Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 17 mei 2022, nr. WJZ/22209893, tot wijziging van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen vanwege het intrekken van vogelgriepmaatregelen in de Gelderse Vallei en technische verbeteringen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 2.12, derde lid, 5.2, eerste en tweede lid, 5.4, eerste en derde lid, en 5.6, eerste en tweede lid, van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Bij het tweede gedachtestreepje wordt ‘van de Wet dieren’ vervangen door ‘van de wet’.

2. Het derde gedachtestreepje komt te luiden:

  • artikel 2.12, derde lid, van de wet.

B

De artikelen 3.14 en 3.14a vervallen.

C

Hoofdstuk 3, paragraaf 3.6, komt te luiden:

§ 3.6. Maatregel meldingsplicht

Artikel 3.14. Meldingsplicht ziekteverschijnselen aviaire influenza eenden, leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens

Als andere aangewezen ziekteverschijnselen als bedoeld in artikel 2.12, derde lid, van de wet worden aangewezen:

  • a. verhoogde sterfte van eenden, vanaf de zevende dag na de dag van opzet, in de volgende gevallen:

    • 1°. 0,15% of meer uitval per dag gedurende twee opeenvolgende dagen; of;

    • 2°. 0,5% of meer uitval op een dag en gelijktijdig een voeropnamedaling van 5%;

  • b. verhoogde sterfte van leghennen, vermeerderingsdieren of vleeskuikens, wanneer die dieren ouder zijn dan tien dagen en indien het aantal dieren van de onderscheiden categorieën dat sterft gedurende twee achtereenvolgende dagen groter is dan drie maal het gemiddelde sterftecijfer van het desbetreffende koppel in de week voorafgaand aan de sterfte.

D

Bijlage 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt ‘artikel 3.14, eerste lid’ vervangen door ‘artikel 3.16’.

2. ‘Regio’s waar vervoer van risicovogels verboden is:’ wordt vervangen door ‘Regio’s waar de verplichting geldt tot het zenden van kadavers van eenden aan de Gezondheidsdienst voor Dieren:’.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet in werking,1 met uitzondering van artikel I, onderdelen A en C.

  • 2. Artikel I, onderdelen A en C, treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst.

Deze regeling zal tevens met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 17 mei 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

TOELICHTING

1. Inleiding

Deze ministeriële regeling wijzigt de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen. Met deze regeling is het vervoersverbod voor risicovogels in de Gelderse Vallei (regio’s 7 en 10) vervallen, dat gold in aanvulling op landelijke vervoersverboden voor vogels. Ook is het strengere bezoekersverbod in de Gelderse Vallei vervallen en zijn technische verbeteringen aangebracht.

2. Intrekken vervoersverbod voor risicovogels in de Gelderse Vallei en strenger bezoekersverbod

Sinds 15 april 2022 gold een vervoersverbod voor risicovogels in regio 10. Sinds 19 april 2022 gold het verbod ook in regio 7. Dit verbod was opgenomen in artikel 3.14 van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen (hierna: Regeling veterinaire maatregelen). Het verbod gold in aanvulling op de vervoersverboden van de artikelen 3.12 en 3.13 van de Regeling veterinaire maatregelen. Met ingang van 21 april was in deze regio’s ook een strenger bezoekersverbod van toepassing voor inrichtingen waar vogels commercieel worden gehouden (artikel 3.14a van de Regeling veterinaire maatregelen).

Sinds een uitbraak met hoogpathogene vogelgriep op een pluimveebedrijf in Lunteren op 2 mei 2022, zijn er geen uitbraken geweest op commerciële pluimveehouderijen in de regio’s 7 en 10. Daarmee is de kans aanzienlijk kleiner geworden dat in deze regio’s het vogelgriepvirus zich vanuit de beperkingszones rondom de uitbraken in Lunteren verspreidt. Het is veterinair verantwoord om het vervoersverbod voor risicovogels in te trekken en het aangescherpte bezoekersverbod te laten vervallen. Deze regeling voorziet daarom in intrekking van het verbod op het vervoer van risicovogels in de regio Gelderse Vallei (regio’s 7 en 10) en van het aangescherpte bezoekersverbod in de Gelderse Vallei met ingang van 17 mei 2022. Dit is geregeld in artikel I, onderdeel B, en artikel II, eerste lid, van de onderhavige wijzigingsregeling.

De verplichting tot het beschikbaar stellen van kadavers van eenden aan de Gezondheidsdienst voor Dieren blijft behouden. Deze verplichting is opgenomen in hoofdstuk 3, paragraaf 3.7, van de Regeling veterinaire maatregelen.

3. Technische verbetering meldingsplicht vogelgriep

Deze regeling bevat daarnaast een technische verbetering met betrekking tot de meldingsplicht voor ziekteverschijnselen van vogelgriep. Deze meldingsplicht is opgenomen in paragraaf 3.6 van de Regeling veterinaire maatregelen. De meldingsplicht was gebaseerd op artikel 1.31 van het Besluit houders van dieren. Dat artikel is echter nog niet in werking getreden. Met artikel I, onderdelen A en C, van deze wijzigingsregeling is de meldingsplicht nu gebaseerd op artikel 2.12, derde lid, van de Wet dieren. Hiermee zijn geen inhoudelijke wijzigingen beoogd.

Artikel 2.12, derde lid, van de Wet dieren maakt het mogelijk om bij ministeriële regeling ziekteverschijnselen aan te wijzen, waarvoor vervolgens de in dat artikel genoemde meldingsplicht van toepassing wordt. Met het nieuwe artikel 3.14 van de Regeling veterinaire maatregelen zijn ziekteverschijnselen van vogelgriep aangewezen in de zin van artikel 2.12, derde lid, van de Wet dieren, waardoor deze meldingsplicht nu van toepassing is.

4. Bekendmaking en inwerkingtreding

Deze regeling wordt op basis van artikel 5.2 van de Wet dieren bekendgemaakt op internet en treedt onmiddellijk in werking, met uitzondering van de technische aanpassingen van artikel I, onderdelen A en C. Artikel I, onderdelen A en C, treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst. De media zullen worden geïnformeerd over deze bekendmaking.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer


X Noot
1

17 mei 2022, 17:13 uur.

Naar boven