Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 mei 2022, kenmerk 3371870-1029544-WJZ, ex artikel 20 van de Wet publieke gezondheid (Regeling apenpokken)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

In overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad,

Gelet op artikel 20, eerste, derde en vijfde lid, van de Wet publieke gezondheid,

Besluit:

Artikel 1

Apenpokken wordt aangemerkt als behorende tot groep A, bedoeld in artikel 1, onderdeel e, van de Wet publieke gezondheid.

Artikel 2

Alle bepalingen van de Wet publieke gezondheid die gelden voor infectieziekten behorende tot groep A zijn van toepassing op apenpokken.

Artikel 3

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet in werking.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling apenpokken.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport E.J. Kuipers

TOELICHTING

Deze ministeriële regeling is gebaseerd op artikel 20 van de Wet publieke gezondheid (Wpg) en strekt ertoe dat apenpokken wordt aangemerkt als infectieziekte behorende tot groep A in de zin van de Wpg. Apenpokken, dat officieel Monkeypox wordt genoemd, is een virus dat vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Het virus komt voor bij knaagdieren, maar ook mensen kunnen besmet worden. De klachten na een besmetting zijn doorgaans mild.

Vanwege een recente toename van het aantal besmettingen in verscheidene landen en vervolgens de bevestiging van de eerste gevallen in Nederland, heeft het RIVM geadviseerd apenpokken als A‑ziekte aan te merken. Het RIVM komt tot dit advies omdat daarmee de vaststelling van de ziekte en het vermoeden daarvan onverwijld (dus meteen nadat het vermoeden ontstaat) gemeld moet worden. Bij deze opkomende infectieziekte, waarvan nog veel onbekend is met betrekking tot de klinische presentatie en overdracht, is het essentieel om (vermoedelijke) nieuwe gevallen zo vroeg mogelijk op te sporen, verdachte gevallen te kunnen isoleren en maatregelen te nemen bij contacten, zoals monitoring en quarantaine, om verdere verspreiding te voorkomen. De voorgestelde maatregel is daarmee in het belang van de volksgezondheid.

De onderhavige regeling betreft vooralsnog een tijdelijke maatregel. Voor bestendiging van de aanwijzing als A-ziekte is een wijziging van de Wpg nodig. Als daartoe niet binnen acht weken een wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer, zal de maatregel vervallen. De komende weken zal aan de hand van de actuele situatie nauw worden bezien of bestendiging van de maatregel noodzakelijk is.

Deze regeling treedt op grond van artikel 20, vijfde lid, van de Wet publieke gezondheid onmiddellijk na bekendmaking in werking. De bekendmaking geschiedt in afwijking van artikel 4, eerste lid, onder a, van de Bekendmakingswet, door plaatsing op www.rijksoverheid.nl. De regeling zal ook, zoals gebruikelijk, in de Staatscourant worden gepubliceerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

Naar boven