Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 8 april 2022, nr. Min-Buza.2022.11693-11, tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 en de Sanctieregeling Belarus 2006

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de Minister van Financiën;

Gelet op Verordening (EU) nr. 2022/330 van de Raad van 25 februari 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 269/2014 betreffende beperkende maatregelen met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen (PbEU, L 51);

Gelet op Verordening (EU) nr. 2022/398 van de Raad van de Europese Unie van 9 maart 2022 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 765/2006 betreffende beperkende maatregelen met het oog op de situatie in Belarus en de betrokkenheid van Belarus bij de Russische agressie tegen Oekraïne (PbEU, L 82);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3, derde lid, in samenhang met artikel 2, tweede lid, van de Sanctiewet 1977,

Besluit:

ARTIKEL I

De Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 2a wordt een derde lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De inspecteur en de ontvanger, bedoeld in artikel 2, derde lid, onderdeel b, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en artikel 2, eerste lid, onderdeel i, van de Invorderingswet 1990 verstrekken desgevraagd alle informatie aan de bewaarder van het Kadaster en de openbare registers die noodzakelijk is voor de uitvoering van de taak, bedoeld in het eerste lid, om zo de verbondenheid van personen op de sanctielijst met registergoederen vast te kunnen stellen. De bewaarder verwerkt de gegevens uitsluitend voor het stellen van de aantekening, bedoeld in het eerste lid.

B

Artikel 2c, derde lid, komt te luiden:

  • 3. De Minister van Economische Zaken en Klimaat maakt voor de uitvoering bij of krachtens de Sanctiewet 1977, naast gegevens die door de personen, entiteiten en lichamen bij of krachtens de Sanctiewet 1977, of ingevolge verdragen of bindende besluiten van volkenrechtelijke organisaties worden aangeleverd of waarnaar wordt verwezen, gebruik van gegevens die afkomstig zijn uit:

    • a. het handelsregister;

    • b. de basisregistratie kadaster en de openbare registers, bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Kadasterwet;

    • c. de basisregistratie personen, bedoeld in artikel 1.2 van de Wet basisregistratie personen;

    • d. overige openbare registers bij de wet ingesteld; en

    • e. openbare informatie.

ARTIKEL II

De Sanctieregeling Belarus 2006 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1aa wordt een derde lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De inspecteur en de ontvanger, bedoeld in artikel 2, derde lid, onderdeel b, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en artikel 2, eerste lid, onderdeel i, van de Invorderingswet 1990 verstrekken desgevraagd alle informatie aan de bewaarder van het Kadaster en de openbare registers die noodzakelijk is voor de uitvoering van de taak, bedoeld in het eerste lid, om zo de verbondenheid van personen op de sanctielijst met registergoederen vast te kunnen stellen. De bewaarder verwerkt de gegevens uitsluitend voor het stellen van de aantekening, bedoeld in het eerste lid.

B

Artikel 1ac, derde lid, komt te luiden:

  • 3. . De Minister van Economische Zaken en Klimaat maakt voor de uitvoering bij of krachtens de Sanctiewet 1977, naast gegevens die door de personen, entiteiten en lichamen bij of krachtens de Sanctiewet 1977, of ingevolge verdragen of bindende besluiten van volkenrechtelijke organisaties worden aangeleverd of waarnaar wordt verwezen, gebruik van gegevens die afkomstig zijn uit:

    • a. het handelsregister;

    • b. de basisregistratie kadaster en de openbare registers, bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Kadasterwet;

    • c. de basisregistratie personen, bedoeld in artikel 1.2 van de Wet basisregistratie personen;

    • d. overige openbare registers bij de wet ingesteld; en

    • e. openbare informatie.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 5 april 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 als gevolg van Verordening (EU) nr. 2022/3301 en tot wijziging van de Sanctieregeling Belarus 2006 als gevolg van Verordening (EU) nr. 2022/3982.

Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 (artikel I)

De Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt gewijzigd vanwege Verordening (EU) nr. 2022/330 die Verordening (EU) nr. 269/2014 wijzigt. Verordening (EU) nr. 2022/330 geeft uitvoering aan Besluit (GBVB) 2022/3293.

Op grond van Verordening (EU) nr. 269/2014 (Verordening (EU) nr. 269/2014 van de Raad van 17 maart 2014 betreffende beperkende maatregelen met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen (PbEU, L 78)), dienen tegoeden en economische middelen van in bijlage I bij die verordening genoemde natuurlijke personen en entiteiten (de sanctielijst) en van de met die personen en entiteiten verbonden natuurlijke personen, rechtspersonen, entiteiten of lichamen te worden bevroren.

Om aan die verplichting uitvoering te kunnen geven is het noodzakelijk dat de bij Nederlandse overheidsinstanties beschikbare gegevens en inlichtingen kunnen worden gedeeld en samengevoegd, teneinde een compleet beeld te kunnen krijgen van de met die natuurlijke personen of entiteiten verbonden natuurlijke personen, rechtspersonen, entiteiten of lichamen. Daartoe is in artikel 2b van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 een algemene bepaling omtrent gegevensuitwisseling opgenomen.

Om zeker te stellen dat de bewaarder van het Kadaster en de openbare registers (hierna: bewaarder) gegevens en inlichtingen mag vorderen en dat de inspecteur en de ontvanger, bedoeld in artikel 2, derde lid, onderdeel b, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en artikel 2, eerste lid, onderdeel i, van de Invorderingswet 1990, gegevens en inlichtingen mogen verstrekken aan de bewaarder wordt met deze wijziging voorzien in een bevoegdheid voor de bewaarder om informatie te vorderen die de bewaarder nodig heeft. De bewaarder heeft op grond van artikel 2a, eerste lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 de taak om bij registergoederen verbonden aan de personen op de sanctielijst aantekening te stellen dat het desbetreffende registergoed bevroren is. Om die taak te kunnen uitoefenen heeft de bewaarder gegevens van de inspecteur en de ontvanger nodig.

De inspecteur en de ontvanger verstrekken desgevraagd gegevens en inlichtingen over de verbondenheid van belastingplichtigen met personen op de sanctielijst. Het gaat daarbij om gegevens en inlichtingen waaruit blijkt dat natuurlijke personen, rechtspersonen, entiteiten of lichamen die bij de inspecteur of ontvanger bekend zijn, verbonden zijn met personen op de sanctielijst. Een belastingplichtige is verbonden met een persoon op de sanctielijst als die persoon eigenaar is van de belastingplichtige (50 procent of meer van de aandelen) of als die persoon op andere wijze doorslaggevende zeggenschap heeft over de belastingplichtige. Voor een nadere duiding wordt verwezen naar de EU Best practices for the effective implementation of restrictive measures (8519/18) van de Europese Raad en het Handboek Rusland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sanctieregeling Belarus 2006 (artikel II)

De Sanctieregeling Belarus 2006 wordt nogmaals gewijzigd vanwege Verordening (EU) nr. 2022/398 die Verordening (EG) nr. 765/2006 wijzigt en uitvoering geeft aan het Besluit (GBVB) 2022/3994.

Op grond van Verordening (EG) nr. 765/2006 (Verordening (EG) nr. 765/2006 van de Raad van 18 mei 2006 betreffende beperkende maatregelen met het oog op de situatie in Belarus en de betrokkenheid van Belarus bij de Russische agressie tegen Oekraïne (PbEU, L 134)) dienen tegoeden en economische middelen van in bijlage I bij die verordening genoemde natuurlijke personen en entiteiten (de sanctielijst) te worden bevroren.

Om aan die verplichting uitvoering te kunnen geven is het noodzakelijk dat de bij Nederlandse overheidsinstanties beschikbare gegevens en inlichtingen kunnen worden gedeeld en samengevoegd, teneinde een compleet beeld te kunnen krijgen. Daartoe is in artikel 1ab van de Sanctieregeling Belarus 2006 een algemene bepaling omtrent gegevensuitwisseling opgenomen.

Om zeker te stellen dat de bewaarder gegevens en inlichtingen mag vorderen en dat de inspecteur en de ontvanger, bedoeld in artikel 2, derde lid, onderdeel b, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en artikel 2, eerste lid, onderdeel i, van de Invorderingswet 1990, gegevens en inlichtingen mogen verstrekken aan de bewaarder wordt met deze wijziging voorzien in een bevoegdheid voor de bewaarder om informatie te vorderen die de bewaarder nodig heeft. De bewaarder heeft op grond van artikel 1aa, eerste lid, van de Sanctieregeling Belarus 2006 de taak om bij registergoederen verbonden aan de personen op de sanctielijst aantekening te stellen dat het desbetreffende registergoed bevroren is. Om die taak te kunnen uitoefenen heeft de bewaarder gegevens van de rijksbelastingdienst nodig.

Artikelsgewijs

Artikel I

Het nieuw ingevoegde artikel 2a, derde lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 voorziet in een grondslag voor de noodzakelijke gegevensuitwisseling. De bepaling regelt zowel dat de bewaarder van het Kadaster de noodzakelijke gegevens mag opvragen, zo blijkt uit het woord ‘desgevraagd’, als dat de inspecteur en ontvanger aan dit verzoek gehoor moeten geven.

Voor nadere informatie zij verwezen naar hetgeen reeds hierover is opgemerkt (artikel I, onderdeel A).

Artikel 2c, derde lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 is volledigheidshalve aangevuld met gegevens uit de basisregistratie personen, bedoeld in artikel 1.2 van de Wet basisregistratie personen (artikel I, onderdeel B).

Artikel II

Het nieuw ingevoegde artikel 1aa, derde lid, van de Sanctieregeling Belarus 2006 voorziet in een grondslag voor de voor de noodzakelijke gegevensuitwisseling. De bepaling regelt zowel dat de bewaarder van het Kadaster de noodzakelijke gegevens mag opvragen, zo blijkt uit het woord ‘desgevraagd’, als dat de inspecteur en ontvanger aan dit verzoek gehoor moeten geven.

(artikel II, onderdeel A).

Artikel 1ac, derde lid, van de Sanctieregeling Belarus 2006 is volledigheidshalve aangevuld met gegevens uit de basisregistratie personen, bedoeld in artikel 1.2 van de Wet basisregistratie personen (artikel II, onderdeel B).

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting en dat uit dien hoofde inwerkingtreding niet plaatsvindt conform de Vaste Verander Momenten-systematiek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Verordening (EU) nr. 2022/330 van de Raad van 25 februari 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 269/2014 betreffende beperkende maatregelen met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen (PbEU, L 51).

X Noot
2

Verordening (EU) nr. 2022/398 van de Raad van de Europese Unie van 9 maart 2022 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 765/2006 betreffende beperkende maatregelen met het oog op de situatie in Belarus en de betrokkenheid van Belarus bij de Russische agressie tegen Oekraïne (PbEU, L 82).

X Noot
3

Besluit (GBVB) 2022/329 van de Raad van 25 februari 2022 tot wijziging van Besluit 2014/145/GBVB betreffende beperkende maatregelen met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen (PbEU, L 50).

X Noot
4

Besluit (GBVB) 2022/399 van de Raad van 9 maart 2022 tot wijziging van Besluit 2012/642/GBVB betreffende beperkende maatregelen met het oog op de situatie in Belarus en in het licht van de betrokkenheid van Belarus bij de Russische agressie tegen Oekraïne (PbEU, L 82).

Naar boven