Gemeente Maastricht, bekendmaking van het gewijzigde vastgestelde bestemmingsplan “Retailpark Belvédère” en vaststelling beleidsregels.

Logo Maastricht

Burgemeester en wethouders van Maastricht maken het volgende bekend:

• De gemeenteraad van Maastricht heeft op 9 februari 2021 het bestemmingsplan “Retailpark Belvédère” gewijzigd vastgesteld;

• De gemeenteraad van Maastricht heeft op 9 februari 2021 de “Beleidsregel stedenbouwkundig kader Retailpark Belvédère, 1e herziening 2021” vastgesteld;

• Het college van burgemeester en wethouders heeft op 12 januari 2021 de “Beleidsregel Parkeren en Duurzaamheid Belvédère Maastricht, 2e herziening 2021” vastgesteld. I

Informatie over het bestemmingsplan en de beleidsregels

Het bestemmingsplan “Retailpark Belvédère” is het juridisch kader voor de (gefaseerde) realisatie van het Retailpark Belvédère, clusters 2 t/m 4, dat perifere en grootschalige detailhandel en leisure mogelijk maakt. Het plangebied wordt begrensd door de Belvédèrelaan, het nieuwe Noorderbrugtracé, de Industrieweg en een gedeelte van de Sandersweg.

Op 18 juni 2019 heeft de gemeenteraad de bestemmingsplannen “Retailpark Belvédère”, “Partiële herziening Noorderbrug e.o., wijziging programma perifere detailhandel” en “Partiële herziening Sphinx, wijziging programma detailhandel” vastgesteld. Tevens heeft de gemeenteraad 18 juni 2019 de “Beleidsregel stedenbouwkundig kader Retailpark Belvédère 2019” vastgesteld. Het college van burgemeester en wethouders heeft 2 juli 2019 de “Beleidsregel Parkeren en Duurzaamheid Belvédère Maastricht 2019” vastgesteld en respectievelijk op 18 februari 2020 de “Beleidsregel Parkeren en Duurzaamheid Belvédère Maastricht 2019, 1e herziening”.

Tegen het vaststellingsbesluit van 18 juni 2019 is beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Bij (tussen)uitspraak van 19 augustus 2020, zaaknummer 201906673/1/R1, heeft de Raad van State de gemeenteraad de opdracht gegeven om de gebreken in het besluit van 18 juni 2019 tot vaststelling van het bestemmingsplan “Retailpark Belvédère” te herstellen.

Crisis- en herstelwet

Het bestemmingsplan “Retailpark Belvédère” is een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte als bedoeld in artikel 7c van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (Chw).

Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (Chw), biedt nieuwe juridische mogelijkheden ten opzichte van een normaal bestemmingsplan. Om ruimte aan initiatieven te geven bij de ontwikkeling van het Retailpark is ervoor gekozen om te werken met open normen die worden ingevuld door middel van beleidsregels.

Wijzigingen ten opzichte van het op 18 juni 2019 vastgestelde bestemmingsplan

De wijzigingen hebben betrekking op het herstel van technische gebreken naar aanleiding van de toepassing van een open norm. Hierdoor zijn zowel de regels, de verbeelding en de toelichting aangepast. Voor een compleet overzicht van de exacte wijzigingen wordt verwezen naar het raadsvoorstel- en besluit.

Inzien

Met ingang van 18 februari 2021 tot en met 1 april 2021 liggen de volgende stukken ter inzage aan het Gemeente Loket*, Mosae Forum 10, Maastricht:

• Het vaststellingsbesluit d.d. 9 februari 2021;

• Het bestemmingsplan “Retailpark Belvédère” met de daarbij behorende stukken;

• De “Beleidsregel stedenbouwkundig kader Retailpark Belvédère, 1e herziening 2021”;

• De “Beleidsregel Parkeren en Duurzaamheid Belvédère Maastricht, 2e herziening 2021”.

Het digitale bestemmingsplan is te raadplegen op de landelijke website:

www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0935.bpRetailpBelvedere-vg02

U kunt de “Beleidsregel stedenbouwkundig kader Retailpark Belvédère, 1e herziening 2021” en de Beleidsregel Parkeren en Duurzaamheid Belvédère Maastricht, 2e herziening 2021 digitaal raadplegen op: https://www.officielebekendmakingen.nl/

*Vanwege Corona-maatregelen is het Gemeente Loket beperkt toegankelijk. Wij adviseren u daarom de stukken online in te zien. Kom alleen naar het Gemeente Loket als online inzien van de stukken voor u niet mogelijk is. Maak dan wel eerst een afspraak. Dat kan digitaal via https://gemeentemaastricht.nl/bouwen-en-verbouwen/inzage-bestemmingsplan of telefonisch via 14 043 .

Beroep

Belanghebbenden die:

- redelijkerwijs niet kunnen worden verweten dat zij niet tijdig hun zienswijze en/of beroep bij de gemeenteraad/Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State hebben ingediend;

- bedenkingen hebben tegen de wijzigingen welke door vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan ten opzichte van het bij besluit van 18 juni 2019 vastgestelde bestemmingsplan zijn aangebracht kunnen met ingang vanaf de dag na terinzagelegging gedurende zes weken (van vrijdag 19 februari 2021 tot en met donderdag 1 april 2021) tegen het gewijzigde vaststellingsbesluit beroep instellen.

N.B.: Voor degenen die reeds beroep hebben ingesteld tegen het vaststellingsbesluit van 18 juni 2019 is het niet noodzakelijk om opnieuw beroep in te stellen, nu reeds het ingediende beroep op basis van artikel 6:19 Awb van rechtswege mede betrekking heeft op het gewijzigde vaststellingsbesluit.

Tegen de vaststelling van de beleidsregels kan geen beroep worden ingesteld.

U kunt uw beroepschrift voorzien van naam en adres van de indiener, de dagtekening, ondertekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep, indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op een van de volgende wijzen:

  • 1.

    Per post gericht aan de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage;

  • 2.

    digitaal toesturen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl/ ;

  • 3.

    Per fax 070-3651380.

Meer informatie over het indienen van beroep of voorlopige voorziening treft u aan op de volgende website: https://www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak/hoger-beroep/ Omdat de Crisis- en herstelwet van toepassing is dient u in het beroepschrift gemotiveerd aan te geven welke beroepsgronden worden aangevoerd. Het is niet mogelijk om na het sluiten van de beroepstermijn nog nieuwe beroepsgronden aan te voeren. In het beroepschrift moet worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

In werkingtreding

De dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, treedt het bestemmingsplan in werking, tenzij binnen de beroepstermijn, naast een beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Dan treedt het besluit niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

 

Maastricht, 17 februari 2021.

Burgemeester en wethouders van Maastricht,

De Secretaris, R.E.C. Kleijnen

De Burgemeester, J.M. Penn-te Strake

Naar boven