Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau – A50 Ewijk – Bankhoef – Paalgraven, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Van dinsdag 21 juni tot en met maandag 1 augustus 2022 kunt u een zienswijze indienen op het voornemen om een milieueffectrapport op te stellen voor het project A50 Ewijk – Bankhoef – Paalgraven. Hiervoor is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. In deze kennisgeving leest u hoe u uw zienswijze kunt indienen.

De A50 is een belangrijke schakel in het Nederlandse snelwegennet en is één van de vier grote noord-zuidverbindingen in het snelwegennet van Nederland. Het wordt steeds drukker op de A50 tussen de knooppunten Ewijk, Bankhoef en Paalgraven. Er staan vaak files op de snelweg zelf en de aansluitende wegen. De drukte neemt de komende jaren alleen maar toe. Dat heeft economische gevolgen en zorgt ook voor meer ongevallen.

Daarom zijn het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Gelderland en Noord-Brabant een zogenoemde MIRT-verkenning gestart voor de A50 tussen de knooppunten Ewijk – Bankhoef – Paalgraven. De verkenning onderzoekt mogelijke oplossingen om de doorstroming en de verkeersveiligheid op dit deel van de A50 te verbeteren.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De verkenning heeft een aantal kansrijke oplossingen opgeleverd. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau beschrijft de kansrijke oplossingen en het beoordelingskader voor het beoordelen van deze oplossingen als alternatief in de milieueffectrapportage. De verkenningsfase wordt afgesloten met het vaststellen van een voorkeursalternatief.

Voor het vaststellen van het voorkeursalternatief wordt de zogenoemde m.e.r.-procedure doorlopen. In deze procedure wordt in een aantal stappen inzichtelijk wat de impact is op de omgeving. Deze informatie speelt een belangrijke rol in de afweging van de alternatieven en in de definitieve besluitvorming. De resultaten worden gerapporteerd in een milieueffectrapport. Het milieueffectrapport zorgt ervoor dat het milieubelang volwaardig wordt meegewogen bij het nemen van besluiten.

In uw zienswijze kunt u hierop ingaan

U kunt uw zienswijze geven over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau en bijvoorbeeld reageren op de volgende onderdelen:

  • 1) Kunt u zich vinden in de voorgestelde 5 oplossingsrichtingen of is er volgens u een betere oplossingsrichting die voldoet aan de projectdoelstelling (verbeteren verkeersdoorstroming en -veiligheid)?

  • 2) Kunt u zich vinden in de voorgestelde milieuonderzoeken of zijn er volgens u andere milieuaspecten die ook onderzocht moeten worden in het milieueffectrapport?

  • 3) Kunt u zich vinden in het detailniveau van het voorgestelde milieuonderzoek of is er volgens u een milieuthema dat op een andere wijze onderzocht moet worden?

UW ZIENSWIJZE IS WELKOM

Een zienswijze indienen kan vanaf dinsdag 21 juni 2022 op drie manieren. U ontvangt altijd een ontvangstbevestiging.

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze digitaal.

Mondeling

Tijdens de informatiebijeenkomst op 5 juli 2022 of telefonisch tijdens kantooruren via telefoonnummer 070 456 96 07.

Post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

o.v.v. A50 Ewijk – Bankhoef – Paalgraven

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

INFORMATIEBIJEENKOMST

U bent welkom op onze informatiebijeenkomst op:

Dinsdag 5 juli 2022 in VidiReo, Van Kesselplaats 2 in Ravenstein.

Tussen 19.00 uur en 21.00 uur kunt u op elk gewenst moment binnen lopen en vragen stellen over het project, de Notitie Reikwijdte en Detailniveau en de procedure. Tijdens de informatiebijeenkomst zal er ook een notulist aanwezig zijn voor het indienen van mondelinge zienswijzen.

DOCUMENTEN BEKIJKEN

Alle documenten staan vanaf dinsdag 21 juni 2022 op de website van Platform Participatie. Op papier kunt u de stukken van 21 juni tot en met 1 augustus 2022 bekijken bij:

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, Den Haag, telefoon 070 456 96 07.

  • Rijkswaterstaat, Eusebiusbuitensingel 66, Arnhem, telefoon 088 797 11 11.

  • Gemeente Oss, Raadhuislaan 2, Oss, telefoon 14 0412.

  • Gemeente Wijchen, Kasteellaan 27, Wijchen, telefoon 088 432 70 00.

LET OP: Het kan voorkomen dat u een afspraak moet maken als u de documenten wilt inzien. Houd hier rekening mee en neem vooraf telefonisch contact op met de locatie om te vragen wanneer u er terecht kunt.

INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken.

Daarmee zijn ze laagdrempelig en kunnen mensen er makkelijk binnenlopen. U kunt hier ondersteuning vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project.

Vraag bij uw lokale bibliotheek naar de mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website voor het Informatiepunt Digitale Overheid.

VERVOLG

De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt om advies gevraagd over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. De minister betrekt de zienswijzen en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage bij de verdere besluitvorming. De zienswijzen worden samengevat en beantwoord in een Nota van Antwoord. Indieners van zienswijzen worden hierover geïnformeerd.

INFORMATIE?

Meer informatie op de website van Platform Participatie en Mirttrajecten.

Vragen over het project? Mail naar het projectteam.

Vragen over de procedure? Bel via telefoonnummer 070 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van IenW.

Op de hoogte blijven van dit project? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Naar boven