Gemeente Amsterdam - inspraak wijziging welstandskader Amstelkwartier derde fase West

Logo Amsterdam

24 februari 2021

Het gebied Amstelkwartier derde fase West is op dit moment volgens de welstandsnota ‘De schoonheid van Amsterdam’ aangemerkt als ruimtelijk systeem ‘Kantoren en bedrijventerreinen’.

Die huidige welstandscriteria en het welstandsniveau sluiten niet aan op de gewenste transformatie naar een gemengd woon-werk gebied. Daarom wordt dit voor de duur van de herontwikkeling aangepast tot ‘bijzonder’. Het bijzondere niveau is van toepassing op gebieden, die in transformatie zijn of in opbouw en waar van de ontwerper of aanvrager een grotere inspanning mag worden verwacht om de kwaliteit van het gebied te helpen opbouwen.

Aanpassing welstandskader

Bouwplannen moeten voldoen aan verschillende voorwaarden en daar is welstand er één van. De welstandsnota Schoonheid van Amsterdam geldt voor heel Amsterdam en biedt uitgangspunten, waardering, beoordeling en criteria waar omgevingsvergunningen aan moeten voldoen. Om toekomstige bouwplannen te toetsen aan welstandseisen die geschikt zijn voor de gewenste ontwikkeling is het nodig om het welstandskader te aan te passen. Daarvoor wordt het ruimtelijk systeem ‘Kantoren en bedrijventerreinen (10)’ veranderd. De criteria voor het ruimtelijk systeem ‘Woongebieden na 1985’, gebiedstype ‘Samengestelde blokken (8e) worden van toepassing. Deze welstandscriteria van sluiten het beste aan bij het gewenste nieuwe karakter van het gebied en op de criteria die gelden voor het aangrenzende gebied Amstelkwartier tweede fase.

Geef uw mening

Het voorgenomen welstandskader met de bijbehorende bijlagen voor Amstelkwartier derde fase West is digitaal in te zien via www.amsterdam.nl/amstelkwartier, in het bericht ‘Terinzageleggingen’ onder kopje ‘nieuws’. De aanpassing van het welstandskader ligt ook ter inzage bij:

Tijdens de terinzagelegging kunt u de stukken inzien. Daarnaast is er de mogelijkheid om tijdens een online informatieavond vragen te stellen.

Online informatiebijeenkomst

Rekening houdend met de coronamaatregelen wordt op donderdagavond 18 maart 2021 een online informatiebijeenkomst georganiseerd (deze avond wordt gecombineerd met de informatieavond over het ontwerp bestemmingsplan Amstelkwartier 3e fase en het ontwerp besluit hogere waarden). Op www.amsterdam.nl/amstelkwartier vindt u onder het kopje ‘nieuws’ in het bericht ‘Terinzageleggingen’ meer informatie. U kunt zich hier via het webformulier aanmelden voor één van de twee tijdslots van 19.00 tot 19.45 uur of van 20.00 tot 20.45 uur. Graag ontvangen we uiterlijk dinsdagavond 16 maart uw aanmelding.

Vanaf 25 februari 2021 tot en met 7 april 2021 kunt u uw reactie geven:

- per e-mail: : herontwikkelingoveramstel@amsterdam.nl

- schriftelijk: burgemeester en wethouders van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Graag onder vermelding van ‘Inspraakreactie welstandskader Amstelkwartier derde fase West’

Na de inspraakperiode

Wij verwerken alle reacties in een nota van beantwoording. De nota van beantwoording gaat eerst naar het college van B en W en daarna naar de gemeenteraad.

Contact

herontwikkelingoveramstel@amsterdam.nl

Naar boven