Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 29 april 2022, nr. Min-Buza.2022.11776-18, tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 en de Sanctieregeling erkenning Donetsk en Luhansk 2022

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Financiën;

Gelet op Verordening (EU) nr. 2022/625 van de Raad van de Europese Unie van 13 april 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 269/2014 betreffende beperkende maatregelen met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen (PbEU, L 116);

Gelet op Verordening (EU) nr. 2022/626 van de Raad van 13 april 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 2022/263 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de erkenning van de niet onder het gezag van de regering vallende gebieden in de oblasten Donetsk en Loehansk van Oekraïne en het bevel aan de Russische strijdkrachten om die gebieden binnen te trekken (PbEU, L 116);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977,

Besluit:

ARTIKEL I

De Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, tweede lid, wordt ‘artikel 4, eerste lid,’ vervangen door ‘artikel 2 bis, eerste of tweede lid, artikel 4, eerste lid,’.

B

In artikel 2, eerste en tweede lid, wordt ‘artikel 4, eerste lid,’ telkens vervangen door ‘artikel 2 bis, tweede en derde lid, artikel 4, eerste lid,’.

ARTIKEL II

De Sanctieregeling erkenning Donetsk en Luhansk 2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, tweede lid, komt als volgt te luiden:

  • 2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing in gevallen waarin artikel 2, tweede lid, artikel 3, tweede of derde lid, artikel 4, derde lid, artikel 4 bis, eerste of tweede lid, artikel 5, tweede lid, artikel 5 bis, eerste of tweede lid, artikel 6, tweede lid, artikel 7 of artikel 9 van Verordening (EU) nr. 2022/263 van toepassing is.

B

Artikel 2, derde lid, komt als volgt te luiden:

  • 3. De bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 4, derde lid, artikel 4 bis, tweede lid, artikel 5 bis, tweede lid, en artikel 7 van Verordening (EU) nr. 2022/263, is de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking of de Minister van Financiën, elk voor het gebied waartoe hun competenties zich uitstrekken.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 als gevolg van Verordening (EU) nr. 2022/6251 en tot wijziging van de Sanctieregeling erkenning Donetsk en Luhansk 2022 als gevolg van Verordening (EU) nr. 2022/6262.

Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 (artikel I)

De wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 is het gevolg van Verordening (EU) nr. 2022/625 die Verordening (EU) nr. 269/2014 wijzigt. Verordening (EU) nr. 2022/625 geeft uitvoering aan Besluit (GBVB) 2022/6273.

In Besluit (GBVB) 2022/627 zijn door de Raad van de Europese Unie, gezien de humanitaire crisis als gevolg van de niet-uitgelokte inval in Oekraïne door de strijdkrachten van de Russische Federatie, uitzonderingen opgenomen op de financiële sancties. Deze uitzonderingen hebben betrekking op de bevriezing van tegoeden van, en de beperkingen op het beschikbaar stellen van tegoeden en economische middelen voor, de in de lijst opgenomen personen, entiteiten en lichamen, en wel voor bepaalde duidelijk omschreven categorieën van lichamen, personen, entiteiten, organisaties en agentschappen, voor uitsluitend humanitaire doeleinden in Oekraïne.

In Verordening (EU) nr. 269/2014 wordt daartoe een nieuw artikel (artikel 2 bis) ingevoegd dat voorziet in vorenbedoelde uitzonderingen.

Sanctieregeling erkenning Donetsk en Luhansk 2022 (artikel II)

De Sanctieregeling erkenning Donetsk en Luhansk 2022 wordt gewijzigd vanwege Verordening (EU) nr. 2022/626 die Verordening (EU) nr. 2022/263 wijzigt en uitvoering geeft aan het Besluit (GBVB) 2022/6284. In Verordening (EU) nr. 2022/263 zijn diverse beperkende maatregelen opgenomen waaronder bepaalde beperkingen op het handelsverkeer in de niet onder regeringsgezag vallende oblasten Donetsk en Luhansk van Oekraïne. In artikel 4 en 5 van Verordening (EU) nr. 2022/263 is onder andere een verbod opgenomen voor de handel in goederen en technologie bestemd voor gebruik in bepaalde sectoren in Donetsk en Luhansk. Daarnaast geldt ook een verbod op het verkopen, leveren, overdragen en uitvoeren van goederen in de sectoren vervoer, telecommunicatie, energie of de prospectie, exploratie en productie van olie, gas en minerale rijkdommen, alsmede het bieden van technische bijstand of financiering ten aanzien van deze goederen en het aanbieden van diensten in verband met toeristische activiteiten in Donetsk en Luhansk (artikel 4 en 6 van Verordening (EU) nr. 2022/263).

De Raad van de Europese Unie heeft in Besluit (GBVB) 2022/628, gezien de humanitaire crisis als gevolg van de niet-uitgelokte inval in Oekraïne door de strijdkrachten van de Russische Federatie, uitzonderingen opgenomen ten aanzien van de beperkende maatregelen op het handelsverkeer. De uitzonderingen bestaan uit omschreven categorieën van lichamen, personen, entiteiten, organisaties en agentschappen die, indien dat noodzakelijk is voor humanitaire doeleinden, goederen en technologie voor gebruik in bepaalde sectoren kunnen verstrekken en bepaalde beperkte diensten en bijstand in verband met dergelijke goederen en technologie kunnen verlenen, aan personen, entiteiten en lichamen in de niet onder regeringsgezag vallende gebieden van de oblasten Donetsk en Luhansk van Oekraïne of voor gebruik in die gebieden. Ook kunnen op grond van de uitzonderingen specifieke beperkte diensten en bijstand worden verleend die rechtstreeks verband houden met bepaalde infrastructuur in de niet onder regeringsgezag vallende gebieden van de oblasten Donetsk en Luhansk van Oekraïne, indien dat noodzakelijk is voor humanitaire doeleinden.

Artikelsgewijs

Artikel I

In artikel 1, tweede lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 is artikel 2 bis, eerste of tweede lid, van Verordening (EU) nr. 269/2014, ingevoegd. Artikel 2 bis, eerste en tweede lid, regelen uitzonderingen op het verbod tot de bevriezing van

tegoeden van, en de beperkingen op het beschikbaar stellen van tegoeden en economische middelen voor de in de lijst opgenomen personen, entiteiten en lichamen. Het verbod geldt niet voor tegoeden of economische middelen die beschikbaar worden gesteld door organisaties en agentschappen die op basis van een pijleranalyse door de Europese Unie worden beoordeeld en waarmee de Europese Unie een kaderovereenkomst inzake financieel partnerschap heeft ondertekend op basis waarvan die organisaties en agentschappen optreden als humanitaire partners van de Unie, op voorwaarde dat die tegoeden of economische middelen noodzakelijk zijn voor uitsluitend humanitaire doeleinden in Oekraïne (artikel 2 bis, eerste lid, van Verordening nr. 269/2014). Daarnaast kunnen de bevoegde autoriteiten, genoemd in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014, onder de algemene of specifieke voorwaarden die zij passend achten, specifieke of algemene toestemmingen verlenen om bepaalde bevroren tegoeden of economische middelen vrij te geven of om bepaalde tegoeden of economische middelen beschikbaar te stellen, op voorwaarde dat die tegoeden of economische middelen noodzakelijk zijn voor uitsluitend humanitaire doeleinden in Oekraïne (artikel 2 bis, tweede lid van Verordening nr. 269/2014).(artikel I, onderdeel A).

In artikel 2 van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 zijn de verwijzingen naar de bevoegde autoriteiten geactualiseerd (artikel I, onderdeel B).

Artikel II

In artikel 1, tweede lid, van Sanctieregeling erkenning Donetsk en Luhansk 2022 zijn artikel 4 bis, eerste of tweede lid, en artikel 5 bis, eerste of tweede lid, van Verordening (EU) nr. 263/2022, ingevoegd. Artikel 4 bis, eerste en tweede lid, en artikel 5 bis, eerste en tweede lid, regelen uitzonderingen op de bestaande handelsbeperkingen vastgesteld in artikel 4 respectievelijk artikel 5 van Verordening (EU) nr. 263/2022. Artikel 4 bis, eerste lid onder c, en artikel 5 bis, eerste lid, van vorengenoemde verordening, vermelden de categorieën van lichamen, personen, entiteiten, organisaties en agentschappen die, indien dat noodzakelijk is voor humanitaire doeleinden, goederen en technologie voor gebruik in bepaalde sectoren kunnen verstrekken en bepaalde beperkte diensten en bijstand in verband met dergelijke goederen en technologie kunnen verlenen, aan personen, entiteiten en lichamen in de niet onder regeringsgezag vallende gebieden van de oblasten Donetsk en Luhansk van Oekraïne of voor gebruik in die gebieden.

Artikel 2, derde lid, van de Sanctieregeling erkenning Donetsk en Luhansk 2022 wordt opnieuw vastgesteld om de verwijzingen naar de bevoegde autoriteiten te actualiseren (artikel II, onderdeel B).

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting en dat uit dien hoofde inwerkingtreding niet plaatsvindt conform de Vaste Verander Momenten-systematiek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Verordening (EU) nr. 2022/625 van de Raad van de Europese Unie van 13 april 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 269/2014 betreffende beperkende maatregelen met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen (PbEU, L 116).

X Noot
2

Verordening (EU) nr. 2022/626 van de Raad van 13 april 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 2022/263 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de erkenning van de niet onder het gezag van de regering vallende gebieden in de oblasten Donetsk en Loehansk van Oekraïne en het bevel aan de Russische strijdkrachten om die gebieden binnen te trekken (PbEU, L 116).

X Noot
3

Besluit (GBVB) 2022/627 van de Raad van 13 april 2022 tot wijziging van Besluit 2014/145/GBVB betreffende beperkende maatregelen met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen (PbEU, L 116).

X Noot
4

Besluit (GBVB) 2022/628 van de Raad van 13 april 2022 tot wijziging van Besluit (GBVB) 2022/266 betreffende beperkende maatregelen in antwoord op de erkenning van de niet onder regeringsgezag vallende gebieden van de oblasten Donetsk en Luhansk van Oekraïne en het sturen van Russische strijdkrachten naar die (PbEU, L 116).

Naar boven