Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 8 februari 2021, nr. IENW/BSK-2020/254687, tot wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in verband met subsidiebeschikkingen betreffende elektrisch vervoer en de subsidiëring van activiteiten in het kader van de Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:4, eerste lid en 10:9, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat van 15 januari 2021, kenmerk MD202102INSTJM;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De bijlage bij het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel A - spoor en weg, komt de tekst achter het eerste gedachtestreepje te luiden:

Incidentele subsidiebeschikkingen met betrekking tot de behartiging van de aangelegenheden op het terrein van elektrisch vervoer voortvloeiend uit de Europese en nationale regels voor elektrisch vervoer, de Green Deal Elektrisch Vervoer 2016–2020 en het hoofdstuk Mobiliteit uit het Klimaatakkoord van 28 juni 2019.

2. In onderdeel C - milieu, wordt in de alfabetische rangschikking ingevoegd:

  • Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s.

ARTIKEL II

  • 1. Artikel I, eerste lid, van dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

  • 2. Artikel I, tweede lid, van dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s in werking treedt.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, afdeling Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20901, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen;

  • e. zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt.

Het niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het bezwaarschrift.

Een bezwaarschrift kan uitsluitend per gewone post en niet per e-mail worden ingediend.

Machtigt u iemand om namens u bezwaar te maken? Stuur dan ook een kopie van de machtiging mee. Bij indiening van een bezwaarschrift namens een rechtspersoon, dient u documenten mee te sturen (origineel uittreksel uit het handelsregister en/of een kopie van de statuten van de rechtspersoon) waaruit blijkt dat u bevoegd bent namens de rechtspersoon op te treden.

TOELICHTING

Inleiding

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (hierna: het algemene mandaatbesluit) geeft de bevoegdheid aan de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat besluiten te nemen.

De tekst achter het eerste gedachtestreepje van onderdeel A van de bijlage bij het algemene mandaatbesluit is gewijzigd. Uit het hoofdstuk Mobiliteit uit het Klimaatakkoord van 28 juni 2019 vloeien ook incidentele subsidiebeschikkingen voort met betrekking tot de behartiging van de aangelegenheden op het terrein van elektrisch vervoer. Het nemen van deze beschikkingen wordt gemandateerd aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO), omdat zij de benodigde ervaring heeft met het nemen van subsidiebeschikkingen op dit terrein.

Onderdeel C van de bijlage bij het algemene mandaatbesluit is gewijzigd in verband met de totstandkoming van de Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s. De uitvoering van deze regeling wordt gemandateerd aan RVO. RVO voert vele subsidieregelingen uit voor diverse departementen, waaronder die van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. RVO heeft de benodigde ervaring met beleidsrijke regelingen en de daarbij behorende beoordelingsprocessen.

Subsidieregeling

De Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s voorziet in een juridische grondslag voor het verstrekken van subsidie aan ondernemingen en non-profitinstellingen voor de aanschaf van nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s. De regeling heeft tot doel de aanschaf van deze bedrijfsauto’s te stimuleren en hiermee een bijdrage te leveren aan de vermindering van de uitstoot van CO2. Met de subsidieverstrekking wordt uitvoering gegeven aan het Klimaatakkoord.

Administratieve lasten en andere gevolgen

Dit wijzigingsbesluit brengt geen administratieve lasten of bedrijfseffecten met zich mee.

Inwerkingtreding

Artikel I, eerste lid, van dit besluit treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst in werking. Hierdoor is RVO op korte termijn gemandateerd voor het nemen van incidentele subsidiebeschikkingen die voortvloeien uit het hoofdstuk Mobiliteit uit het Klimaatakkoord van 28 juni 2019. Artikel I, tweede lid, van dit besluit treedt gelijktijdig met de Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s in werking. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt dat, zodra de regeling in werking treedt, RVO met de uitvoering ervan kan starten.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

Naar boven