Verkeersbesluit N371 km 15.2 – km 17.6, tijdelijke verkeersmaatregelen ten behoeve van wegwerkzaamheden fietspad

Logo Drenthe

Kenmerk 202100343-00922203

 

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is gedeputeerde staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Drenthe.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Krachtens artikel 15 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 moeten maatregelen op of aan de weg tot het aanbrengen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Krachtens artikel 15 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 moeten maatregelen op of aan de weg tot het verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Op grond van artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen met een langere duur dan vier maanden.

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde volgende belangen:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

 

 

 

Belangenafweging

De provincie Drenthe gaat van 1 mei 2021 tot 1 november 2021 onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan het fietspad in Hoogersmilde, tevens worden twee kruisingen aangepast. De werkzaamheden worden uitgevoerd aan het fietspad langs de N371 tussen km 16.234 en 17.160. Deze werkzaamheden zullen gefaseerd worden uitgevoerd, hiervoor wordt een werkvak met een lengte van ongeveer 150 meter ingesteld.

Aanwonenden

Aanwonenden kunnen zowel met de auto als met (brom)fiets hun woning bereiken, hiervoor worden (indien noodzakelijk en afhankelijk van de situatie terplaatse) de benodigde verkeersmaatregelen getroffen. Ter hoogte van het afgesloten werkvak (150 meter) worden borden, verkeersregelinstallaties geplaatst en tevens worden verkeersregelaars ingezet om aanwonend (brom)fietsverkeer op een veilige manier langs het werkvak te geleiden.

Doorgaand gemotoriseerd verkeer

Gemotoriseerd verkeer kan gedurende voornoemde werkzaamheden gebruik blijven maken van provinciale weg N371. Door het instellen van een werkvak zal het gemotoriseerd verkeer minimaal oponthoud ondervinden.

Doorgaand (brom)fietsverkeer

Voor het doorgaande (brom)fietsverkeer wordt in verband met de uitvoering van deze werkzaamheden een omleidingsroute ingesteld. (Brom)fietsverkeer wordt omgeleid via de Vaartweg en de P.R. Roelfsema Rzn-Weg te Hoogersmilde. Om verkeersdeelnemers te attenderen op de tijdelijk gewijzigde verkeerssituatie in verband met de onderhoudswerkzaamheden, worden waarschuwingsborden langs de Vaartweg en de P.R. Roelfsema Rzn-Weg te Hoogersmilde geplaatst.

 

Overleg

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de (gemachtigde van de) korpschef van de nationale politie (getekend advies d.d. 17 februari 2021 met kenmerknummer 20210202000388).

Conform artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de gemeente Midden-Drenthe.

 

Besluit

Op grond van voorgaande overwegingen is gedeputeerde staten van de provincie tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    door het plaatsen van borden A1 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990), een snelheidsbeperking van 30 km/u en 50km/u in te stellen op de N371 tussen km 16.234 en km 17.6.

  • 2.

    door het plaatsen van borden C15 van bijlage 1 van het RVV 1990, te bepalen dat het wegdeel gesloten is voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.

  • 3.

    door het plaatsen van borden F1 van bijlage 1 van het RVV 1990, te bepalen dat het verboden is voor motorvoertuigen om elkaar onderling in te halen.

  • 4.

    door het plaatsen van borden F8 van bijlage 1 van het RVV 1990, het einde van alle door verkeersborden aangegeven borden aan te geven.

  • 5.

    door het plaatsen van bord J16 van bijlage 1 van het RVV 1990, het wegverkeer te attenderen op de werkzaamheden.

  • 6.

    door het plaatsen van borden J37 van bijlage 1 van het RVV 1990, het wegverkeer te attenderen op overstekend (brom)fietsverkeer.

  • 7.

    een omleidingsroute in te stellen voor het doorgaand (brom)fietsverkeer N371 tussen km 15.2 – km 17.6 en de omleidingsroute middels informatieborden aan te geven.

  • 8.

    de verkeersmaatregelen te treffen vanaf 1 mei 2021 tot en met 1 november 2021, of voor een kortere of langere periode afhankelijk van (onvoorziene) omstandigheden en te bepalen dat de verkeersmaatregelen van kracht zijn gedurende de periode dat de desbetreffende borden zijn geplaatst.

 

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe,

Namens dezen,

Mevrouw drs. M.S.B. Joustra

Teammanager Projecten Wegen en Vaarwegen

Openbaarmaking

De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de rijksoverheid (www.officielebekendmakingen.nl Staatscourant rubriek verkeersbesluiten).

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van gedeputeerde staten van Drenthe. De dag van bekendmaking is de dagtekening van het besluit. Voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift verwijzen wij u naar: www.provincie.drenthe.nl/bezwaarprocedure 

 

Naar boven