Ontwerp omgevingsvergunning uitgebreide procedure Wabo en verklaring van geen bedenking zonneveld Pater Eustachiuslaan

Logo Laarbeek

Het college van burgemeester en wethouders hebben een aanvraag voor een vergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ontvangen van Enovos Green Power Nederland N.V.. De aanvraag betreft het realiseren van een grondgebonden zonneveld Pater Eustachiuslaan met een plangebied van circa 9 hectare op de percelen met de kadastrale aanduiding gemeente Aarle-Rixtel sectie G, nummer 50, 52, 875, 877, 880 en 882 (nabij Pater Eustachiuslaan) te Aarle-Rixtel. Hiervan wordt circa 6 hectare gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen, de overige gronden worden gebruikt voor de aanleg van de landschappelijk inpassing, water en beheerpaden. Het doel van het initiatief is om de gronden door middel van zonne-energie bedrijfsmatig te exploiteren. Met het initiatief wordt bijgedragen aan verduurzaming van de gemeente, door op een daarvoor passende locatie zonne-energie op te wekken.

Voor de realisatie is een vergunning nodig de volgende activiteiten:

  • 1.

    (Ver)bouwen (Wabo, artikel 2.1, lid 1 onder a);

  • 2.

    Het uitvoeren van een werk of van werkzaamheden (Wabo, artikel 2.1, lid 1 onder b);

  • 3.

    Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening (Wabo, artikel 2.1, lid 1 onder c).

Van toepassing is het bestemmingsplan Buitengebied en Buitengebied 1e Herziening. De gronden hebben de bestemming Agrarisch en Water en de dubbelbestemming Leiding. De voorgenomen activiteit is in strijd met de bestemmingsomschrijving alsook met de bouwbepalingen van het bestemmingsplan omdat de gronden gebruikt worden voor doeleinden anders dan in bestemmingsomschrijving zijn toegestaan. Bovendien wordt er toegestaan dat er gebouwen en bouwwerken geen gebouwzijde ten behoeve van deze zonneweide worden gebouwd waar deze bouwwerken niet toegestaan zijn en/of niet voldoen aan de gestelde bouwregels.

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn medewerking te verlenen aan voornoemde activiteiten op grond van artikel 2.1, lid 1, sub c van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Deze omgevingsvergunning wordt verleend voor een periode van 25 jaar in samenhang met de buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan op basis van artikel 2.12, lid 1, sub a, onderdeel 3 van de Wabo.

Verklaring van geen bedenkingen

De gemeenteraad van Laarbeek heeft ten behoeve van de ontwerp omgevingsvergunning op 27 augustus 2020 besloten om een ontwerpverklaring van geen bedenking af te geven. Dit besluit (registratiekenmerk 25556-2020:549747) ligt tezamen met de ontwerp omgevingsvergunning ter inzage.

Inzage

De ontwerp omgevingsvergunning, de verklaring van geen bedenkingen en de bijbehorende stukken zijn op verzoek in te zien vanaf 18 februari 2021 tot en met 1 april 2021.

Voor het inzien van verleende vergunningen kunt u een afspraak maken via www.laarbeek.nl of via het centrale telefoonnummer. Bovendien kunt u – bij voorkeur ’s ochtends – telefonisch informatie inwinnen bij het team Omgevingsvergunning. U kunt daarvoor ook het centrale telefoonnummer bellen, 0492 469 700.

Voor digitale inzage in de stukken, vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de mevrouw. K. Dauwerse, telefoon (088) 369 03 58.

Zienswijze

Iedereen heeft de mogelijkheid om gedurende de inzagetermijn tegen bovengenoemde ontwerpbesluiten een zienswijze in te dienen bij de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (namens de gemeente Laarbeek). Wanneer geen zienswijze wordt ingediend, kan later geen beroep worden ingesteld.

Schriftelijke zienswijze moeten worden gericht en te worden toegezonden aan: Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, Postbus 8035, 5601 KA EINDHOVEN.

Wij verzoeken u om op de linkerbovenhoek van de envelop het woord 'zienswijzen' te vermelden.

Aan deze procedure is het kenmerk HZ_WABO- 2020-12843 gekoppeld. U dient bij correspondentie dit kenmerk te vermelden.

Naar boven