Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 18 februari 2021, nr. 2021-0000032974, tot wijziging van de Remigratieregeling in verband met een categoriewijziging van Algerije

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 2, eerste lid, en 5, eerste lid, van het Remigratiebesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel in bijlage 1 van de Remigratieregeling wordt

‘Algerije

D’

vervangen door

‘Algerije

A’

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 18 februari 2021

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

Algemeen

Met deze regeling wordt de categorie van het bestemmingsland Algerije in bijlage 1 van de Remigratieregeling gewijzigd van categorie D in categorie A. Aanleiding hiertoe is de inwerkingtreding van een belastingverdrag tussen Nederland en Algerije1 (hierna: het verdrag).

Op 9 mei 2018 hebben Nederland en Algerije het verdrag gesloten. Dit verdrag is op 31 juli 2020 in werking getreden2 en is van toepassing met ingang van 1 januari 20213.

Tot 1 januari 2021 hief Nederland, bij gebreke van een toepasselijk belastingverdrag tussen Nederland en Algerije, op basis van nationale regelgeving belasting over remigratie-uitkeringen aan remigratie-uitkeringsgerechtigde inwoners (hierna: inwoners) van Algerije (bronlandheffing). Bij het vaststellen van de hoogte van de remigratie-uitkering is dan ook aangesloten bij een categorie die uitgaat van bronlandheffing, waarbij in dit geval categorie D (laag) is gehanteerd.

Met ingang van 1 januari 2021 wordt door Nederland op basis van het verdrag woonlandheffing toegepast op remigratie-uitkeringen aan inwoners van Algerije4. Dit betekent dat de categorie voor remigratie-uitkeringen aan inwoners van Algerije, moet worden gewijzigd in een categorie die behoort bij woonlandheffing. Om die reden wordt Algerije met deze regeling ingedeeld in categorie A (die uitgaat van woonlandheffing). Dit zal met terugwerkende kracht, tot en met 1 januari 2021, de datum met ingang waarvan het verdrag van toepassing is, worden gecorrigeerd. Bij een indeling in categorie A gaat deze groep er ten opzichte van een indeling in categorie D (de categorie die werd toegepast voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze regeling) netto niet op achter- of vooruit.

Financiering

Met de wijziging van categorie D naar categorie A (met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2021) wordt het brutobedrag van de remigratie-uitkering (met terugwerkende kracht) verlaagd. Omdat er geen sprake is van inhouding en afdracht van heffing in Nederland, behouden deze remigranten per saldo dezelfde netto remigratie-uitkering als in de periode voorafgaand aan 1 januari 2021. Betrokkenen gaan er financieel niet op achteruit.

De financiële gevolgen van deze categorieaanpassing en de terugwerkende kracht daarvan voor de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn nihil.

Regeldruk

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), de uitvoeringsorganisatie van remigratie-uitkeringen, ziet geen effect van deze regeling op de regeldruk voor betrokkenen in Algerije die een remigratie-uitkering ontvangen. De categoriewijziging heeft tot gevolg dat de bruto remigratie-uitkering van twee personen met terugwerkende kracht moeten worden aangepast (betrokkenen gaan er netto niet op achteruit). De betrokkenen zullen hierover door de SVB worden geïnformeerd en ontvangen in dat kader een herzieningsbeschikking.

Terugwerkende kracht

Aan deze regeling wordt terugwerkende kracht verleend tot en met 1 januari 2021. Vanaf die datum is er geen sprake meer van belastingheffing door Nederland op remigratie-uitkeringen aan inwoners van Algerije. Voor het bepalen van de hoogte van de remigratie-uitkering ligt in dit geval categorie A, die uitgaat van woonlandheffing in plaats van bronlandheffing, voor de hand. Dit is een lagere maandelijkse bruto remigratie-uitkering dan de remigratie-uitkering die wordt vastgesteld aan de hand van categorie D. Omdat er geen sprake is van inhouding van belasting in Nederland, gaan de remigratie-uitkeringsgerechtigden in Algerije er niet op achteruit en behouden ze per saldo dezelfde netto remigratie-uitkering als in de periode voorafgaand aan 1 januari 2021, toen op basis van nationale regelgeving bronlandheffing van toepassing was.

Inwerkingtreding

Er wordt afgeweken van de vaste verandermomenten, zodat de datum van inwerkingtreding van deze regeling zo dicht mogelijk ligt bij de datum met ingang waarvan het verdrag van toepassing is, namelijk 1 januari 2021.

Den Haag, 18 februari 2021

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees


X Noot
1

Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Democratische Volksrepubliek Algerije tot het vermijden van dubbele belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen en naar het vermogen en het voorkomen van het ontduiken en ontwijken van belasting

X Noot
3

Artikel 31

X Noot
4

Artikel 22, eerste lid

Naar boven