Gemeente West Betuwe - ontwerpuitwerkingsplan - De Plantage Zuidwest

Logo West Betuwe

Met ingang van donderdag 11 februari 2021 ligt, in overeenstemming met het bepaalde in artikel 3.8 lid 1 Wro, voor zes weken het ontwerp van het uitwerkingsplan “De Plantage Zuidwest” ter inzage bij het Klantencontactcentrum op het gemeentehuis te Geldermalsen.

Toelichting op de planstukken

In de gemeente Geldermalsen wordt de nieuwbouwwijk De Plantage gerealiseerd, een nieuw woongebied nabij de kernen Meteren en Geldermalsen. Voor de ontwikkeling van het hele plangebied is in 2009 de structuurvisie De Plantage vastgesteld, op basis waarvan voor verschillende deelgebieden bestemmingsplanprocedures worden gevoerd. De gemeenteraad stelde in september 2010 het eerste bestemmingsplan voor deelgebied ‘De Plantage Noordwest’ vast. In 2017 volgde de vaststelling van het bestemmingsplan voor het deelgebied De Plantage Zuidwest.

In dit bestemmingsplan werd een deel van het plangebied, waarin nu maximaal 150 woningen zijn voorzien, aangemerkt als nader uit te werken. Om de huidige bouwstroom door te laten lopen, is het nu nodig om dit uitwerkingsplan voor te bereiden en in procedure te brengen. Daarom ligt nu het ontwerpuitwerkingsplan ‘De Plantage Zuidwest’ ter inzage

Uitwerkingsgebied

Het plangebied voor de tweede fase van de ontwikkeling van De Plantage bestaat globaal uit het gebied ten zuiden van het inmiddels gedeeltelijk gerealiseerde plangebied van fase één.

Aan de noordzijde wordt het plangebied begrensd door de Bentinckshof en de daarlangs gelegen singel. Aan de westzijde wordt het plangebied begrensd door de Rijksstraatweg. Langs de zuidzijde is de Blankersteweg de begrenzing van het nieuwe bestemmingsplan. Vanaf de Blankersteweg loopt de grens van het bestemmingsplan in noordelijke richting naar de Bastide. Het uitwerkingsplan bevat delen van het hiervoor beschreven gebied.

Beeldregieplan

De gemeenteraad heeft een beeldregieplan voor de ontwikkeling van De Plantage vastgesteld. De uitgangspunten uit dit beeldregieplan zijn ongewijzigd. Het beeldregieplan is als bijlage bij de regels van dit uitwerkingsplan opgenomen. Gedurende deze termijn is een ieder in de gelegenheid om een zienswijze in te dienen over het beeldregieplan.

Ontheffing hogere geluidswaarde

Voor het plangedeelte dat betrekking heeft op dit het uitwerkingsplan is geluidsonderzoek verricht.

Uit de notitie “Verkeerslawaai uitwerkingsplan Plantage Zuidwest Meteren” d.d. 17-07-2020, blijkt dat de geluidsbelasting op enkele woningen nabij de Blankertseweg hoger is dan de voorkeurswaarde van 48 dB, zoals die ingevolge artikel 82,lid 1 Wgh subsidiair artikel 3.1, lid 1, Bg, geldt. Naar aanleiding hiervan is een ontwerpbesluit tot het vaststellen van hogere grenswaarden opgesteld.

Het college van Burgemeester en wethouders is voornemens om een hogere grenswaarde zoals bedoeld in artikel 110a lid 1 Wet geluidhinder te verlenen. Bij de voorbereiding van het besluit tot het vaststellen van hogere waarden is de procedure, als bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing. Dit in samenhang met artikel 85 lid 1 Wgh, subsidiair 3.2, lid 1 van het Bg en 110c van de Wgh.

Raadplegen planstukken

Het ontwerpuitwerkingsplan en het ontwerpbesluit hogere grenswaarden liggen met de daarbij behorende stukken ter inzage op het gemeentehuis van West Betuwe. Bezoekadres: Van Dam van Isseltweg 4, 4191 KC Geldermalsen. U kunt de stukken uitsluitend inzien op afspraak. Voor het maken van een afspraak neemt u contact op met de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). U bereikt ze via (0344) 579314 of per email; info@odrivierenland.nl. Het ontwerpuitwerkingsplan is te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het plan heeft het plan-identificatienummer: NL.IMRO.1960.METUPPlantageZw-ONT

Reageren

Gedurende de termijn van terinzagelegging (t/m woensdag 24 maart 2021) kan een ieder een schriftelijke zienswijze (géén e-mail) sturen naar het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Geldermalsen, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen. Indien u een mondelinge reactie wilt geven dan dient u hiervoor, uiterlijk één week voor het einde van de ter inzagetermijn, eerst een afspraak te maken via het Klantencontactcentrum (tel. 0345-586611; alleen tijdens kantoortijden).

 

Naar boven