Gemeente Oldambt, Kennisgeving ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Ten behoeve van het ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de bouw van 14 woningen op de percelen gelegen aan de Hortentiastraat 73 t/m 83, Molenweg 1 t/m 7 en Nassaustraat 87 t/m 93 te Winschoten

Logo Oldambt

Burgemeester en wethouders van Oldambt maken bekend dat zij voornemens zijn om op grond van de Wet geluidhinder hogere waarden te verlenen om de bouw van 14 woningen mogelijk te maken op het voormalig Veenstra Glazenborg terrein in Winschoten.

Het voornemen is bedoeld om het geluid vanwege het wegverkeer op de Nassaustraat en de Molenweg op de gevels van 8 van de 14 woningen toe te staan, met dien verstande dat de woningen worden uitgevoerd met aanvullende geluidwering om het woonklimaat in de woningen te garanderen zoals het bouwbesluit dat vereist.

De hogere waarden worden vastgesteld overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 83 en 110a van de Wet geluidhinder en artikel 4.10 van het Besluit geluidhinder. De hogere waarden zijn benodigd voor de uitgebreide Wabo omgevingsvergunningprocedure om de bouw van deze woningen binnen de geluidszones van de Nassaustraat en Molenweg te realiseren. De geluidbelasting voldoet niet aan de voorkeursgrenswaarden, maar blijft beneden de maximaal te ontheffen hogere geluidsgrenswaarde voor stedelijk gebied.

Dit ontwerpbesluit hogere waarde wet geluidhinder is geregistreerd onder zaaknummer 38756-2022.

De Wet geluidhinder stelt grenzen aan de geluidbelasting bij woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen in zones langs wegen. Daarbij is het streven om de geluidsbelasting op de gevel niet hoger te laten zijn dan de voorkeursgrenswaarde. Hogere waarden voor geluid zijn soms nodig bij ruimtelijke ontwikkelingen in de directe omgeving van wegen, een spoor of industrieterreinen.

In dit geval is er sprake van hogere waarden van 56 en 59 dB(A) voor vier woningen langs de Molenweg en vier langs de Nassaustraat. Voor deze woningen is voor het hogere waarde besluit en de omgevingsvergunning een adviesrapport uitgebracht over de te gebruiken voorzieningen in deze woningen om het geluid voldoende te weren. Dit is een NEN-5077 onderzoek en gaat met name over het glas en de ventilatieroosters. De werkelijke geluidsbelasting in dit gebied neemt niet toe, het gaat in dit geval om de toekomstige woningen die het geluid ontvangen op de gevel.

Aan de hogere waarde ligt een akoestisch onderzoek ten grondslag, behorende bij de ruimtelijke onderbouwing en de Wabo omgevingsvergunning. Aan het hogere waarde besluit zijn voorwaarden verbonden die bij de omgevingsvergunningprocedure van de woningen moeten worden betrokken, de voorwaarden vereisen dat de berekende voorzieningen in het NEN 5077 moeten worden gerealiseerd zodat de woningen ondanks een hogere waarde over voldoende geluidwering beschikt om een goed woonklimaat te garanderen, conform het Bouwbesluit 2012.

Zienswijzen en inzage Het ontwerp-besluit ligt met ingang van 10 juni 2022 gedurende 6 weken ter inzage op het gemeentehuis. Belanghebbenden kunnen gedurende deze periode hun zienswijze over deze ontwerpbeschikking naar voren brengen. Zienswijzen kunt u zowel mondeling als schriftelijk indienen.

Voor zowel de schriftelijke als de mondelinge zienswijzen geldt, dat gemotiveerd moet worden aangegeven op welke onderdelen van het ontwerpbesluit hogere waarde de zienswijze betrekking heeft.

Op grond van vaste jurisprudentie wordt alleen diegene als belanghebbende in de zin van de Wet geluidhinder aangemerkt die een bijzondere en rechtens te erkennen relatie heeft tot het object waarop het besluit betrekking heeft. Die relatie is er niet wanneer het hogere waarde besluit niet de woning/object van appellant betreft.

Naar boven