Reageren op de besluiten van vaststelling van het bestemmingsplan, omgevingsvergunning en het besluit hogere waarden geluid voor Friesestraatweg 231 (Coördinatieregeling)

Logo Groningen

Een bestemmingsplan regelt wat er mag op het gebied van bouwen en gebruiken van grond en water. De gemeenteraad heeft op 27 januari 2021 onder besluitnummer 5g een positief besluit genomen over het bestemmingsplan ‘Friesestraatweg 231 te Groningen’. Nu de gemeenteraad akkoord is, heet het een vastgesteld bestemmingsplan. Ook vastgesteld zijn de besluiten voor hogere geluidwaarden en de omgevingsvergunning voor het bouwen van woningen.

U kon van 17 september tot en met 28 oktober 2020 reageren op de ontwerpversies van de besluiten. De ingediende reacties (zienswijzen) hebben niet tot wijzigingen geleid.

Beschrijving plan

Het bestemmingsplan ‘Friesestraatweg 231 te Groningen’ (plan Dykstaete) heeft betrekking op de locatie van de huidige vakgarage Veldma Jansen (kadastraal bekend GNG, L, 2389 en 2390 te Groningen). Vanwege de dichte ligging op de Westelijke Ringweg is voor dit bouwplan een besluit voor hogere geluidwaarden nodig vanwege het overschrijden van de voorkeursgrenswaarden van de Wet geluidhinder.

Versnelde regeling voor bouwen

Voor het ontwikkelen van het plan gelden de Crisis- en herstelwet en de Coördinatieregeling. Dit staat in artikel 3.30 van de Wet op de ruimtelijke ordening. Deze regelingen zorgen ervoor dat het proces voor bouwen sneller klaar is. Onder andere doordat wij het proces van het bestemmingsplan, de hogere geluidwaarden en het besluit voor de omgevingsvergunning combineren. De gemeenteraad is op 26 juni 2019 akkoord gegaan met het gebruiken van de Coordinatieregeling voor het ontwikkelen van nieuwe woningbouw in de Reitdiepzone.

Waar en wanneer kunt u de stukken bekijken?

Met ingang van 18 februari tot en met 31 maart 2021 kunt u het vastgestelde bestemmingsplan ‘Friesestraatweg 231’, het vaststellingsbesluit en de besluiten voor hogere geluidwaarden en omgevingsvergunning bekijken. Dat kan op deze plekken:

- Op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u het bestemmingsplan bekijken; het nummer is: NL.IMRO.0014.645Friesestrw231-vg01.

- Op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/bestemmingsplan-friesestraatweg-231.

- Bij het Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1. Op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur. In verband met corona kan dat alleen op afspraak via: gemeente.groningen.nl/bezoekadressen-en-openingstijden.

Instellen beroep

Met ingang van 18 februari tot en met 31 maart 2021 kunt u een reactie schrijven tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit hogere geluidwaarden en het besluit omgevingsvergunning Deze schriftelijke reactie heet een beroepschrift. De periode waarbinnen u kunt reageren heet de ‘beroepstermijn’. Een beroepschrift schrijven kan alleen als u voldoet aan één of meer van de volgende voorwaarden:

- U heeft in de periode van 17 september tot en met 28 oktober 2020 een zienswijze bij de gemeenteraad en/of het college van B&W ingediend over het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerp hogere geluidwaardenbesluit en/of het ontwerpbesluit omgevingsvergunning.

- U kunt aantonen dat u buiten uw schuld om (dat heet ‘redelijkerwijs’) niet in staat was om in de periode van 17 september tot en met 28 oktober 2020 een zienswijze in te dienen.

De Crisis- en herstelwet geldt voor dit bestemmingsplan. Dat heeft gevolgen voor het beroepschrift.

In het beroepschrift moeten de bezwaren (dit heet ‘beroepsgronden’) staan. Het beroep wordt ongeldig (dit heet ‘niet-ontvankelijk’) verklaard, als binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend. De beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Wilt u uitstel van de werking van het plan?

De dag na de beroepstermijn gaat het plan meteen gelden (dat heet ‘in werking treden’). Wilt u dit niet, dan moet u moet naast uw beroepschrift nog een brief sturen waarin u vraagt om een ‘voorlopige voorziening’. Want hiermee gaat het plan niet eerder gelden dan dat de rechter een uitspraak heeft gedaan over uw vraag om voorlopige voorziening. Deze brief moet net als het beroepschrift binnen de beroepstermijn verstuurd zijn.

Het adres van Raad van State

U kunt uw beroepschrift sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. De vraag om een voorlopige voorziening stuurt u naar de voorzitter van deze Afdeling, op hetzelfde adres.

Gemeente Groningen, 17 februari 2021

 

Naar boven