Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 24 mei 2022, nr. Min-BuZa.2022.11418-11, tot verlenging van de werkingsduur van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006

De Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;

Gelet op artikel 3, eerste lid, van de Kaderwet subsidies Ministerie van Buitenlandse Zaken en artikel 2 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken;

Besluiten:

ARTIKEL I

Artikel 11.2 van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006 komt te luiden als volgt:

Artikel 11.2

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2006 en vervalt met ingang van 1 juli 2027.

  • 2. Het vervallen van deze regeling op grond van de datum, genoemd in het eerste lid, heeft geen gevolgen voor:

    • a. beleidsregels en subsidieplafonds voor de toepassing van deze regeling die voor die datum zijn vastgesteld;

    • b. subsidies die voor die datum zijn verstrekt.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2022.

  • 2. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 30 juni 2022, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 juli 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.N.A.J. Schreinemacher

TOELICHTING

De Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006 (hierna: de Subsidieregeling) vervalt met ingang van 1 juli 2022. Deze regeling vormt de grondslag voor alle subsidies die namens het ministerie worden verstrekt. Subsidieverstrekking is een essentieel onderdeel van het uitvoeringsinstrumentarium voor het beleid voor ontwikkelingssamenwerking en ook een belangrijk instrument voor uitvoering van het buitenlands beleid en het beleid op het gebied van buitenlandse handel. Het is van groot belang dat ook in de periode na 1 juli 2022 de mogelijkheid blijft bestaan tot het subsidiëren van maatschappelijke initiatieven die een bijdrage leveren aan het realiseren van de beleidsdoelstellingen op het terrein van buitenlandse zaken, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Daarvoor is de Subsidieregeling onontbeerlijk. Daarom strekt onderhavige regeling tot haar verlenging met de standaardtermijn van vijf jaar (zie in dit verband ook artikel 4.10., tweede lid, van de Comptabiliteitswet 2016).

Artikel I voorziet in de noodzakelijke verlenging met vijf jaar. Daartoe wordt het bestaande artikel 11.2 in de Subsidieregeling opnieuw vastgesteld.

Artikel II voorziet in de inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling inclusief de mogelijkheid van terugwerkende kracht. Dit laatste om te voorkomen dat de Subsidieregeling geen rechtsgrondslag zou kunnen bieden voor het verstrekken van subsidies.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.N.A.J. Schreinemacher

Naar boven