Regeling van de Minister van Financiën van 6 januari 2022 2021-0000258836, directie Financiële Markten, tot wijziging van de Regeling taakuitoefening en grensoverschrijdende samenwerking financiële toezichthouders Wft en de Uitvoeringsregeling Wft in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2019/2162 (Implementatieregeling richtlijn gedekte obligaties)

De Minister van Financiën,

Gelet op Richtlijn (EU) 2019/2162 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende de uitgifte van gedekte obligaties en het overheidstoezicht op gedekte obligaties en tot wijziging van de Richtlijnen 2009/65/EG en 2014/59/EU (PbEU 2019, L 328), alsmede de artikelen 1:24, vierde lid, 1:51e en 1:69, derde lid, van de Wet op het financieel toezicht;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling taakuitoefening en grensoverschrijdende samenwerking financiële toezichthouders Wft wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1a wordt in tabel 1a aan het onderdeel ‘banken’ een onderdeel toegevoegd, luidende:

 

Richtlijn gedekte obligaties

 

art. 20, eerste lid

Samenwerkingsverplichting tussen bevoegde autoriteit en afwikkelingsautoriteit voor duur van afwikkeling in belang van beleggers in gedekte obligaties

 

art. 20, vierde lid

Coördinatie en informatie-uitwisseling tussen bevoegde autoriteit en afwikkelingsautoriteit

 

art. 25, eerste lid

Algemene samenwerkingsverplichting bankentoezicht en afwikkeling

B

In artikel 2 wordt in tabel 2 aan het onderdeel ‘banken’ een subonderdeel toegevoegd, luidende:

 

Richtlijn gedekte obligaties

 

art. 20, eerste lid

Samenwerkingsverplichting tussen bevoegde autoriteit en afwikkelingsautoriteit voor duur van afwikkeling in belang van beleggers in gedekte obligaties

 

art. 20, vierde lid

Coördinatie en informatie-uitwisseling tussen de bevoegde autoriteiten van verschillende lidstaten en de afwikkelingsautoriteit

 

art. 24, negende lid

Informatieverstrekking aan EBA inzake administratieve maatregelen

 

art. 25, eerste, tweede, derde en vijfde lid

Samenwerking en informatie-uitwisseling tussen bevoegde autoriteiten

 

art. 25, vierde lid

Samenwerking met EBA en ESMA

 

art. 26, derde lid

Jaarlijkse verstrekking aan EBA van de lijst van banken die gedekte obligaties uitgeven en de lijst van gedekte obligaties die het label ‘Europese gedekte obligatie (premium)’ mogen hanteren.

ARTIKEL II

Hoofdstuk 9a van de Uitvoeringsregeling Wft vervalt.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop de Implementatiewet richtlijn gedekte obligaties in werking treedt.

ARTIKEL IV

Deze regeling wordt aangehaald als: Implementatieregeling richtlijn gedekte obligaties.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling dient, tezamen met de Implementatiewet richtlijn gedekte obligaties en het Implementatiebesluit richtlijn gedekte obligaties ter implementatie van Richtlijn (EU) 2019/2162 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende de uitgifte van gedekte obligaties en het overheidstoezicht op gedekte obligaties en tot wijziging van de Richtlijnen 2009/65/EG en 2014/59/EU (PbEU 2019, L 328) (hierna: de richtlijn gedekte obligaties). De uiterste implementatiedatum van de richtlijn is 8 juli 2021. De bepalingen ter implementatie van de richtlijn dienen uiterlijk op 8 juli 2022 te worden toegepast.1 Met deze regeling worden de relevante artikelen uit de richtlijn gedekte obligaties inzake taakuitoefening door en informatie-uitwisseling en samenwerking tussen toezichthouders geïmplementeerd. Tevens wordt de momenteel bestaande nationale regelgeving op het gebied van gedekte obligaties op het niveau van ministeriële regeling geschrapt.

Artikelsgewijs

Artikel I

Met dit artikel worden een aantal bepalingen uit de richtlijn gedekte obligaties aan de tabellen 1a en 2 toegevoegd. Tabel 1a bevat de richtlijnbepalingen die de Nederlandsche Bank (DNB) bij de uitvoering van haar taak op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) in acht neemt. Tabel 2 bevat de richtlijnbepalingen betreffende samenwerking en informatieverstrekking binnen het Europese Systeem voor financieel toezicht en met de tot dat systeem behorende instanties die DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bij de uitvoering van hun taken op grond van de Wft in acht nemen. De bepalingen uit de richtlijn gedekte obligaties die betrekking hebben op de taakuitoefening van DNB worden toegevoegd aan tabel 1a. De bepalingen die betrekking hebben op grensoverschrijdende samenwerking en informatiedeling worden toegevoegd aan tabel 2.

Artikel II

Er is voor gekozen om de eisen die op basis van de richtlijn en ter uitwerking van de Implementatiewet richtlijn gedekte obligaties aan gedekte obligaties worden gesteld, alleen op het niveau van algemene maatregel van bestuur nader uit te werken. Dat brengt met zich dat de bestaande nationale regelgeving op ministeriële regelingsniveau wordt geschrapt. Dat gebeurt in dit artikel door hoofdstuk 9a van de Uitvoeringsregeling Wft (‘Geregistreerde gedekte obligaties’) in zijn geheel te laten vervallen.

Artikel III

Aangezien de wijzigingen van de Regeling taakuitoefening en grensoverschrijdende samenwerking financiële toezichthouders Wft en van de Uitvoeringsregeling Wft samenhangen met de Implementatiewet gedekte obligaties, treedt deze regeling gelijktijdig met die wet in werking.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Artikel 32, eerste lid, tweede alinea, van de richtlijn gedekte obligaties.

Naar boven