Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 8 juni 2022, nr. WJZ/ 22177255, houdende wijziging van de Regeling schoolfruit, -groenten en -zuivel 2021

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 19, eerste lid, van de Landbouwwet;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 11 van de Regeling schoolfruit, -groenten en -zuivel 2021 wordt ‘17 eurocent’ vervangen door ‘24 eurocent’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 8 juni 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

TOELICHTING

Vergoeding aan de leveranciers voor de te leveren groenten en fruit producten in het kader van de Regeling schoolfruit, groenten en zuivel 2021 vindt plaats op basis van een forfait. Het forfait is de EU-subsidiebijdrage per portie fruit en groenten, berekend op basis van de gemiddelde werkelijke prijs voor inkoop, distributie en vervoer. Een portie fruit en groenten heeft een minimaal gewicht van 70 gram bij een minimaal gewicht van 300 gram per week.

In de Regeling schoolfruit, groenten en zuivel 2021 is het forfaitair bedrag vastgesteld op 17 eurocent per portie op basis van een berekening van de werkelijke gemiddelde kosten in de afgelopen 5 jaar van de producten, transport en distributie door het ‘Wageningen Economic Research’ (WECR).

Vanwege een verhoging van de inkoopprijzen van energie- en van arbeidskosten in 2021 en 2022 bleek in de praktijk dat 17 eurocent onvoldoende was om alle scholen groenten en fruit van voldoende kwaliteit en met voldoende variatie te leveren.

Op basis van een herberekening van de werkelijk gemiddelde kosten door WECR, waarbij rekening is gehouden met de prijsstijgingen voor de producten, arbeid en energie in 2021 en 2022 wordt het forfaitair bedrag bij de onderhavige wijziging verhoogd naar 24 eurocent. Deze wijziging is van toepassing op het schooljaar 2022/2023.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

Naar boven