Besluit tot het instellen van éénrichtingsverkeer op de Nicolaas Beetsstraat en het volgen van een rijrichting op de Nicolaas Beetsstraat en de Van Ketwich Verschuurlaan.

Logo Groningen

Kenmerk: 8065683

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de Politie Eenheid Noord-Nederland, Dienst Regionale Operationele Samenwerking, afdeling Infrastructuur, team Verkeer over maatregel en plaatsing. Het advies is als bijlage toegevoegd.

Motivering

De Nicolaas Beetsstraat sluit aan op de Van Ketwich Verschuurlaan. Dit kruispunt ligt dicht tegen de op- en afritten (39, Groningen Zuid) van de A28 aan. In de ochtend- en avondspits is er regelmatig sprake van congestievorming op o.a. de afrit van de A28 vanuit Assen omdat het verkeer dat rechtsaf de Van Ketwich Verschuurlaan oprijdt tegelijkertijd groen krijgt met het verkeer op de Van Ketwich Verschuurlaan richting het viaduct van de A28. Wanneer bestuurders vervolgens linksaf de Nicolaas Beetsstraat in willen slaan, komen ze hier niet tussen omdat het tegemoetkomende verkeer op de Van Ketwich Verschuurlaan ook door kan rijden. Dit is een onwenselijke situatie omdat dit zorgt voor verslechterde verkeersveiligheid en doorstroming rondom het kruispunt.

 

 

Aanpak Ring Zuid heeft binnen zijn project opgenomen dat verkeer op de Van Ketwich Verschuurlaan richting de Vestdijklaan niet meer de Nicolaas Beetsstraat in mag slaan. Voor het verkeer dat vanuit de Nicolaas Beetsstraat richting de Van Ketwich Verschuurlaan komt, zou het verkeer niet meer linksaf mogen slaan.

De wijkvernieuwing van De Wijert sluit aan bij het idee van ARZ om het kruispunt van de Nicolaas Beetsstraat op de Van Ketwich Verschuurlaan aan te passen omdat dit de verkeersveiligheid en doorstroming ten goede komt.

Het besluit dient de volgende doelen uit de Wegenverkeerswet 1994:

- Artikel 2, eerste lid, sub a: “het verzekeren van de veiligheid op de weg”

- Artikel 2, tweede lid, sub a: “het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer”.

Besluit

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen tot het instellen van een éénrichtingsweg en het verplicht volgen van een rijrichting door middel van het plaatsen van borden C2, C3, D4 en D5 uit bijlage 1 van het RVV 1990 met onderborden ‘uitgezonderd fietsers’ en ‘uitgezonderd fietsers en bromfietsers’ (modelnummers ob52 en ob54) volgens artikel 67 van het RVV 1990 en het toepassen van een doorgetrokken markering volgens artikel 76 van het RVV 1990 zoals is weergegeven in de situatieschets. De borden worden op de volgende locaties geplaatst:

- Op de Nicolaas Beetsstraat wordt aan de westzijde bord C3 geplaatst bij het kruispunt met de Aagje Dekenstraat inclusief onderbord ‘uitgezonderd fietsers en bromfietsers’.

- Aan de andere kant van de Nicolaas Beetsstraat bij het kruispunt met de Van Ketwich Verschuurlaan wordt aan de oostzijde bord C2 geplaatst inclusief onderbord ‘uitgezonderd fietsers en bromfietsers’.

- Voor het verplicht rechts afslaan voor het verkeer op de Nicolaas Beetsstraat wordt bij het kruispunt met de Van Ketwich Verschuurlaan aan de westzijde bord D5 (modelnummer D05-r) geplaatst inclusief onderbord ‘uitgezonderd fietsers’.

- Aan de zuidzijde van de Van Ketwich Verschuurlaan ter hoogte van het kruispunt met de Nicolaas Beetsstraat wordt bord D4 geplaatst.

 

Situatieschets:

 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op gemeente.groningen.nl/bezwaar-maken. Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling juridische zaken, telefoon 050-3677483.

 

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

- uw naam, adres en telefoonnummer;

- de datum waarop u het bezwaar indient;

- het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee);

- waarom u het niet eens bent met het besluit;

- uw handtekening.

 

Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan dit besluit vindt.

 

Stuur uw bezwaarschrift naar:

college van burgemeester en wethouders

Postbus 30026

9700 RM Groningen

 

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Groningen,

namens hen, concerndirecteur Groningen,

namens deze,

 

 

E.A. Tollenaar

teamleider, directie Ruimtelijk Beleid en Ontwerp

Naar boven