Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 23 mei 2022, nr. Min-Buza.2022.11881-31, tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 en de Sanctieregeling Belarus 2006

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;

Gelet op Verordening (EU) nr. 2022/328 van de Raad van de Europese Unie van 25 februari 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 833/2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (Pb EU, L 49);

Gelet op Verordening (EU) 2022/398 van de Raad van 9 maart 2022 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 765/2006 betreffende beperkende maatregelen met het oog op de situatie in Belarus en de betrokkenheid van Belarus bij de Russische agressie tegen Oekraïne (Pb EU, L 82);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2, vierde lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 komt te luiden:

  • 4. De bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 2, derde tot en met achtste lid, artikel 2 bis, derde tot en met achtste lid, artikel 2 ter, artikel 2 quinquies, eerste lid, artikel 2 sexies, vierde lid, artikel 3, vierde en zesde lid, artikel 3 ter, vierde lid, artikel 3 septies, vierde lid, artikel 3 duodecies, vijfde lid, artikel 4, lid 2 ter en derde lid, artikel 4, vierde lid jo artikel 3, artikel 5 bis, vijfde lid, artikel 5 quater, eerste lid, artikel 5 quinquies, eerste lid, en artikel 5 quaterdecies, vijfde lid, van Verordening (EU) nr. 833/2014, is de Minister van Financiën voor zover het betreft financieringen, financiële bijstand, financiële diensten of transacties en informatie of kennisgevingen over deze onderwerpen. De bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 5 octies van Verordening (EU) nr. 833/2014, is de Minister van Financiën, met dien verstande dat kredietinstellingen de informatie, bedoeld in artikel 5 octies, onder a en b, van Verordening (EU) nr. 833/2014, verstrekken aan De Nederlandsche Bank. De Nederlandsche Bank is ten behoeve van de uitvoering van voornoemd artikel 5 octies bevoegd de ontvangen informatie aan de Minister van Financiën te verstrekken.

ARTIKEL II

Artikel 1a, vierde lid, van de Sanctieregeling Belarus 2006 komt te luiden:

  • 4. De bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 1 undecies bis, tweede lid, artikel 1 duodecies, derde lid, artikel 1 tervicies, eerste lid, artikel 1 quatervicies, eerste lid, artikel 3, eerste en tweede lid, artikel 3 bis, eerste lid, artikel 4 bis, en artikel 4 ter, van Verordening (EG) nr. 765/2006, is de Minister van Financiën voor zover het betreft financieringen, financiële bijstand, financiële diensten of transacties en informatie of kennisgevingen over deze onderwerpen. De bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 1 septvicies van Verordening (EG) nr. 765/2006, is de Minister van Financiën, met dien verstande dat kredietinstellingen de informatie, bedoeld in artikel 1 septvicies, onder a en b, van Verordening (EG) nr. 765/2006, verstrekken aan De Nederlandsche Bank. De Nederlandsche Bank is ten behoeve van de uitvoering van voornoemd artikel 1 septvicies bevoegd de ontvangen informatie aan de Minister van Financiën te verstrekken.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot actualisering van de aanwijzing van een bevoegde autoriteit in de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 en de Sanctieregeling Belarus 2006.

Gewijzigd wordt artikel 2, vierde lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 en artikel 1a, vierde lid, van de Sanctieregeling Belarus 2006 voor wat betreft de aanwijzing van de bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 5 octies van Verordening (EU) nr. 833/2014, respectievelijk artikel 1 septvicies van Verordening (EG) nr. 765/2006. De Minister van Financiën is de bevoegde autoriteit en geeft de meldingen door aan de Europese Commissie. Binnen Nederland geven de kredietinstellingen de meldingen door aan De Nederlandsche Bank. De Nederlandsche Bank is bevoegd deze meldingen te ontvangen. Omdat de Minister van Financiën de meldingen doorgeeft aan de Europese Commissie wordt tevens bepaald dat De Nederlandsche Bank de ontvangen meldingen kan doorgeven aan de Minister van Financiën waartoe een verwerkersovereenkomst geldt.

In voornoemd artikel 5 octies en artikel 1 septvicies worden kredietinstellingen verzocht om aan de bevoegde autoriteit onder meer een lijst te verstrekken van deposito’s van meer dan 100.000 euro die in het bezit zijn van Russische, respectievelijk Belarussische onderdanen of natuurlijke personen die in Rusland, respectievelijk Belarus verblijven, of van in Rusland, respectievelijk in Belarus gevestigde rechtspersonen, entiteiten of lichamen.

De Minister van Financien is de bevoegde autoriteit en is dus ook verantwoordelijk voor vragen van en over de bedoelde meldplicht van artikel 5 octies van Verordening (EU) nr. 833/2014 en van artikel 1 septvicies van Verordening (EG) nr. 765/2006.

Artikelsgewijs

Artikel I

In artikel 2, vierde lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt de aanwijzing van een bevoegde autoriteit geactualiseerd. Voor meer informatie zie het algemene deel van deze toelichting (artikel I).

Artikel II

In artikel 1a, vierde lid, van de Sanctieregeling Belarus 2006 wordt de aanwijzing van een bevoegde autoriteit geactualiseerd. Voor meer informatie zie het algemene deel van deze toelichting (artikel II).

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website

www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting en dat uit dien hoofde inwerkingtreding niet plaatsvindt conform de Vaste Verander Momenten-systematiek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

Naar boven