Regeling van het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers tot wijziging van de Kadasterregeling 1994

Nr. 21.005435

Het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers,

Gelet op de artikelen 11a, 11b en 17 van de Kadasterwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Kadasterregeling 1994 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel s door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • t. aanbiedportaal: een systeem dat voor onderlinge communicatie met andere systemen of door een aanbieder kan worden gebruikt voor het elektronisch aanbieden van stukken en ontvangen van mededelingen daarover.

B

In de aanhef van artikel 11b vervalt ‘als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Uitvoeringsregeling Kadasterwet 1994,’.

C

Na artikel 11b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 11ba

  • 1. In afwijking van artikel 11b worden bij gebruikmaking van het aanbiedportaal, het in te schrijven stuk met eventuele bijlage(n) en bewijsstuk(ken) samengevoegd in één verzoek tot inschrijving dat tevens metagegevens, essentialia uit het stuk en eventuele verwijzing naar eerder in depot genomen depotstuk(ken) bevat.

  • 2. Het in het verzoek tot inschrijving aanwezige stuk, eventuele bijlage(n) of bewijsstuk(ken) zijn elk afzonderlijk voorzien van een valide zichtbare elektronische handtekening van de ondertekenaar.

  • 3. Een verzoek tot inschrijving, bedoeld in het eerste lid, kan uit meerdere verzoeken bestaan.

  • 4. Als de ondertekenaar tot een van de erkende beroepen behoort, wordt de valide elektronische handtekening gerealiseerd door een gekwalificeerd persoonsgebonden beroepscertificaat. In andere gevallen wordt de valide elektronische handtekening met een persoonsgebonden certificaat gerealiseerd.

  • 5. Na ontvangst en acceptatie wordt, in de elektronisch vorm gehouden gedeelten van de openbare registers, ingeschreven het stuk met eventuele bijlage(n), bewijsstuk(ken) uit het verzoek tot inschrijving, en eventueel depotstuk(ken) waarnaar in het verzoek tot inschrijving is verwezen.

    Het in de eerste zin bedoelde stuk wordt voorzien van een verklaring van inschrijving, dat is ondertekend door de bewaarder met een zichtbaar elektronisch zegel, bedoeld in artikel 7e, tweede lid, van de wet.

D

In artikel 11e vervalt ‘§ 3.6 van’.

E

In artikel 11f vervalt ‘hoofdstuk 3 van’.

F

In de aanhef van artikel 11g, eerste lid, wordt na ‘aan te bieden’ ingevoegd ‘, behoudens voor het elektronisch aanbieden van stukken via het aanbiedportaal,’.

G

Artikel 11i wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na ‘uitwisselingsprotocol’ ingevoegd ‘ofwel de interactie van de aanbieder met het aanbiedportaal’ en vervalt ‘hoofdstuk 3 van’.

2. In het tweede lid wordt ‘elke persoon aan wie hij een bericht als bedoeld in artikel 11g, vierde lid, heeft verzonden,’ vervangen door ‘alle aanbieders die stukken elektronisch aanbieden’.

H

Artikel 11j wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt ‘in papieren vorm’ en wordt ‘bij de hoofdbewaarder’ vervangen door ‘overeenkomstig de door de bewaarder aangegeven wijze’.

2. In het tweede lid wordt ‘tweede’ vervangen door ‘eerste’.

3. In het derde lid wordt na ‘worden vastgesteld’ ingevoegd ‘en over de daaraan verbonden kosten’ en vervalt de tweede volzin.

I

Artikel 11k komt te luiden:

Artikel 11k

  • 1. Na ontvangst van een verzoek tot verkrijging van een permanente aansluiting op het door de Dienst gehouden systeem, bedoeld in artikel 11a, vijfde lid, van de wet, ontvangt de verzoeker de technische specificaties waaraan de permanente aansluiting moet voldoen en dient de verzoeker het certificaat voor elektronische ondertekening aan te melden waarna hij kan aanvangen met het aanbieden van stukken.

  • 2. In afwijking van het eerste lid, ontvangt de verzoeker die stukken elektronisch wenst aan te bieden via het aanbiedportaal, de gebruiksvoorwaarden waaronder hij gebruik kan maken van de faciliteiten van het aanbiedportaal en zal hij, na acceptatie en elektronische ondertekening van deze voorwaarden, kunnen aanvangen met het aanbieden van stukken via het aanbiedportaal.

  • 3. Indien de applicatiesoftware nog niet eerder gebruikt is voor het aanbieden van stukken via het aanbiedportaal, wordt voor aanvang van het gebruik van het aanbiedportaal de mogelijkheid geboden om de werking van de applicatiesoftware met het aanbiedportaal te testen in een daartoe beschikbaar gestelde exploitatie-testomgeving.

  • 4. De kosten verbonden aan en voortvloeiende uit de verkrijging van een aansluiting of de mogelijkheid tot gebruik van het aanbiedportaal komen voor rekening van de verzoeker.

J

In artikel 11l wordt ‘paragrafen 3.2 tot en met 3.4 van’ vervangen door ‘specificaties als genoemd in’.

K

Artikel 11m wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, tweede volzin, wordt ‘paragraaf 2.3.6 van’ vervangen door ‘het gestelde daarover in’.

2. In het tweede lid vervalt ‘door middel van een berichten in papieren vorm’.

3. In het vierde lid vervalt ‘door middel van testberichten als bedoeld in hoofdstuk 4 van de technische handleiding’.

L

Artikel 11n wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt ‘paragraaf 2.3.2 van’.

2. In het tweede lid vervalt ‘paragraaf 2.3.3 van’.

M

Aan artikel 11o wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van het tweede lid, worden in het verzoek tot inschrijving dat via het aanbiedportaal wordt aangeboden, ook metagegevens en zo nodig essentialia vermeld als bedoeld in de technische handleiding.

N

Artikel 11r wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt ‘, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Uitvoeringsregeling Kadasterwet 1994,’ en ‘paragraaf 3.3 van’.

2. In het derde lid vervalt ‘paragraaf 3.3 van’.

3. Een lid wordt toegevoegd, luidende:

  • 4. Bij het aanbieden van stukken via het aanbiedportaal, wordt de elektronische handtekening en de geldigheid van het gekwalificeerd certificaat, in afwijking van het tweede en derde lid, in het aanbiedportaal gecontroleerd.

O

Artikel 11s wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘dat voldoet aan paragraaf 2.3.14 van de technische handleiding’ vervangen door ‘als bedoeld in artikel 11m, eerste lid,’.

2. In het tweede lid wordt ‘paragraaf 2.3.5 van’ vervangen door ‘het gestelde hierover in’

3. In het vierde lid vervalt ‘paragraaf 2.3.11 van’.

P

Na artikel 11s wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 11sa

  • 1. Indien bij de controle, bedoeld in artikel 11r, vierde lid, blijkt dat een gekwalificeerd certificaat niet meer geldig is, ontvangt de aanbieder terstond een mededeling, bedoeld in artikel 11m, eerste lid.

  • 2. Indien het verzoek tot inschrijving via het aanbiedportaal wordt aangeboden, wordt eveneens de bevoegdheid gecontroleerd van degene die het stuk heeft ondertekend en van degene die de verklaring, bedoeld in artikel 11b, eerste lid, van de wet, heeft gesteld. Indien een van deze onbevoegd is door bijvoorbeeld schorsing of ontzetting uit zijn ambt, ontvangt de aanbieder terstond een mededeling, bedoeld in artikel 11m, eerste lid.

  • 3. Indien het verzoek tot inschrijving via het aanbiedportaal wordt aangeboden in een vacant protocol dan wordt gecontroleerd of het een ambtshalve benoemde waarneming betreft, bedoeld in artikel 28, onderdelen c, d, e of f van de Wet op het notarisambt. Indien dat niet het geval is, ontvangt de aanbieder terstond een mededeling, bedoeld in artikel 11m, eerste lid.

Q

In artikel 17a, tweede lid, vervalt ‘paragraaf 2.3.12 van’.

R

Artikel 19 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘Hypotheken 6, waarvan de vorm overeenkomt met het model dat als bijlage 6a bij deze regeling is gevoegd’ vervangen door ‘dat overeenkomt met de verklaring die door de bewaarder wordt toegezonden’.

2. Het tweede lid vervalt, onder vernummering van het derde en vierde lid tot tweede en derde lid.

3. In het derde lid (nieuw) vervalt ‘de paragrafen 2.3.8 en 2.3.9 van’.

S

In artikel 19a, tweede lid, wordt ‘paragraaf 2.4.11 van’ vervangen door ‘het gestelde hierover in’.

T

In artikel 19b, tweede lid, vervalt ‘paragraaf 2.4.11 van’.

U

Artikel 19c komt te luiden:

Artikel 19c

Indien ter verkrijging van de inschrijving van een stuk door de aanbieder bewijsstukken zijn overgelegd, vermeldt de bewaarder dit in de in elektronische vorm gehouden gedeelten van de openbare registers door het stellen van de volgende door hem te ondertekenen verklaring: ‘Bij de aanbieding ter inschrijving zijn overgelegd: ...’, onder vermelding van een korte aanduiding van de stukken.

V

Artikel 21 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De attendering op niet-inschrijving in elektronische vorm voldoet aan het gestelde daarover in de technische handleiding en is voorzien van een elektronisch zegel van de bewaarder, bedoeld in artikel 7e, tweede lid, van de wet. Indien het stuk in papieren vorm is aangeboden, kan een attendering op niet-inschrijving in elektronische vorm worden verzonden voor zover een elektronisch postadres van de aanbieder bekend is, en anders in papieren vorm.

2. Het derde en vierde lid vervallen, onder vernummering van het vijfde tot en met zevende lid, tot derde tot en met vijfde lid.

3. In het vierde lid (nieuw) vervalt na ‘stuk’, ‘in’ en vervalt ‘paragraaf 2.3.5 van’.

4. In het vijfde lid (nieuw) wordt ‘vijfde en zesde’ vervangen door ‘derde en vierde’.

W

In artikel 21a wordt ‘gedurende een termijn van ten minste 20 jaar opgeslagen’ vervangen door ‘blijvend bewaard’ en vervalt ‘, bedoeld in artikel 6a, tweede lid’.

X

Artikel 21b wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Indien na de inschrijving van een stuk blijkt dat het stuk onjuistheden of onvolledigheden bevat, of in het stuk gegevens ontbreken die noodzakelijk zijn voor een juiste en volledige bijhouding, verzoekt de bewaarder aan de aanbieder het stuk te verbeteren op de in de wet, of de Wet op het notarisambt voorgeschreven wijze.

2. In het tweede lid wordt ‘model dat als bijlage 6c bij deze regeling is gevoegd’ vervangen door ‘een model dat door de bewaarder wordt voorgeschreven’.

3. In het derde lid, vervalt ‘paragraaf 2.3.11 van’ en wordt ‘de elektronische handtekening van de bewaarder’ vervangen door ‘een elektronisch zegel van de bewaarder, bedoeld in artikel 7e, tweede lid, van de wet’.

Y

In artikel 136 vervalt ‘paragraaf 3.6 van’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Apeldoorn, 9 februari 2021

Raad van Bestuur, Namens deze F.L.V.P.L. Tierolff

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige wijziging van de regeling is nodig om de (technische) vernieuwing van het elektronisch aanbieden van verzoeken tot inschrijving en verstrekken van mededelingen daarover, vast te leggen. De Dienst voor het kadaster en de openbare registers (hierna: het Kadaster) heeft dit samen met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en in nauw overleg met notariële software leveranciers, de Koninklijke Beroepsorganisatie Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) als vertegenwoordigers van de gerechtsdeurwaarders en met vertegenwoordigers van belastingdeurwaarders vormgegeven en uitgevoerd. Voor het Kadaster heeft deze vernieuwing geleid tot de realisatie van het Systeem Vernieuwde Aanbieding Stukken (SYVAS).

Aanleiding

Reden om het aanbieden van stukken te vernieuwen, is om verdere invulling te geven aan de Europese verordening eIDAS, (EU) nr. 910/2014, als het gaat om elektronische uitwisseling van gegevens en elektronische ondertekening daarvan. Daarnaast draagt de vernieuwing bij aan het verder verbeteren van de bewijspositie voor aanbieders van verzoeken en het Kadaster, integratie in de keten waardoor het proces met minder Attenderingen niet-Inschrijving (ANI) en minder Verzoeken tot Verbetering (VTV) gaat functioneren waardoor aanbieders hun werkzaamheden efficiënter en met minder kans op fouten kunnen uitvoeren. Ook wordt ter verbetering van de kwaliteit van de BRK en een snellere en een meer robuuste verwerking bij het Kadaster, een aantal essentialia meegeleverd voor niet-KIK akten. Een andere reden is de vervanging van het huidige systeem Web-ELAN waarmee stukken elektronisch aangeleverd kunnen worden en de technologie daaronder alsmede de wijze waarop mededelingen over verzoeken aan de aanbieder via e-mail worden verstrekt. Op het moment dat alle aanbieders gebruik kunnen maken van het aanbiedportaal zal Web-ELAN worden uit gefaseerd. Tijdelijk zal Web-ELAN dan ook naast SYVAS gebruikt kunnen worden. In deze wijzigingsregeling wordt mogelijk gemaakt dat twee systemen naast elkaar gebruikt worden voor het elektronisch aanbieden van stukken. Na uitfasering van Web-ELAN zal de Kadasterregeling opnieuw gewijzigd dienen te worden, waarbij de bepalingen die zien op (de technische oplossingen, gekozen in) Web-ELAN zullen worden geschrapt.

Aanbiedportaal

SYVAS kent een aanbiedportaal dat software van de aanbieder in staat stelt om verzoeken elektronisch via een zg. API aan te bieden en om mededelingen via een API verstrekt te krijgen. API staat voor application programming interfaces en is een verzameling van definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel daarvan. Aanbieders die geen gebruik maken van dergelijke software, kunnen via een nieuwe functie ‘Inschrijven – verzoeken en mededelingen’ binnen MijnKadaster, gebruik maken van het aanbiedportaal. MijnKadaster is de klantomgeving voor zakelijke gebruikers waardoor gebruik gemaakt kan worden van de producten en diensten van het Kadaster. Aanbieders worden dan in staat gesteld om verzoeken samen te stellen door verschillende data en documenten te uploaden en elektronisch te ondertekenen, waarna het verzoek vervolgens als geheel elektronisch wordt ondertekend en aangeboden aan het Kadaster. Een verzoek tot inschrijving wordt samengesteld door metadata en mee te leveren essentialia op te voeren en PDF-documenten te uploaden, desgewenst met KIK-data in XML-formaat. Ook is het via deze nieuwe functie mogelijk om beschikbaar gestelde mededelingen over het verzoek te downloaden en op te nemen in het eigen zaakdossier.

Aan het aanbiedportaal kunnen verzoeken tot inschrijving worden aangeboden. Een verzoek tot inschrijving kan zijn: i) een verzoek tot inschrijving stuk, ii) een verzoek tot inschrijving verbetering, iii) een verzameling van verzoeken tot inschrijving stuk of verbetering of iv) een verzoek tot inschrijving van samenhangende verzoeken tot inschrijving stuk. Als er voor een verzoek tot inschrijving sprake is van een ANI bestaat de mogelijkheid om een verzoek tot intrekking aan te bieden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een stuk vooraf in depot te geven bij het Kadaster (verzoek tot in depotname). Een dergelijk verzoek kan ook via het aanbiedportaal elektronisch worden aangeboden. In een later aan te bieden verzoek tot inschrijving kan de aanbieder via het verkregen depotnummer verwijzen naar het stuk dat in depot aanwezig is. Het depotstuk kan binnen een verzoek tot inschrijving een bijlage, een mede in te schrijven bewijsstuk of een te overleggen bewijsstuk zijn. Een depotstuk kan in meerdere verzoeken tot inschrijving dienst doen.

Met de mogelijkheid van het aanbieden via het aanbiedportaal is het voor (toekomstige) buitenlandse aanbieders – bijvoorbeeld in geval van het ter inschrijving aanbieden van een Europese verklaring van erfrecht – mogelijk om zonder tussenkomst van een Nederlandse aanbieder een dergelijke verklaring ter inschrijving aan te bieden. Daarmee wordt in directe zin uitvoering gegeven aan de eIDAS Verordening en in indirecte zin aan de Erfrechtverordening, (EU) Nr. 650/2012.

Bewijspositie en bevoegdheid

Binnen een verzoek zijn stuk, bijlage(n), bewijsstuk(ken) en KIK-data XML afzonderlijk voorzien van een elektronische handtekening en is het verzoek als geheel voorzien van een elektronische handtekening. Op de PDF-documenten is deze elektronische handtekening linksboven, op de eerste pagina, zichtbaar weergegeven. De elektronische handtekening voldoet aan de vereisten uit de eIDAS Verordening en de en de op grond van deze verordening in de Uitvoeringsverordening, (EU) 2015/1502, nader uitgewerkte geldende standaarden. Verder biedt SYVAS, waar mogelijk, de mogelijkheid om vroegtijdig op bevoegdheid van handelen te controleren van degene die het stuk heeft ondertekend, op datum en tijdstip van ondertekenen en degene die de equivalentieverklaring heeft gesteld, op datum en tijdstip van ontvangst van het verzoek. Dit gebeurt thans zowel voor (kandidaat/toegevoegd) notarissen als voor (kandidaat/toegevoegd) gerechtsdeurwaarders.

Verder wordt bij aanbieding van een verzoek in een vacant protocol, waarin ambtshalve een waarnemer is benoemd, met hulp van de KNB door het Kadaster gecontroleerd of de gegevens over de hiervoor genoemde waarnemer, correct zijn.

Verbeterde werkstroom(besturing)

Met de introductie van SYVAS wordt het aanbieden van verzoeken en het ontvangen van mededelingen beter geïntegreerd in het werken met zaakdossiers bij de aanbieders. Als de aanbieder gebruik maakt van API-koppelingen tussen software van de aanbieder en het aanbiedportaal, dan is deze integratie geautomatiseerd ingeregeld. Daarover heeft het Kadaster afstemming met notariële softwareleveranciers. Maakt de aanbieder gebruik van het aanbiedportaal via de functie in MijnKadaster, dan is de integratie minder geautomatiseerd. De aanbieder stelt immers zelf zijn verzoek samen door metadata en mee te leveren essentialia op te voeren en stuk, bijlage(n), bewijsstuk(ken) en eventueel KIK-data in XML formaat te uploaden en deze in het aanbiedportaal elk afzonderlijk in bulk te ondertekenen waarna het verzoek als geheel elektronisch ondertekend en aangeboden wordt. Mededelingen zijn beschikbaar in het aanbiedportaal en kunnen door de aanbieder gedownload worden om op te nemen in zijn eigen zaakdossier.

Gefaseerde overgang naar SYVAS

Er is sprake van een overgangsperiode, omdat niet alle aanbieders op exact hetzelfde moment zullen overgaan van aanbieden van verzoeken met Web-ELAN naar het aanbieden van verzoeken via SYVAS. Het principe is dat wanneer een verzoek aangeboden wordt via Web-ELAN de aanbieder de mededeling ontvangt via een e-mail; is een verzoek aangeboden via het aanbiedportaal SYVAS dan ontvangt de aanbieder de mededeling via datzelfde aanbiedportaal. Een kantoor gaat op enig moment over op aanbieden via SYVAS en blijft dan de mededelingen voor verzoeken die voordien werden aangeboden via Web-ELAN per e-mail ontvangen. Mededelingen voor de via SYVAS aangeboden verzoeken ontvangt het kantoor via SYVAS.

Vernieuwing technische handleiding elektronisch aanbieden (THEA)

In de technische handleiding zijn regels opgenomen met betrekking tot het elektronische (berichten)verkeer en interactie verbonden aan het houden van de openbare registers voor registergoederen. Deze regels zijn een uitwerking van de in deze regeling opgenomen bepalingen en zien onder meer op de vorm van uitgewisselde berichten en bestanden, alsmede op de wijze waarop deze uitwisseling (voor gebruik van de API) c.q. interactie (voor rechtstreeks gebruik van het aanbiedportaal door de aanbieder zelf) dient te geschieden. De technische handleiding is als bijlage bij deze regeling, opgenomen en is door de vernieuwing van het elektronisch aanbieden van stukken via het nieuwe aanbiedportaal op een groot aantal onderdelen gewijzigd. De herziene technische handleiding is bij besluit van het bestuur van het Kadaster vastgesteld en vindbaar op de website van het Kadaster (www.kadaster.nl). Bij wijziging van de technische handleiding is ook de structuur en de verwijzingen in én naar de technische handleiding herzien. Op basis van hernieuwde inzichten is ervoor gekozen om in de technische handleiding verwijzingen op te nemen naar artikelen in de Kadasterregeling die in de technische handleiding nader worden uitgewerkt. Hierdoor is verwijzing in de regeling naar specifieke onderdelen in de technische handleiding niet strikt noodzakelijk. Aangezien niet uitgesloten is dat de technische handleiding eerder c.q. vaker zal wijzigen is ervoor gekozen om de verwijzing naar de specifieke onderdelen van de technische handleiding uit de regeling te halen en deze te vervangen door een algemene verwijzing naar de technische handleiding. De onderdelen D, E, J, K, L, N, O, Q, R, S, T, V tot en met Y zien hier op.

Tot slot is deze wijziging aangewend om diverse technische of tekstuele verbeteringen door te voeren zodat de regeling beter aansluit bij de huidige uitvoeringspraktijk (zie onderdelen H, K, R, U en (deels) V tot en met Y).

Artikelsgewijs

Onderdeel A

Aan artikel 1 wordt de definitie van het ‘aanbiedportaal’ toegevoegd. Deze definitie geeft weer dat het aanbiedportaal twee vormen kent. De eerste vorm betreft een versie met API-koppelingen. Via de API kan de aanbieder met eigen software rechtstreeks communiceren met of via het aanbiedportaal om zo verzoeken aan te bieden en mededelingen over dergelijke verzoeken verstrekt te krijgen. De tweede vorm betreft een versie met een zg. userinterface en wordt aangeboden via MijnKadaster als functie ‘Inschrijving – verzoeken en mededelingen’. De aanbieder heeft dan de mogelijkheid om zelf verzoeken samen te stellen door metadata en mee te leveren essentialia op te voeren en PDF-documenten ten behoeve van een verzoek te uploaden en elektronisch te ondertekenen en om mededelingen in het kader van aangeboden verzoeken in te kunnen zien en te kunnen downloaden om toe te voegen aan het eigen zaakdossier. Het staat de aanbieder vrij om gebruik te maken van de API-koppelingen of de userinterface.

Onderdeel B en N

Dit betreft een technische wijziging in verband met het inmiddels geschrapte artikel 2, eerste lid, van de Uitvoeringsregeling Kadasterwet 1994. Dit artikel bevatte regels over de elektronische handtekening, maar is geschrapt omdat de grondslag voor het vaststellen van aanvullende regels, zoals eerder opgenomen in artikel 7e, derde lid, van de wet, met de inwerkingtreding van de Uitvoeringswet eIDAS is komen te vervallen.

Onderdeel C

Dit onderdeel maakt het mogelijk dat via het (nieuwe) aanbiedportaal een verzoek ter inschrijving kan worden aangeboden. Het betreft een verzoek tot inschrijving van een stuk in een register en voorzien van een typering in de vorm van soort stuk (waaronder ook beslag) of een verzoek tot inschrijving van een verbetering in een register. Het verzoek bevat het in te schrijven stuk, eventuele bijlage(n) en bewijsstuk(ken), waarin tevens andere gegevens gevoegd zijn zoals metagegevens en enkele essentialia uit het stuk en indien van toepassing depotnummer(s) die een verwijzing zijn naar eerder in depot genomen stuk(ken). Eén verzoek dat ter inschrijving wordt aangeboden, kan meerdere verzoeken tot inschrijving bevatten. In het vierde lid van artikel 11ba is vastgesteld dat een ondertekenaar in beginsel in bezit dient te zijn van een gekwalificeerd persoonsgebonden beroepscertificaat dat voldoet aan het programma van eisen zoals dit voor PKI-overheid is vastgesteld. Het gebruik van een dergelijk certificaat is alleen voorbehouden aan beoefenaars van een erkend beroep, zoals een notaris, gerechtsdeurwaarder, belastingdeurwaarder of een advocaat als ook de bewaarder van het Kadaster. Is de aanbieder geen beoefenaar van een erkend beroep als genoemd in het Programma van eisen van Logius, als hoeksteen van de PKI voor de overheid, dan dient er ondertekend te worden met een gekwalificeerd persoonsgebonden certificaat.

Met ingang van SYVAS is het ook mogelijk om een verzoek tot inschrijving van samenhangende verzoeken tot inschrijving van een stuk aan te bieden. Dit biedt de aanbieder de mogelijkheid om voor een aantal verzoeken tot inschrijving van een stuk aan het Kadaster mee te geven in welke volgorde de verzoeken verwerkt dienen te worden in de Basisregistratie kadaster.

Onderdeel F

In de aanhef van artikel 11g, eerste lid, wordt een zinsdeel toegevoegd waardoor duidelijk wordt dat de in dit artikel opgenomen aanmeldprocedure niet geldt voor een aanbieder die via het aanbied-portaal stukken elektronisch aanbiedt. De aanmeldprocedure geldt voor de zg. Web-ELAN gebruikers, maar een separate aanmelding om elektronisch aan te bieden via het aanbiedportaal is niet nodig. Een aanmelding en abonnement op MijnKadaster volstaat dan.

Onderdeel G

Wanneer de aanbieder in het aanbiedportaal gebruik maakt van de userinterface en zelf verzoeken via het aanbiedportaal aanbiedt, dan vindt het elektronisch berichtenverkeer met het Kadaster plaats door interactie van de aanbieder met de MijnKadaster functie ‘Inschrijving – verzoeken en mededelingen’. Na het opvoeren van metadata en mee te leveren essentialia en uploaden van het stuk, eventuele bijlage(n) en bewijsstuk(ken) en het ondertekenen van deze documenten en vervolgens het verzoek als geheel, zal het elektronische berichtenverkeer (ook) plaatsvinden op basis van het uitwisselingsprotocol, zoals dat is vastgelegd in de technische handleiding. Het elektronische (berichten)verkeer door middel van API-koppelingen vindt (volledig) plaats op basis van een uitwisselingsprotocol. Een aanbieder in het aanbiedportaal die gebruik maakt van de userinterface zal de beschikbaar gestelde mededelingen zelf moeten downloaden naar zijn zaakdossier. De aanbieder ontvangt op een door de aanbieder aangegeven e-mail adres een alert dat er (een) mededeling(en) voor hem klaar staan in het aanbiedportaal.

Onderdeel I

In de uitvoeringspraktijk werd niet (meer) voldaan aan het gestelde in artikel 11k, reden waarom dit artikel integraal wordt herzien. Wijziging van dit artikel houdt in dat indien een aanbieder gebruik wil gaan maken van het aanbiedportaal hij de hiervoor geldende Gebruiksvoorwaarden Elektronisch Aanbieden moeten accepteren en elektronisch dient te ondertekenen. Zodra de aanbieder de gebruiksvoorwaarden geaccepteerd heeft, kan hij, indien gewenst, tevens gebruik maken van de exploitatie-testomgeving zodat het gebruik c.q. het elektronisch aanbieden van verzoeken via het aanbiedportaal getest kan worden. Deze testomgeving blijft beschikbaar om eventuele nieuwe versies in het aanbiedportaal in de toekomst te kunnen testen, alvorens deze nieuwe versies in gebruik kunnen worden genomen.

Onderdeel M

Aan artikel 11o wordt een nieuw lid toegevoegd, aangezien in het verzoek tot inschrijving dat via het aanbiedportaal wordt aangeboden, een andere systematiek wordt toegepast voor wat betreft het opnemen van dossierkenmerken. Door middel van metagegevens, als bedoeld in de technische handeling, wordt bijvoorbeeld aangegeven in welk soort registers het stuk wordt ingeschreven of om welk soort stuk het gaat.

Onderdelen N en P

Artikel 11r wordt aangepast in zoverre dat bij het aanbieden van stukken via het aanbiedportaal de elektronische handtekening en de geldigheid van het gekwalificeerde persoonsgebonden (beroeps)-certificaat – nodig om een elektronische aangeboden stuk rechtsgeldig te kunnen ondertekenen en aanbieden – op het moment van het aanbieden van het verzoek in het aanbiedportaal gecontroleerd wordt. Wanneer het certificaat niet (meer) geldig is, zal het aangeboden stuk niet door het aanbiedportaal geaccepteerd worden en zal terstond een bericht van afkeuring naar de aanbieder worden gestuurd. Dit is opgenomen in het nieuwe artikel 11sa, eerste lid. Daarnaast zijn in het tweede en derde lid andere controles opgenomen.

In het tweede lid komt tot uiting dat eveneens bij het aanbieden van een verzoek ter inschrijving aan het aanbiedportaal de bevoegdheid wordt gecontroleerd van degene die het stuk heeft ondertekend en degene die het stuk equivalent heeft verklaard als bedoeld in artikel 11b, eerste lid, van de wet. Deze controle is bedoeld om de bevoegdheid van handelen te beoordelen van thans (kandidaat/toegevoegd) notarissen en (kandidaat/toegevoegd) gerechtsdeurwaarders. Indien een ondertekenaar bijvoorbeeld geschorst is of uit zijn ambt ontzet is op datum en tijdstip van ondertekenen, is het stuk niet rechtsgeldig. Indien degene die de equivalentieverklaring ondertekend op datum en tijdstip van ontvangst van het verzoek bij het Kadaster bijvoorbeeld geschorst is of uit het ambt ontzet is, is het stuk eveneens niet rechtsgeldig. Het aanbieden van een niet rechtsgeldig stuk dient afgekeurd te worden.

In het derde lid is de controle van de notaris opgenomen, die in een vacant protocol de ambtshalve benoemde waarneming heeft, in de praktijk ‘de zware waarneming’ genoemd.

Onderdelen V, W en X

Deze onderdelen betreffen wijziging van artikel 21 – 21b van de onderhavige regeling en bevatten met name (uitvoerings)technische wijzigingen. Voor wat betreft het versturen van ANI’s is opgenomen dat deze in beginsel elektronisch worden verzonden aan de aanbieder, ook als een stuk in papieren vorm is aangeboden. Dit is alleen anders op het moment dat de bewaarder niet beschikt over een elektronisch postadres van de aanbieder. In dat geval zal de ANI in papieren vorm worden verstuurd. Dit is vastgelegd in artikel 21, tweede lid, waardoor het oorspronkelijke derde lid van artikel 21 kan komen te vervallen. Het vierde lid van dit artikel vervalt eveneens, aangezien in de praktijk geen uitvoering is gegeven aan een registratie voor verzonden attenderingen, en dit met ingang van SYVAS ook niet zal gebeuren.

Artikel 21a is aangepast waardoor het beter aansluit op de uitvoeringspraktijk. Dit betreft het blijvend bewaren van stukken die zijn meegezonden in het bericht, bedoeld in artikel 11a, eerste lid, van de wet, maar zelf niet worden ingeschreven. Deze stukken kunnen als bewijsstuk dienen ten behoeve van het ingeschreven stuk en kunnen daardoor dezelfde importantie als het ingeschreven stuk hebben. Aangezien ingeschreven stukken blijvend bewaard worden waarop na verloop van 20 jaar nog steeds rechtsgeldig een beroep kan worden gedaan, is noodzakelijk dat de niet-ingeschreven stukken die opgeslagen worden in de databank voor archiefbescheiden, eveneens blijvend bewaard worden. Hierdoor behoudt de oorspronkelijke aanbieder ook na verloop van 20 jaar zijn bewijspositie. Dit sluit aan bij het verder verbeteren van de volwaardige bewijspositie voor aanbieders van verzoeken en het Kadaster, dat met invoering van SYVAS is beoogd. Tevens is wijziging van dit artikel noodzakelijk in verband met het schrappen van de verwijzing naar een niet-bestaand artikel in de regeling.

Artikel 21b is gewijzigd in zoverre dat in het eerste lid nu meer in algemene zin wordt verwezen naar de mogelijkheden in de wet en de Wet op de notarisambt om verbeterstukken aan te bieden. Wijziging van het derde lid betreft een technische wijziging aangezien de bewaarder inmiddels op grond van artikel 7e, derde lid, van de wet de berichten ondertekent met een elektronisch zegel.

Raad van Bestuur, Namens deze F.L.V.P.L. Tierolff

Naar boven