Regeling van de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen van 31 mei 2022, nr. 2022-0000119282, tot wijziging van het kinderbijslagbedrag BES en de toeslagbedragen voor zelfstandig wonen en een gezamenlijke huishouding in het Besluit onderstand BES

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,

Gelet op artikel 10, tweede lid, van de Wet kinderbijslagvoorziening BES en artikel 21, derde lid, van het Besluit onderstand BES;

Besluit:

Artikel 1 Wet kinderbijslagvoorziening BES

Het kinderbijslagbedrag BES, genoemd in artikel 9 van de Wet kinderbijslagvoorziening BES, bedraagt over een kalendermaand:

  • a. USD 99 per kind, indien rechthebbende ingezetene is van het openbaar lichaam Bonaire;

  • b. USD 99 per kind, indien rechthebbende ingezetene is van het openbaar lichaam Sint Eustatius; en

  • c. USD 99 indien rechthebbende ingezetene is van het openbaar lichaam Saba.

Artikel 2 Besluit onderstand BES

  • 1. De bedragen van de toeslag voor zelfstandig wonen, genoemd in artikel 14, eerste lid, van het Besluit onderstand BES, worden per twee weken vastgesteld op:

    • a. USD 109, indien belanghebbende woonachtig is in het openbaar lichaam Bonaire;

    • b. USD 132, indien belanghebbende woonachtig is in het openbaar lichaam Sint Eustatius; en

    • c. USD 130, indien belanghebbende woonachtig is in het openbaar lichaam Saba.

  • 2. De bedragen van de toeslag voor een gezamenlijke huishouding, genoemd in artikel 15 van het Besluit onderstand BES, worden per twee weken vastgesteld op:

    • a. USD 109, indien belanghebbende woonachtig is in het openbaar lichaam Bonaire;

    • b. USD 132, indien belanghebbende woonachtig is in het openbaar lichaam Sint Eustatius; en

    • c. USD 130, indien belanghebbende woonachtig is in het openbaar lichaam Saba.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2022.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 31 mei 2022

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten

TOELICHTING

Omdat de armoedeproblematiek in Caribisch Nederland groot is, is in het Coalitieakkoord aandacht voor armoedebestrijding in combinatie met het toewerken naar het ijkpunt sociaal minimum. Deze opgave vanuit de optiek van bestaanszekerheid is met name groot voor twee groepen, te weten: onderstandsgerechtigden die zelfstandig wonen, zowel alleenstaanden als paren, en gezinnen met kinderen. Het kabinet acht het noodzakelijk om voor deze doelgroepen al per juli 2022 het inkomen te verhogen om toe te werken naar het ijkpunt sociaal minimum. Derhalve wordt gebruikgemaakt van de grondslag gegeven in artikel 21, derde lid, van het Besluit onderstand BES en artikel 10, tweede lid, van de Wet kinderbijslagvoorziening BES om de uitkering onderstand en kinderbijslag tussentijds te verhogen per 1 juli 2022. Dit is een eerste stap die dit kabinet zet binnen een breder pakket om toe te werken naar bestaanszekerheid op Caribisch Nederland.

Onderstand

In het coalitieakkoord is aangegeven dat er invulling wordt gegeven aan de herijking van het sociaal minimum in Caribisch Nederland door onder meer het verhogen van de onderstand. Om ervoor te zorgen dat iedere inwoner, uitkeringsgerechtigden inbegrepen, kan voorzien in de noodzakelijke kosten van levensonderhoud, moet de onderstand naar het ijkpunt voor het sociaal minimum toegroeien, waarbij de onderstand meebeweegt met de ontwikkeling van het wettelijk minimumloon (Wml). Voor twee huishoudcategorieën in het bijzonder is het niveau onderstand ontoereikend en staat het nog niet in de gewenste verhouding ten opzichte van het wettelijk minimumloon zoals eerder aan de Tweede Kamer gecommuniceerd.1 De onderstand voor een alleenstaande die zelfstandig woont, is 55% van het Wml en voor een paar dat zelfstandig woont 69% van het Wml. Dit niveau is voor de desbetreffende huishoudcategorieën onvoldoende om te voorzien in de noodzakelijke kosten van levensonderhoud.

Met het oog op de armoedeproblematiek voor deze specifieke huishoudcategorieën in de onderstand wordt met de onderhavige regeling zowel de toeslag zelfstandig wonen als de toeslag gezamenlijke huishouding in de onderstand verhoogd. De toeslag voor zelfstandig wonen, wordt verhoogd naar 109 USD per twee weken op Bonaire, 132 USD per twee weken op Sint Eustatius en 130 USD per twee weken op Saba. De toeslag voor mensen die een gezamenlijke huishouding voeren, wordt verhoogd naar 109 USD per twee weken op Bonaire, 132 USD per twee weken op Sint Eustatius en 130 USD per twee weken op Saba. Met de verhoging van de onderstand via deze toeslagen komt de hoogte van de onderstand voor deze huishoudcategorieën in een betere verhouding te staan tot de hoogte van het Wml (62,5% voor alleenstaanden en 85% voor paren). Een verhoging van de onderstand is een eenvoudige wijziging die direct merkbaar is in de portemonnee van inwoners met een smalle beurs en onderdeel is van het bereiken van het ijkpunt voor het sociaal minimum.

Kinderbijslag

In het coalitieakkoord is aangegeven dat het streven van dit kabinet is om meer bestaanszekerheid te bieden in Caribisch Nederland. Ten aanzien van bestaanszekerheid is de opgave het grootst voor huishoudens met kinderen. Een effectief instrument om het besteedbaar inkomen van zowel werkende ouders als ouders in de onderstand te vergroten, is het verhogen van de kinderbijslag. Per 1 januari 2016 is de Wet kinderbijslagvoorziening BES ingevoerd. De afgelopen jaren is het niveau van de kinderbijslagvoorziening meerdere malen beleidsmatig verhoogd. Op dit moment ontvangen ouders 89 USD per kind per maand ongeacht de leeftijd van het kind. Dit is grosso modo te vergelijken met het bedrag aan kinderbijslag van de jongste leeftijdscategorie in Europees Nederland.2 Het is wenselijk om verdere stappen te zetten om gezinnen met kinderen beter financieel te ondersteunen in het inkomen door de kinderbijslag te verhogen. Ouders met kinderen ontvangen daarom met ingang van 1 juli 2022 99 USD per kind per maand. Hiermee is het bedrag aan kinderbijslag BES omgerekend op een gelijkwaardig niveau ten opzichte van het gemiddelde bedrag aan kinderbijslag in Europees Nederland.

Budgettaire effecten

De budgettaire effecten zijn weergegeven in onderstaande tabel. Dit wordt gedekt uit de middelen die zijn vrijgemaakt voor Caribisch Nederland in het Coalitieakkoord.

x € dzd

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Onderstand

130

266

269

272

274

275

Kinderbijslag

262

543

549

553

556

558

Totaal

392

809

818

824

829

834

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2022. Daarmee worden de nieuwe bedragen per 1 juli 2022 geëffectueerd. Omdat de aanpassingen voor de belanghebbenden begunstigend zijn, is een spoedige inwerkingtreding wenselijk. De datum van inwerkingtreding is tevens tot stand gekomen in overleg met de uitvoerder, de bij de Rijksdienst Caribisch Nederland gepositioneerde RCN-unit SZW.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten


X Noot
1

Kamerstukken II, 2019/2020, 35 300-IV, nr. 68.

X Noot
2

In tegenstelling tot Caribisch Nederland is in Europees Nederland de kinderbijslag afhankelijk van de leeftijdscategorie waarin het kind valt (artikel 12, derde lid, Algemene Kinderbijslagwet). Caribisch Nederland kent één bedrag ongeacht de leeftijd van het kind.

Naar boven