Kennisgeving besluiten LDS, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft vergunningen gegeven voor het ontwikkelen van gaswinning uit de gasvelden LDS. Er zijn besluiten opgesteld voor de instemming met het winningsplan LDS, de omgevingsvergunning voor het in productie nemen van twee nieuwe putten en de omgevingsvergunning voor het aanleggen van de boorgaten vanaf de mijnbouwlocatie Wapse. Van 25 mei 2022 tot en met 5 juli 2022 liggen de besluiten ter inzage.

Wat zijn de plannen?

Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan LDS ingediend en een omgevingsvergunning aangevraagd om de twee te boren putten te gebruiken vanaf de mijnbouwlocatie Wapse. Deze twee verzoeken zijn door het ministerie gelijktijdig behandeld. Vermilion heeft ook een omgevingsvergunning aangevraagd bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat voor het aanleggen van twee boorgaten vanaf de mijnbouwlocatie Wapse. Alle drie de besluiten liggen tegelijk ter inzage.

Het gasveld LDS is in het lichtgroen aangegeven op bijgevoegde kaart. De bestaande mijnbouwlocatie, waarop de omgevingsvergunningen van toepassing zijn, is aangegeven met het zwarte vierkant (locatie Wapse).

Het winningsplan beschrijft de winning uit de gasvelden LDS. Het gasveld ligt in de provincie Drenthe, in de gemeente Westerveld en in het verzorgingsgebied van het waterschap Drents-Overijsselse Delta.

Vermilion heeft twee omgevingsvergunningen aangevraagd. De omgevingsvergunning voor het in productie nemen van twee nieuwe putten en de omgevingsvergunning voor het aanleggen van de boorgaten voor de twee nieuwe putten vanaf de mijnbouwlocatie Wapse. Het eerder genomen m.e.r.-beoordelingsbesluit en aanvullende documenten die noodzakelijk zijn voor het nemen van de besluiten liggen ook ter inzage.

Aanpassingen ten opzichte van ontwerpbesluiten

De ontwerpbesluiten hebben ter inzage gelegen. Er zijn 7 zienswijzen ingebracht tegen het winningsplan en de omgevingsvergunning voor het in gebruik nemen van de putten. Op de omgevingsvergunning voor het aanleggen van de boorgaten zijn 16 zienswijzen ingebracht.

De zienswijzen zijn beantwoord in twee Nota’s van Antwoord. In de Nota’s van Antwoord wordt gereageerd op alle zienswijzepunten met een toelichting. Enkele zienswijzen hebben geleid tot nadere overweging in het besluit met betrekking tot het aanleggen van de boorgaten.

Besluiten en documenten inzien?

U kunt de besluiten voor de procedure LDS samen met de twee Nota’s van Antwoord van 25 mei 2022 tot en met 5 juli 2022 inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/LDS en tijdens openingstijden op afspraak op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Westerveld, Raadhuislaan 1, 7981 EL Diever

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

Het is goed om te weten dat (in ieder geval) personen of instanties die gebruik hebben gemaakt van hun inspraakrecht en op de ontwerpbesluiten een zienswijze hebben ingebracht, tegen de ontwerpbesluiten beroep kunnen instellen bij de Rechtbank Den Haag.

Wat zijn de vervolgstappen?

Bent u belanghebbende of heeft u een zienswijze ingediend tegen het ontwerpbesluit, dan kunt van 25 mei 2022 tot en met 5 juli 2022 beroep instellen bij de Rechtbank Den Haag.

De volgende punten moet u opnemen als u een beroepschrift indient:

  • Een datum en handtekening;

  • de naam en het adres van de indiener;

  • een omschrijving van het besluit waar uw beroepschrift tegen is gericht;

  • de gronden van het beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend informeert de Rechtbank Den Haag u verder over hoeveel en wanneer u moet betalen. Kijkt u voor meer informatie op www.rechtspraak.nl.

Wilt u meer weten?

Op de website www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gaswinning-uit-kleine-gasvelden vindt u een toelichting op het kabinetsbeleid over gaswinning uit kleine velden.

Voor meer informatie over het instemmingsbesluit op het winningsplan LDS kunt u op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur contact opnemen met Erik Smit (tel. 06 29 16 72 83)

Voor meer informatie over het besluit op de omgevingsvergunning voor het in productie nemen van de putten kunt u op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur contact opnemen met Esther Bruinenberg (tel. 06 11 49 83 34)

Voor meer informatie over het besluit op de omgevingsvergunning voor het aanleggen van twee boorgaten vanaf de mijnbouwlocatie Wapse kunt u op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur contact opnemen met Koen van den Hoff (tel. 06 15 01 80 43).

Naar boven