Besluit van 13 maart 2022, nr. 2022000845 tot aanwijzing van een onroerende zaak ter onteigening in de gemeente Alkmaar krachtens artikel 72a van de onteigeningswet (onteigening voor de aanleg van een rotonde, een fietsbrug en een verkeersbrug voor motorvoertuigen ter hoogte van de Zuidervaart in het kader van de reconstructie van de provinciale weg N243 met bijkomende werken).

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge artikel 72a, eerste lid, van de onteigeningswet kan onteigening van onroerende zaken plaatsvinden onder meer voor de aanleg en verbetering van wegen, bruggen, spoorwegwerken en kanalen, alsmede daarop rustende zakelijke rechten. Daaronder wordt op grond van artikel 72a, tweede lid sub a, mede begrepen onteigening voor de aanleg en verbetering van de in het eerste lid bedoelde werken en rechtstreeks daaruit voortvloeiende bijkomende voorzieningen ter uitvoering van een bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (hierna: verzoeker) hebben Ons bij brief van 20 juli 2021, kenmerk 164675/1649934, verzocht, om ten name van provincie Noord-Holland over te gaan tot het aanwijzen ter onteigening van een onroerende zaak in de gemeente Alkmaar. De onteigening wordt verzocht om de aanleg mogelijk te maken van een rotonde, een fietsbrug en een verkeersbrug voor motorvoertuigen ter hoogte van de Zuidervaart in het kader van de reconstructie van de provinciale weg N243, vanaf km. 1.336 tot km. 1.605 met bijkomende werken in de gemeente Alkmaar.

Planologische grondslag

De onroerende zaak waarop het verzoek betrekking heeft, ligt in de gemeente Alkmaar. De grondslag voor de planologische uitvoerbaarheid van het werk waarin de ter onteigening aan te wijzen onroerende zaak is gelegen, wordt gevormd door het bestemmingsplan ‘Aanpassing N243 gemeente Alkmaar’ van de gemeente Alkmaar. Dit bestemmingsplan is op 27 september 2018 vastgesteld en bij uitspraak van 24 juni 2020, kenmerk 201810047/1/R1 en 201903528/1/R1, van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State onherroepelijk geworden.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 63, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 63 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf woensdag 20 oktober 2021 tot en met dinsdag 30 november 2021 in de gemeente Alkmaar en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat (Onze Minister) van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in de Staatscourant van 19 oktober 2021, nr. 43893.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De huidige provinciale weg N243, gelegen tussen de gemeente Alkmaar en het dorp Avenhorn, is een smalle weg, waarover veel verkeer rijdt. Op deze weg is een aantal kruisingen en directe aansluitingen van woningen en bedrijven aanwezig. Deze omstandigheden in combinatie met een maximumsnelheid op deze weg van 80 km p/u brengen met zich mee dat de huidige inrichting van de weg verkeersonveilig is. Ook zorgt de huidige inrichting van de weg voor een slechte doorstroming van het verkeer.

Deze problemen wil de provincie Noord-Holland oplossen door de N243 her in te richten. In plaats van kruisingen worden op verschillende plaatsen rotondes aangelegd, de weg wordt op enige plaatsen verbreed en er komen geleiderails.

Deze onteigening ziet op een van deze herinrichtingsprojecten. Het betreft de kruising (een T-splitsing) van de N243 met de Zuidervaart in de gemeente Alkmaar. Op deze kruising wordt een rotonde gerealiseerd. Daarnaast wordt voor fietsers een fietsbrug aangelegd en voor motorvoertuigen een verkeersbrug, zodat verkeer van de westkant van de Zuidervaart naar de oostkant kan rijden. Door het scheiden van langzaam verkeer van het gemotoriseerd verkeer verbetert de verkeersveiligheid en de rotonde bevordert de snelle doorstroming van verkeer.

Om de werken en werkzaamheden tijdig te kunnen realiseren wenst de provincie Noord-Holland de eigendom te verkrijgen, vrij van lasten en rechten, van de onroerende zaak die in het onteigeningsplan is begrepen.

De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaak minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot (volledige) overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, heeft de provincie Noord-Holland een verzoek ingediend tot aanwijzing ter onteigening van deze onroerende zaak, om de tijdige verwezenlijking van het plan van het werk zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat in december 2021 is gestart met de werkzaamheden op de gedeelten van de N243 waarvan de provincie Noord-Holland al eigenaar is. Na afronding van deze onteigeningsprocedure kunnen begin 2023 de werkzaamheden voor de aanleg van de rotonde en de beide bruggen aanvangen op de te onteigenen onroerende zaak. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de bedoelde termijn zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaak bij de uitvoering van het overgelegde plan van het werk niet kan worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van de verkeersveiligheid en een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer noodzakelijk worden geacht dat de provincie Noord-Holland de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaak verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van de provincie Noord-Holland tot het nemen van een besluit krachtens artikel 72a van de onteigeningswet toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 17 december 2021, nr. RWS-2021/42289, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het verzoek van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland bij brief van 20 juli 2021, kenmerk 164675/1649934;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 16 maart 2022, no.W17.21.0381/IV;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat 8 april 2022, nr. RWS-2022/8946, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de aanleg van een rotonde, een fietsbrug en een verkeersbrug voor motorvoertuigen ter hoogte van de Zuidervaart in het kader van de reconstructie van de provinciale weg N243, vanaf km. 1.336 tot km. 1.605, met bijkomende werken in de gemeente Alkmaar, ten name van de provincie Noord-Holland ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaak in de gemeente Alkmaar aangeduid op de grondtekening die ingevolge artikel 63 van de onteigeningswet in de gemeente Alkmaar en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage heeft gelegen en die is vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Den Haag, 13 maart 2022

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: Reconstructie N243 – rotonde Zuidervaart

VERZOEKENDE INSTANTIE: Provincie Noord-Holland

 

Kadastraal bekend als gemeente Schermer

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte (m2)

Kadastrale grootte (m2)

Sectie

en nr.

Ten name van

1

59

9.825

O 887

½ eigendom: Reinier Kok, Stompetoren

½ eigendom: Elisabeth Klomp, Stompetoren

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel:

Liander N.V., Arnhem

Naar boven