Kennisgeving instemmingsbesluiten winningsplannen De Lier, Honselersdijk, Kwintsheul en Poeldijk, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met meerdere winningsplannen voor de winning van aardwarmte (geothermie). Het gaat om de winningsplannen genaamd De Lier, Honselersdijk, Kwintsheul en Poeldijk.

Van vrijdag 3 juni 2022 tot en met 15 juli 2022 liggen de instemmingsbesluiten ter inzage.

Het aardwarmteproject in De Lier

V.O.F. Geothermie De Lier (hierna: Geothermie De Lier) wint sinds 2014 aardwarmte bij De Lier. Deze warmte wordt gewonnen om de lokale glastuinbouwsector van duurzame warmte te voorzien. Geothermie De Lier heeft daarom een verzoek tot instemming met het winningsplan De Lier ingediend. Het winningsplan De Lier gaat over een bestaand aardwarmtesysteem.

Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Zuid-Holland, in de gemeenten Midden-Delfland en Westland en in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland, waarbij de warmtewinning zal plaatsvinden vanaf de mijnbouwlocatie aan de Zijtwende in De Lier binnen het gebied van de winningsvergunning De Lier.

Het aardwarmteproject in Kwintsheul

Nature’s Heat B.V. (hierna: Nature’s Heat) wint sinds 2018 aardwarmte bij Kwintsheul. Deze warmte wordt gewonnen om de lokale glastuinbouwsector van duurzame warmte te voorzien. Nature’s Heat heeft daarom een verzoek tot instemming met het winningsplan Kwintsheul ingediend. Het winningsplan Kwintsheul gaat over een bestaand aardwarmtesysteem.

Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Zuid-Holland, in de gemeenten Midden-Delfland en Westland en in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland, waarbij de warmtewinning zal plaatsvinden vanaf de mijnbouwlocatie aan de Hooghe Beer in Kwintsheul binnen het gebied van de winningsvergunning Kwintsheul.

Het aardwarmteproject in Honselersdijk

Green Well Westland B.V. (hierna: GWW) wint sinds 2014 aardwarmte bij Honselersdijk. Deze warmte wordt gewonnen om de lokale glastuinbouwsector van duurzame warmte te voorzien. GWW heeft daarom een verzoek tot instemming met het winningsplan Honselersdijk ingediend. Het winningsplan Honselersdijk gaat over een bestaand aardwarmtesysteem.

Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Zuid-Holland, in de gemeente Westland en in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland, waarbij de warmtewinning zal plaatsvinden vanaf de mijnbouwlocatie aan de Van Ockenburchlaan in Honselersdijk binnen het gebied van de winningsvergunning Honselersdijk.

Het aardwarmteproject in Poeldijk

Aardwarmte Vogelaer B.V. (hierna: Vogelaer) wint sinds 2017 aardwarmte bij Poeldijk. Deze warmte wordt gewonnen om de lokale glastuinbouwsector van duurzame warmte te voorzien. Vogelaer heeft daarom een verzoek tot instemming met het winningsplan Poeldijk ingediend. Het winningsplan Poeldijk gaat over een bestaand aardwarmtesysteem.

Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Zuid-Holland, in de gemeenten Den Haag en Westland en in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland, waarbij de warmtewinning zal plaatsvinden vanaf de mijnbouwlocatie aan de Arckelweg in Poeldijk binnen het gebied van de winningsvergunning Poeldijk.

Het winningsplan

Een winningsplan beschrijft de winning van aardwarmte. Het geeft onder meer een beschrijving van de verwachte totale hoeveelheid te onttrekken water, de hoeveelheden jaarlijks te onttrekken water, de temperatuur van het onttrokken en geïnjecteerde water, de maximale injectiedruk, de bodembeweging als gevolg van de winning en de maatregelen ter voorkoming van schade door bodembeweging. De betrokken decentrale overheden zijn gevraagd advies te geven op het winningsplan. Daarnaast zijn TNO, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in de ontwerp-instemmingsbesluiten en zitten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

Voorgeschiedenis van de huidige situatie

Om aardwarmte te mogen winnen moeten vergunninghouders op basis van de huidige Mijnbouwwet onder andere een goedgekeurd winningsplan hebben. In een onderbouwd en goed gedocumenteerd plan moet de vergunninghouder duidelijk maken hoe hij de productie van aardwarmte wil gaan uitvoeren.

In Nederland zijn ongeveer 20 aardwarmtesystemen die op dit moment aardwarmte winnen. Voor deze aardwarmtesystemen zijn in het verleden winningsvergunningen en omgevingsvergunningen afgegeven, maar in veel gevallen was nog niet ingestemd met een winningsplan. De aardwarmtesystemen De Lier, Honselersdijk, Kwintsheul en Poeldijk zijn er daar vier van. Dit komt doordat de voorwaarden waaraan een winningsplan moet voldoen voor aardwarmtewinning nog niet waren opgenomen in de Mijnbouwwet en -regelgeving. Onderdelen die normaal gesproken in het winningsplan worden beoordeeld zijn in die periode tijdelijk beoordeeld in andere vergunningen die nodig zijn voor aardwarmtewinning. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft toezicht gehouden op de winning vanuit het oogpunt van veiligheid, schade en milieu.

Om dit knelpunt op te lossen is, op basis van de Mijnbouwwet en -regelgeving in 2019 een format ontwikkeld voor een aardwarmte winningsplan. Dit format is aan alle vergunninghouders verzonden met het dwingende verzoek om een winningsplan conform dit format aan te leveren bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met de voorliggende instemmingsbesluiten komt een einde aan een tijdelijke situatie waarbij aardwarmte werd gewonnen zonder ingestemd winningsplan.

Huidig beleid voor aardwarmte

Op dit moment is een groot deel van Nederland nog afhankelijke van aardgas. Om dit af te bouwen is het nodig om over te stappen op duurzame alternatieven, zoals aardwarmte. Aardwarmte speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de warmtevoorziening en is daarmee een goede optie voor de overgang naar een CO2-arme energievoorziening. In het Regeerakkoord zijn ambitieuze plannen aangekondigd op het gebied van klimaat en energie. Twee belangrijke pijlers onder de nationale ambitie zijn de Klimaatwet en het Klimaatakkoord (Kamerstuk 32 813, nr. 342). Het akkoord gaat over vijf sectoren: industrie, gebouwde omgeving, elektriciteitssector, transport en landbouw en natuur.

Aanpassingen aan ontwerp-instemmingsbesluit

De ontwerp-instemmingsbesluiten met betrekking tot deze winningsplannen hebben reeds ter inzage gelegen van vrijdag 8 april 2022 tot en met donderdag 19 mei 2022. Er zijn tijdens de terinzagelegging géén zienswijzen ingediend. Zodoende is er ook geen aanleiding om de voorschriften in de definitieve instemmingsbesluiten aan te passen ten opzicht van de ontwerp-instemmingsbesluiten.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 3 juni 2022 tot en met 15 juli 2022 de instemmingsbesluiten, de winningsplannen, de onderliggende stukken en de uitgebrachte adviezen inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl.

Het is ook mogelijk om een papieren versie van de instemmingsbesluiten te lezen. U kunt hiervoor contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De contactgegevens vindt u onderaan deze kennisgeving.

Wat zijn de vervolgstappen?

Bent u belanghebbende, dan is het voor u mogelijk om van vrijdag 3 juni 2022 tot en met vrijdag 15 juli 2022 beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de dagtekening bevatten en de naam en het adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, en de gronden van het beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Raad van State u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vind u op www.rechtspraak.nl.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.mijnbouwvergunningen.nl,www.allesoveraardwarmte.nl, en op www.geothermie.nl, voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en over de aardwarmteprojecten in uw omgeving.

Voor nadere informatie over de aardwarmteprojecten, de instemmingsbesluiten, of de procedure kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (telefoon: 070 378 68 14; e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl).

Naar boven