Ontwerpbestemmingsplan N18 Zieuwentseweg - Richterslaan Lichtenvoorde / ontwerponttrekkingsbesluit N18 – Zieuwentseweg / ontwerp verkeersbesluiten N18 – Zieuwentseweg / ontwerpbesluit hogere waarden wegverkeerslawaai met toepassing van de coördinatieregeling

Logo Oost Gelre

Op 19 december 2017 heeft de gemeenteraad van Oost Gelre besloten om de coördinatieregeling (artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening) toe te passen voor het project ‘afsluiten oversteek N18- Zieuwentseweg’ te Lichtenvoorde. Met deze regeling wordt de voorbereiding van het bestemmingsplan en andere benodigde vergunningen en/of besluiten gecoördineerd. Dit betekent dat de terinzagelegging van het ontwerp bestemmingsplan en de overige ontwerpbesluiten gelijktijdig plaatsvindt. De volgende ontwerpbesluiten liggen met ingang van 19 februari ter inzage.

 

1. Ontwerpbesluit ‘N18-Zieuwentseweg’ van het Rijk om bepaalde weggedeelten aan het openbaar verkeer te onttrekken

Het Rijk wil de verkeersveiligheid van en de doorstroming over de N18 verbeteren door onder meer het verminderen van het aantal gelijkvloerse kruisingen. Daarom is een plan opgesteld om de huidige kruising van de N18 met de Zieuwentseweg op te heffen en een fietstunnel en een parallelweg aan te leggen. Om dit te kunnen doen, zullen de kruising inclusief de toe- en afritten, een deel van de Zieuwentseweg en van de N18 aan het openbaar verkeer moeten worden onttrokken. Omdat deze weggedeelten worden onderhouden door het Rijk, moet het Rijk hiervoor een onttrekkingsbesluit nemen. Dit is mogelijk op basis van artikel 8, eerste lid van de Wegenwet.

2. Ontwerp verkeersbesluit Rijk N18

Door middel van het verwijderen en (opnieuw) aanbrengen van verkeerstekens op het wegdek en het plaatsen van verkeersborden langs de rijksweg N18 (Europaweg), tussen km 224,4 en km 225,3 in de gemeente Oost Gelre, wil het Rijk de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer op de rijksweg N18 verbeteren. Het Rijk is wegbeheerder van de rijksweg N18 en moet voor de maatregelen een verkeersbesluit te nemen op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994.

3. Ontwerp verkeersbesluit van de Provincie; N312; maatregelen kruising N18 in gemeente Oost Gelre

Gedeputeerde Staten van Gelderland zijn van plan om voor de provinciale weg N312, tussen kilometer 23,10 en kilometer 23,22 diverse bestaande verkeerstekens op te heffen. Onder meer de voorrang, aanwezige (brom-)fietspaden nabij de N18 en de maximum snelheid van 60 km/u (regime). Op deze manier komt er ruimte voor de toekomstige infrastructuur zoals de fietstunnel onder de N18 en een 60 km/u -zone op de nieuwe weg tussen Zieuwentseweg en de kruising bij de Richterslaan.

4. Ontwerp verkeersbesluit gemeente Oost Gelre voor het opheffen en instellen van diverse verkeersmaatregelen kruispunt Zieuwentseweg-N18 e.o. te Lichtenvoorde

Om de verkeersveiligheid op de N18 te vergroten, wil de gemeente Oost Gelre de fietsoversteek ter hoogte van Zieuwentseweg veiliger maken. Daarom is een plan opgesteld om de huidige kruising van de N18 met de Zieuwentseweg op te heffen en een fietstunnel en een parallelweg inclusief (brom)fietspad aan te leggen. Ook wens de gemeente een 60km/uur zone te realiseren in het buitengebied van Lichtenvoorde.

5. Ontwerp bestemmingsplan “N18 Zieuwentseweg - Richterslaan Lichtenvoorde”

Het plangebied wordt begrensd door de locatie van een aantal te treffen maatregelen op de N18 en het onderliggend wegennetwerk als gevolg van de afsluiting van de oversteek N18 – Zieuwentseweg. Ruwweg omvat het plangebied de N18 tussen hectometerpaal 224,1 en hectometerpaal 225,3 met de daarnaast gelegen parallelweg, de hoek Lakendijk / parallelweg, het perceel aan de Boschlaan 2, de gronden benodigd voor de aansluiting van Zieuwentseweg op het kruispunt van de N18 met de Richterslaan en de Richterslaan tot de kruising met het Eschpark. Ten opzichte van het voorontwerpbestemmingsplan zijn in het ontwerpbestemmingsplan wijzigingen aangebracht. Deze wijzigingen zijn het gevolg van onderzoeken die zijn uitgevoerd en noodzakelijke maatregelen als gevolg van bepaalde milieuaspecten, zoals bijvoorbeeld geluid. Tevens is het plangebied iets gewijzigd als gevolg van aanpassingen in het civiel ontwerp of om geluidsschermen op te nemen in het plan.

6. Ontwerpbesluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder wegverkeerslawaai Boschlaan 2 te Lichtenvoorde

Om het aansluiten van de Zieuwentseweg op de kruising N18 met de Richterslaan mogelijk te maken is het nodig om hogere grenswaarden Wet geluidhinder vast te stellen. Het ontwerpbesluit tot vaststelling ingevolge artikel 110a van de Wet geluidhinder van hogere waarden voor de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting ten behoeve van het bestemmingsplan ‘N18 Zieuwentseweg - Richterslaan Lichtenvoorde’ betreft de hogere waarden geluid ten gevolge van wegverkeerslawaai van de parallelweg op de bestaande woning aan de Boschlaan 2 te Lichtenvoorde.

Inzien en zienswijzen

Alle stukken behorende bij de hiervoor genoemde ontwerpbesluiten, alsmede het besluit van de gemeenteraad om de coördinatieregeling (artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening) toe te passen, kunnen op verzoek worden ingezien bij de centrale balie van het gemeentehuis van de gemeente Oost Gelre, Varsseveldseweg 2 te Lichtenvoorde. Ook kunt u ze digitaal raadplegen via de gemeentelijke website www.oostgelre.nl. Het ontwerpbestemmingsplan kunt u daarnaast rechtstreeks op de nationale website RO-plannen (www.ruimtelijkeplannen.nl). Daarnaast kunt u de planbestanden vinden op de website http://ruimtelijkeplannen.oostgelre.nl. Het plan heeft het plannummer NL.IMRO.1586.BPBUI2016-OW01. De stukken liggen voor een termijn van zes weken ter inzage, dus tot en met 1 april 2021. 

Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder schriftelijk, dan wel mondeling, en gemotiveerd zijn zienswijze omtrent de ontwerpbesluiten kenbaar maken aan de gemeenteraad van Oost Gelre, postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de heer A. Mahler via 0544-393 459 of a.mahler@oostgelre.nl.

Naar boven