Kennisgeving weigeringsbesluit op het aardwarmte winningsplan Californie V, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft definitief geweigerd in te stemmen met het aardwarmte winningsplan Californie V. Van vrijdag 10 juni 2022 tot en met vrijdag 22 juli 2022 ligt het definitieve weigeringsbesluit ter inzage.

Weigeringsbesluit en onderliggende stukken

Op 12 april 2019 heeft Californie Lipzig Gielen Geothermie B.V. (hierna: CLG) een verzoek tot instemming met het aardwarmte winningsplan Californie V ingediend bij de toenmalige Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het winningsplan Californie V beschrijft de winning van aardwarmte (geothermie) nabij Califonië in de gemeenten Horst aan de Maas en Venlo. Het winningsplan is voorgelegd voor advies aan TNO, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb), de betrokken lokale overheden en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in een besluit.

Uit de adviezen blijkt dat er met betrekking tot de veiligheid veel onzekerheden zijn bij de winning van aardwarmte in dit gebied. Op basis van de uitgebrachte adviezen kan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat dan ook géén instemming verlenen met de winning van aardwarmte zoals beschreven in het winningsplan Californie V.

Aanpassingen aan ontwerp-weigeringsbesluit

Het ontwerp-weigeringsbesluit met betrekking tot dit winningsplan heeft reeds ter inzage gelegen van 11 juni 2021 tot en met 22 juli 2021. Er zijn acht zienswijzen binnengekomen op het ontwerp-weigeringsbesluit Californie V. De ingediende ziensijzen gaven geen aanleiding om het oordeel van de Staatssecretaris aan te passen. Het oordeel van de Staatssecretaris in het definitieve weigeringsbesluit is inhoudelijk niet aangepast ten opzichte van het ontwerp-weigeringsbesluit.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 10 juni 2022 tot en met 22 juli 2022 het definitieve weigeringsbesluit en de onderliggende stukken inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/californiev en www.nlog.nl/aardwarmte. Daarnaast kunt u op afspraak het dossier fysiek inzien op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor meer informatie over de terinzagelegging en voor het maken van een afspraak kan contact opgenomen worden met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Contactgegevens staan onderaan deze kennisgeving.

Wat zijn de vervolgstappen?

Als u belanghebbende bent, dan kunt u van 10 juni 2022 tot en met 22 juli 2022 beroep instellen door een beroepschrift te sturen naar:

Raad van State

T.a.v. Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de dagtekening bevatten en de naam en het adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, en de gronden van het beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Raad van State u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vind u op www.rechtspraak.nl.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.allesoveraardwarmte.nl, www.geothermie.nl en www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmtewinning in Nederland.

Kijk op www.mijnbouwvergunningen.nl/californiev voor meer informatie over het weigeringsbesluit op het winningsplan Californie V. Als u nog vragen heeft, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl, tel: 070 378 6814).

Naar boven