Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 april 2022, 2022-0000100667, tot wijziging van de Subsidieregeling STAP-budget in verband met wijziging van subsidievoorwaarden en aanvraagtijdvakken

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling STAP-budget wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt na ‘bereikt;’ toegevoegd ‘en’

2. Onderdeel b vervalt, onder verlettering van onderdeel c tot onderdeel b.

B

Aan artikel 9 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. In afwijking van het eerste lid kan de Minister met het oog op een efficiëntere inrichting van het uitvoeringsproces, een aanvraagtijdvak van twee maanden ten hoogste drie werkdagen korter of langer laten duren. Indien de Minister gebruik maakt van deze bevoegdheid, maakt hij op de website www.stapuwv.nl bekend met ingang van welke datum een aanvraagtijdvak start of eindigt.

C

In artikel 9a, vierde lid, wordt ‘Artikel 9, derde lid,’ vervangen door ‘Artikel 9, derde en vijfde lid,’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt, wat artikel I, onderdeel A, betreft, terug tot en met 1 januari 2022.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 20 april 2022

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

TOELICHTING

Aanleiding

Met deze wijzigingsregeling wordt de Subsidieregeling STAP-budget op een aantal punten gewijzigd. Met deze wijzigingen wordt beoogd de regeling aan te laten sluiten op de uitvoeringspraktijk. De noodzaak tot deze wijzigingen komen voort uit de ervaringen met de openstelling van het eerste tijdvak van het STAP-budget. Deze wijzigingen zijn op initiatief van en afgestemd met de ketenpartners van STAP. De wijzigingen worden zoveel mogelijk doorgevoerd voordat het tweede tijdvak voor aanvragen van subsidie wordt opengesteld.

In deze toelichting worden de twee aanpassingen toegelicht en betreffen achtereenvolgens de controle van de verzekeringsplicht en de inrichting van de aanvraagtijdvakken.

Wijzigingen

Wijziging ten behoeve van controle verzekeringsplicht

Het doel van de Subsidieregeling STAP-budget is om personen die een band hebben met de Nederlandse arbeidsmarkt, met financiële ondersteuning in staat te stellen om scholing te volgen gericht op versterking van hun arbeidsmarktpositie. De band met de Nederlandse arbeidsmarkt wordt vastgesteld aan de hand van objectieve criteria.

De regeling stelde daartoe onder andere dat een subsidieaanvrager burger van de unie is of een familielid is als bedoeld in Richtlijn 2004/38/EG of burger van een andere staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte of Zwitserland. Gebleken is dat hiermee, onbedoeld, personen worden uitgesloten van de regeling. Zo worden bijvoorbeeld derdelanders (langdurig ingezetenen die na 5 jaar legaal verblijf in de lidstaat rechtmatig verblijf krijgen) op grond van die bepaling uitgesloten.

Aangezien het niet de bedoeling is om personen die al lange tijd legaal in Nederland verblijven uit te sluiten van de regeling, wordt de desbetreffende bepaling (artikel 5, tweede lid, onderdeel b) met terugwerkende kracht geschrapt (artikel I, onderdeel A, van deze wijzigingsregeling). UWV heeft hier al rekening mee gehouden bij de beoordeling van aanvragen in het eerste aanvraagtijdvak van 2022.

De criteria die dan nog gelden zijn de voorwaarde dat de subsidieaanvrager ten tijde van de aanvraag achttien jaar of ouder is en de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt en de eis van een periode AOW-verzekerd te zijn geweest. De periode van AOW-verzekering moet ten minste zes maanden zijn.

Ten behoeve van de uitvoerbaarheid en de rechtszekerheid kijkt het UWV bij de beoordeling van laatstgenoemd criterium over een periode van twee jaar (gelegen tussen twee jaar en drie maanden en drie maanden voor de kalendermaand van aanvraag) terug en beoordeelt of de subsidieaanvrager in die periode gedurende ten minste zes maanden verzekerd is geweest voor de volksverzekeringen. Het UWV heeft de mogelijkheid om het criterium door middel van een check op de gegevens via de Basisregistratie Personen en/of de polisadministratie te controleren.

Wijziging in verband met flexibeler inrichting van de aanvraagtijdvakken

Het STAP-budget wordt ieder jaar over zes tijdvakken verdeeld, met uitzondering van het jaar 2022 waarin er sprake is van vijf tijdvakken, omdat er in maart gestart is. Om ervoor te zorgen dat gedurende het hele jaar scholing gevolgd kan worden en zoveel mogelijk mensen er gebruik van kunnen maken, is er gekozen voor deze gefaseerde openstelling.

Uit de uitvoeringspraktijk is de wens gekomen om de start en het einde van de tijdvakken in nader overleg tussen de ketenpartners van STAP, in elk geval tussen opdrachtgever SZW en uitvoerder van het aanvraagportaal, UWV, te bepalen. Dit geeft ruimte om flexibel te zijn. Dit kan bijvoorbeeld gewenst zijn bij de start van de maand op een feest- of weekenddag, wanneer er een beperkte capaciteit zal zijn bij de uitvoerders van STAP. Dit voorbeeld speelt reeds bij het aankomende tweede aanvraagtijdvak van 2022.

In artikel 9 van de huidige STAP-regeling zijn de tijdvakken gedefinieerd als een periode van twee maanden, waarbij de eerste dag van de eerste maand van het tijdvak als startdatum wordt gehanteerd. Om meer flexibiliteit te krijgen wordt de omschrijving van de tijdvakken gewijzigd. Een tijdvak kan enkele dagen worden verkort of verlengd als dat tot een efficiënter uitvoeringsproces in dat tijdvak kan leiden. Er is gekozen voor een maximale uitwijkingsmogelijkheid van drie werkdagen, zodat de tijdvakken niet te veel in omvang kunnen verschillen. Te allen tijde zullen de start- en einddata van de aanvraagtijdvakken tijdig beschikbaar zijn op het aanvraagportaal www.stapuwv.nl.

Deze wijziging wordt gerealiseerd met de wijziging van artikel 9, waaraan een vijfde lid wordt toegevoegd. In verband daarmee wordt artikel 9a ook gewijzigd.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant. De wijziging van artikel 5, tweede lid, onderdeel b, werkt terug tot en met 1 januari 2022, de inwerkingtredingsdatum van de Subsidieregeling STAP-budget om de gebleken onrechtmatigheid op te heffen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

Naar boven