Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 7 april 2022, kenmerk 3341633-1026744-ZJCN, houdende wijziging van de Regeling vaststelling premiepercentages werknemer en werkgever BES in verband met vaststelling van de premiepercentages voor 2022

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;

Gelet op artikelen 11, vierde lid, en 12, derde lid, van het Besluit zorgverzekering BES;

Besluit:

ARTIKEL I

In de artikelen 1 en 2 van de Regeling vaststelling premiepercentages werknemer en werkgever BES wordt ‘2021’ vervangen door ‘2022’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

TOELICHTING

De premiepercentages voor de inkomensafhankelijke premie van de verzekerde en de door de werkgever verschuldigde premie ten behoeve van de zorgverzekering BES, blijven in 2022 ongewijzigd. Deze regeling vervangt het jaartal ‘2021’ door ‘2022’.

Op grond van artikel 11 en 12 van het Besluit Zorgverzekering BES zijn de werknemers en werkgevers een premie verschuldigd voor de financiering van de zorgverzekering BES. Het premiepercentage wordt per kalenderjaar vastgesteld in de Regeling vaststelling premiepercentages werknemer en werkgever BES. Sinds de inwerkintreding van de regeling in 2011 is het premiepercentage voor de inkomensafhankelijke premie van de werknemers niet gewijzigd. Het premiepercentage voor de werkgeverspremie is sinds 1 januari 2019 niet meer gewijzigd. Sindsdien wordt jaarlijks alleen het jaartal aangepast.

Per abuis is het jaartal ‘2021’ niet vóór 1 januari 2022 vervangen door ‘2022’. Met deze regeling wordt het jaartal daarom met terugwerkende kracht aangepast. Sinds het begin van dit jaar hebben verzekerden en werkgevers premies afgedragen. Er is sprake van een evidente omissie en het was altijd de bedoeling om de afdrachten voor 2022 ongewijzigd vast te stellen. Om die reden is gekozen voor terugwerkende kracht.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

Naar boven