Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 26 april 2022 nr. MBO/32451238 houdende wijziging van de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016 in verband met de vaststelling van kwalificatiedossiers

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 7.2.4, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 2.2.3, vierde lid, van het Uitvoeringbesluit WEB;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016 wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In opleidingsdomein ‘1. Bouw en infra 79000’ wordt in de alfabetische volgorde het volgende kwalificatiedossier met bijbehorende gegevens ingevoegd:

Crebonummer

Prijsfactor

Kwalificatiedossier

Crebonummer

Kwalificatie

Niveau

Prijsfactor

Soort opleiding

Beroepsvereisten

Leerweg

23334

1.3

Smart building

25836

Middenkaderfunctionaris smart building

4

1.3

Middenkaderopleiding

BOL/BBL

2. In opleidingsdomein ‘3. Techniek en procesindustrie 79020’ wordt in de alfabetische volgorde het volgende kwalificatiedossier met bijbehorende gegevens ingevoegd:

Crebonummer

Prijsfactor

Kwalificatiedossier

Crebonummer

Kwalificatie

Niveau

Prijsfactor

Soort opleiding

Beroepsvereisten

Leerweg

23335

1.3

Smart industry

25837

Middenkader

functionaris smart industry

4

1.3

Middenkaderopleiding

BOL

3. In opleidingsdomein ‘16. Voedsel, natuur en leefomgeving 79160’ wordt in de alfabetische volgorde het volgende kwalificatiedossier met bijbehorende gegevens ingevoegd:

Crebonummer

Prijsfactor

Kwalificatiedossier

Crebonummer

Kwalificatie

Niveau

Prijsfactor

Soort opleiding

Beroepsvereisten

Leerweg

23336

1.1

Zorg en groen

25838

Persoonlijk begeleider zorgboerderij

4

1.1

Middenkaderopleiding

BOL/BBL

B

In bijlage 2 worden de kwalificatiedossiers en bijbehorende kwalificaties, bedoeld in artikel I, onderdeel A, onder 1 tot en met 3, vastgesteld op de wijze bedoeld in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

In bijlage 1 en 2 van de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016 vervallen de in artikel I, onderdeel A, onder 1 tot en met 3, bedoelde kwalificatiedossiers en bijbehorende kwalificaties.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2022, met uitzondering van artikel II, dat in werking treedt met ingang van 31 juli 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de wijzigingen in bijlage 2 die gepubliceerd zullen worden op http://www.s-bb.nl/kwalificatiedossiers.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

BIJLAGE BEHORENDE BIJ DE REGELING VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP VAN ... NR. MBO/...

Inhoud van de nieuwe kwalificatiedossiers genoemd in artikel I, onderdeel A, onder 1 tot en met 3 die met ingang van 1 augustus 2022 in werking treden.

TOELICHTING

Algemeen

Inhoud

Deze wijzigingsregeling ziet op het tijdelijk onderbrengen van drie reeds bestaande, gelijknamige, vierjarige niveau 4 cross-over kwalificaties in de reguliere kwalificatiestructuur. Na afloop van het studiejaar 2022–2023 vervalt de mogelijkheid om in te schrijven voor deze kwalificaties. De kwalificaties worden tijdelijk opgenomen in de reguliere structuur om te voorkomen dat er een gat valt in het aanbod van de cross-overs waarvoor de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) inhoudelijk opvolging in de kwalificatiestructuur heeft geadviseerd. De cross-over-elementen, die door SBB positief zijn beoordeeld, worden gedurende het studiejaar 2022–2023 verwerkt in de reguliere structuur zodat deze naar verwachting in studiejaar 2023–2024 structureel beschikbaar zijn. De onderhavige kwalificaties zijn dan vervallen. OCW, de MBO Raad en SBB hebben mbo-instellingen die geen beschikking hebben ontvangen voor de cross-overs in kwestie opgeroepen in studiejaar 2023–2024 gebruik te maken van de herziene kwalificatiedossiers waarin de inhoudelijke opvolging van de cross-overs is verwerkt. De kwalificaties die met de onderhavige regeling tijdelijk in de reguliere kwalificatiestructuur worden opgenomen zijn alleen bedoeld voor scholen die een beschikking hebben ontvangen voor de gelijknamige cross-overs in het kader van het experiment cross-over kwalificaties.

Achtergrond cross overs

Cross-over kwalificaties maken geen onderdeel uit van de reguliere kwalificatiestructuur, maar van het ‘experiment cross-over kwalificaties’. Dat experiment loopt per 31 juli 2025 af. Voor drie vierjarige niveau 4 cross-overs geldt dat inschrijving vanaf het studiejaar 2022–2023 niet meer mogelijk is, omdat studenten dan buiten de duur van het experiment zouden diplomeren. Om voldoende tijd te hebben voor een inhoudelijke opvolging in de reguliere structuur, worden de drie cross-overs ‘middenkaderfunctionaris smart building’, ‘middenkaderfunctionaris smart industry’ en ‘persoonlijk begeleider zorgboerderij’, op advies van onderwijs en bedrijfsleven vanuit SBB, tijdelijk en ongewijzigd opgenomen in de reguliere kwalificatiestructuur voor het cohort 2022–2023. Studenten van dit cohort hebben dan het recht de opleiding af te maken, zonder dat de einddatum van het experiment in de weg zit.

De drie cross-over kwalificaties zijn op 31 maart 2022 door het bestuur van SBB aan de Minister van OCW aangeboden ter vaststelling. Daaraan voorafgaand zijn de kwalificaties gevalideerd door de betrokken sectorkamers. De toetsingskamer heeft zich onthouden van een oordeel. De toetsingskamer signaleert enerzijds dat onderwijs en bedrijfsleven vanuit SBB positief hebben geadviseerd ten aanzien van de opvolging van deze cross-overs in de reguliere structuur en de tijdelijke inbedding ervan in de reguliere structuur. Anderzijds is de toetsingskamer van mening dat de tijdelijke inbedding van deze cross-overs zich moeizaam verhoudt tot het transparantiecriterium van het toetsingskader. De kwalificaties in kwestie worden desondanks tijdelijk in de kwalificatiestructuur opgenomen, omdat deze onderdelen bevatten die een meerwaarde hebben ten opzichte van de huidige kwalificatiestructuur en omdat het gaat om een kortdurende tijdelijke oplossing.

Er zijn er geen nieuwe aanvullende beroepsvereisten gesteld door relevante vakdepartementen.

Regeldruk

Onderhavige wijzigingsregeling leidt niet tot een toename van de regeldruk, omdat met deze regeling geen nieuwe informatieverplichtingen worden opgelegd aan burgers, bedrijven of instellingen.

Inwerkingtreding

De cross-over kwalificatiedossiers en bijbehorende kwalificaties worden met ingang van 1 augustus 2022 in de regeling opgenomen en vervallen weer met ingang van 31 juli 2023.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Dit artikel wijzigt het overzicht van vastgestelde kwalificatiedossiers en kwalificaties in bijlage 1 bij de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016. Zoals reeds in de algemene toelichting is aangegeven, worden de kwalificaties tijdelijk voor één studiejaar in het kwalificatiedossier gevoegd, waarna deze kwalificaties komen te vervallen.

Artikel I, onderdeel B

Dit onderdeel stelt in combinatie met de bijlage bij deze regeling de nieuwe kwalificatiedossiers en kwalificaties vast in bijlage 2 bij de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016. Bijlage 2 is te raadplegen op www.s-bb.nl/kwalificatiedossiers.

Artikel II

De drie cross-overs als bedoeld in artikel I, onderdeel A, worden tijdelijk in de regeling opgenomen en zullen per 31 juli 2023 vervallen.

Artikel III

In artikel II is de inwerkingtreding geregeld. Voor een toelichting wordt verwezen naar het kopje inwerkingtreding in het algemeen deel.

De bijlage bevat de inhoud van de nieuw vastgestelde kwalificatiedossiers en kwalificaties (door opneming in bijlage 2 bij de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2016) en wordt gepubliceerd op de website van de SBB www.s-bb.nl/kwalificatiedossiers.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

Naar boven