Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 30 mei 2022, nr. 4013023, tot wijziging van de Regeling vergoedingen politievrijwilligers, de Regeling volledige schadevergoeding bij beroepsincidenten politie en de Regeling voorzieningen hondengeleiders politie in verband met de jaarlijkse indexering van de bedragen voor de vergoeding voor politievrijwilligers, de buitengerechtelijke kosten bij beroepsincidenten en de tegemoetkoming en compensatie voor hondengeleiders aan de prijs- en loonontwikkeling

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de artikelen 54b, tweede lid, en 75bis van het Besluit algemene rechtspositie politie, artikel 2, derde lid, van de Regeling vergoedingen politievrijwilligers, artikel 6, vijfde lid, van de Regeling volledige schadevergoeding bij beroepsincidenten politie en artikel 4 van de Regeling voorzieningen hondengeleiders politie;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2, eerste lid, van de Regeling vergoedingen politievrijwilligers wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘€ 186,22’ vervangen door ‘€ 190,87’.

2. In onderdeel b wordt ‘€ 7,77’ vervangen door ‘€ 7,96’.

ARTIKEL II

In artikel 6, tweede lid, van de Regeling volledige schadevergoeding bij beroepsincidenten politie wordt ‘€ 188,64’ vervangen door ‘€ 193,17’.

ARTIKEL III

De Regeling voorzieningen hondengeleiders politie wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘€ 115.59’ vervangen door ‘€ 118,48’.

B

In artikel 3, vierde lid, wordt ‘€ 277,42’ vervangen door ‘€ 284,36’.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2022 en werkt ten aanzien van artikel I, onderdeel 1, terug tot en met 1 januari 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Regeling vergoedingen politievrijwilligers, de Regeling volledige schadevergoeding bij beroepsincidenten politie en de Regeling voorzieningen hondengeleiders politie. In deze regelingen worden de bedragen voor bepaalde vergoedingen aangepast. De bedragen worden jaarlijks gewijzigd overeenkomstig diverse indexcijfers van de prijs- en loonontwikkeling. De jaarlijkse indexering zorgt ervoor dat de genoemde bedragen gelijke tred houden met de ontwikkeling van prijzen en lonen in Nederland. In het artikelsgewijze deel van deze toelichting wordt nader ingegaan op de inhoud van de wijzigingen ten gevolge van de jaarlijkse indexering alsmede de verwerking ervan in regelgeving.

Over de inhoud van deze wijzigingsregeling is overeenstemming bereikt met het Centraal Georganiseerd Overleg Politie-ambtenarenzaken (CGOP) op 12 mei 2022 (kenmerk: CGOP/22.02006).

Artikel I

Artikel 2, derde lid, van de Regeling vergoedingen politievrijwilligers bepaalt dat de in het eerste lid van dat artikel genoemde vergoedingen voor politievrijwilligers jaarlijks worden aangepast aan de overeenkomstig door het Centraal Planbureau in het Centraal Economisch Plan (CEP) gepubliceerde afgeleide consumentenprijsindex (CPI).

Op basis van het CEP 2022 bedraagt de afgeleide CPI voor het jaar 2021 2,50%. Per 1 juli 2022 wordt dit bedrag gewijzigd met de afgeleide jaarmutatie CPI. De vaste vergoeding voor politievrijwilligers per kalenderjaar op basis van artikel 2, eerste lid, onderdeel a, van de Regeling vergoedingen politievrijwilligers wordt daarom € 190,87 voor 2022. Dit was € 186,22.

De vergoeding per uur voor politievrijwilligers op basis van artikel 2, eerste lid, onderdeel b, van de Regeling vergoedingen politievrijwilligers wordt € 7,96 per 1 juli 2022. Dit was € 7,77.

Artikel II

Artikel 6, vijfde lid, van de Regeling volledige schadevergoeding bij beroepsincidenten politie bepaalt dat het uurtarief voor de kosten van een raadsman voor het vaststellen van de schade bij beroepsincidenten, genoemd in het tweede lid, jaarlijks per 1 juli gewijzigd wordt met de procentuele jaarmutatie van de prijsindex voor rechtskundige diensten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (69101 Rechtskundige diensten) in het betreffende kalenderjaar ten opzichte van het hieraan voorgaande kalenderjaar. De procentuele jaarmutatie van de prijsindex in het jaar 2022 ten opzichte van het jaar 2021 bedraagt 2,40%. Het bedrag van € 188,64 resulteert per 1 juli 2022 na verhoging met 2,40% in een bedrag van € 193,17.

Artikel III

Artikel 4 van de Regeling voorzieningen hondengeleiders politie bepaalt dat de maandelijkse tegemoetkoming voor de geleider voor de kosten ten behoeve van het verzorgen van een diensthond, genoemd in artikel 2 van die regeling, en de maandelijkse compensatie in geld voor de geleider voor de permanente verantwoordelijkheid voor de diensthond, genoemd in artikel 3, vierde lid, van die regeling jaarlijks worden gewijzigd overeenkomstig de door het Centraal Planbureau in het CEP gepubliceerde afgeleide CPI. Op basis van het CEP 2022 bedraagt de afgeleide nationale CPI voor het jaar 2021 2,50%.

De vergoedingen op basis van de Regeling voorzieningen hondengeleiders politie worden per 1 juli 2022 derhalve als volgt gewijzigd:

  • De maandelijkse tegemoetkoming voor het verzorgen van een diensthond op basis van artikel 2 van de Regeling voorzieningen hondengeleiders politie wordt € 118,48. Dit was € 115,59.

  • De compensatie in geld voor de verantwoordelijkheid voor de diensthond op basis van artikel 3, vierde lid, van de Regeling voorzieningen hondengeleiders politie wordt per maand € 284,36. Dit was € 277,42.

Artikel IV

De jaarlijkse indexeringen in deze regeling treden per 1 juli 2022 in werking met een enkele uitzondering.

De jaarlijkse indexering van de vaste vergoeding voor politievrijwilligers op basis van artikel 2, eerste lid, onderdeel a, van de Regeling vergoedingen politievrijwilligers werkt terug tot en met 1 januari 2022, omdat het een vergoeding per kalenderjaar betreft.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven