Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 22 april 2022, nr. WJZ/ 22077510, houdende wijziging van de Regeling schoolfruit, -groenten en -zuivel 2021 en de Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven COVID-19

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 19, eerste lid, van de Landbouwwet;

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 5, eerste lid, van de Regeling schoolfruit, -groenten en -zuivel 2021 wordt ‘week 26 of 27’ vervangen door ‘week 19 of 20’.

ARTIKEL II

In de Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven COVID-19 komt artikel 9, eerste lid, te luiden:

  • 1. De getroffen onderneming vraagt de vaststelling van de subsidie met gebruikmaking van een door de minister beschikbaar gesteld middel uiterlijk aan op:

    • a. 28 april 2022 voor de subsidieperiodes 1 of 2;

    • b. 1 september 2022 voor subsidieperiode 3;

    • c. 29 september 2022 voor subsidieperiode 4;

    • d. 28 februari 2023 voor subsidieperiode 2022-1.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 22 april 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

TOELICHTING

1. Algemeen

Met deze regeling worden de Regeling schoolfruit, -groenten en -zuivel 2021 en de Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven COVID-19 gewijzigd.

2. Regeling schoolfruit, -groenten en -zuivel 2021

In artikel 5 van de Regeling schoolfruit, -groenten en -zuivel 2021 zijn voor de schooljaren 2021–2022 en 2022–2023 de perioden vastgelegd waarbinnen basisscholen en scholen van voortgezet speciaal onderwijs die aan de regeling voor fruit en groenten willen deelnemen, zich kunnen aanmelden. Bij de onderhavige wijziging is de inschrijfperiode voor deelname in het schooljaar 2022–2023 vervroegd van week 26 of 27 naar week 19 of 20. Dit betekent dat de scholen zich van 9 tot 20 mei 2022 kunnen aanmelden bij de minister (het Steunpunt EU schoolfruit) voor deelname in het schooljaar 2022–2023.

Voor deze vervroegde periode van aanmelding is gekozen zodat het Steunpunt EU schoolfruit ruim voor het begin van het schooljaar 2022–2023 de deelnemende scholen kan selecteren en de levering van groente- en fruit producten al in september kan starten.

3. Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven COVID-19

De subsidie op grond van de regeling ongedekte vaste kosten (OVK) kan pas (definitief) worden vastgesteld als ook de subsidie op grond van de regeling Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) is vastgesteld. Dit aangezien het een vereiste van de OVK is dat eerst de TVL dient te zijn uitgeput voordat een onderneming in aanmerking kan komen voor subsidie op grond van de OVK. Aangezien de subsidievaststellingsdatum voor Q3 van de TVL is aangepast, dient de subsidievaststellingsdatum voor Q3 van de OVK ook naar een later moment te worden verschoven. Om de aanvrager voldoende tijd te gunnen om na het indienen van een verzoek tot subsidievaststelling van de TVL ook de OVK subsidievaststelling aan te vragen, is bepaald dat de vaststelling van de subsidie voor subsidieperiode 3 van 2021 uiterlijk op 1 september 2022 moet zijn aangevraagd.

Voor de duidelijkheid is het desbetreffende artikellid overigens in zijn geheel vervangen, zodat de uiterste data voor het indienen van een aanvraag voor subsidievaststelling voor alle relevante periodes duidelijk kenbaar zijn.

4. Regeldruk

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de regeldruk, aangezien het slechts om wijziging van diverse data gaat.

5. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiermee wordt afgeweken van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten, zoals opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Dit is gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van beide gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

Naar boven