Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 13 mei 2022, nummer WBV 2022/12, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de Vreemdelingenwet 2000, het Vreemdelingenbesluit 2000 en het Voorschrift Vreemdelingen 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

De Vreemdelingencirculaire 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Paragraaf C7/19 tot en met C7/34 Vreemdelingencirculaire 2000 en de onderliggende subonderdelen worden vernummerd tot paragraaf C7/20 tot en met C7/35 Vreemdelingencirculaire 2000.

B

Paragraaf C7/19 Vreemdelingencirculaire 2000 wordt ingevoegd en komt te luiden:

19. Het asielbeleid ten aanzien van Kameroen

Uitzonderlijke situatie in de zin van paragraaf C2/3.3 Vc

In Kameroen is uitsluitend sprake van een uitzonderlijke situatie in de zin van artikel 29, eerste lid, aanhef en onder b, Vw in de provincies North-West en South-West (tezamen bekend als: NWSW).

Binnenlands beschermingsalternatief in de zin van paragraaf C2/3.4 Vc

De IND neemt voor Kameroen in ieder geval een binnenlands beschermingsalternatief in Yaoundé, Douala en Bafoussam aan, als de vreemdeling aan alle volgende voorwaarden voldoet:

  • de vreemdeling is afkomstig uit de provincies North-West of South-West; en

  • de vrees van de vreemdeling is niet gebaseerd op de vreemdeling zelf betreffende omstandigheden, maar is alleen een gevolg van de uitzonderlijke situatie in de zin van paragraaf C2/3.3 Vc.

Indien de vreemdeling, al dan niet afkomstig uit de provincies North-West en South-West, op individuele gronden te vrezen heeft voor vervolging of ernstige schade, zal op individuele basis bezien worden of er een binnenlands beschermingsalternatief aanwezig is.

Bijzonderheden

Voor de overige onderwerpen is het algemeen geldende beleid van toepassing, als opgenomen in de hoofdstukken C1 Vc tot en met C6 Vc.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 13 mei 2022

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, J.W.H.M. Beaujean directeur-generaal Migratie

TOELICHTING

Per brief van 11 februari 2022 heeft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de situatie in de provincies North-West en South-West aanmerkt als een uitzonderlijke situatie zoals bedoeld onder artikel 15 onder c Kwalificatierichtlijn.

In de brief heeft de staatssecretaris verder aangegeven dat een vreemdeling die afkomstig is uit één van de provincies North-West en South-West, in ieder geval een binnenlands beschermingsalternatief heeft in Yaoundé, Douala en Bafoussam. Het betreft hier vreemdelingen die enkel een gegronde vrees hebben vanwege de uitzonderlijke veiligheidssituatie in North-West en South-West en afkomstig zijn uit één van deze provincies.

Omdat voor Kameroen slechts beperkt onderzoek is gedaan (namelijk enkel naar de algemene veiligheidssituatie in de provincies North-West en South-West) zijn er slechts beperkte specifieke beleidsregels in deze paragraaf opgenomen. De IND toetst het asielrelaas van een vreemdeling, die zijn asielrelaas baseert op andere elementen, aan de hand van de algemene beleidsregels van de hoofdstukken C1 Vc tot en met C6 Vc.

Met dit WBV wordt de landenparagraaf ‘Kameroen’ toegevoegd aan hoofdstuk C7 van de Vreemdelingencirculaire 2000 (Vc), onder paragraafnummer C7/19 Vc.

Voor een nadere toelichting op het aangegeven beleid wordt verwezen naar bovengenoemde brief aan de Tweede Kamer.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, J.W.H.M. Beaujean directeur-generaal Migratie

Naar boven