Inspraak ontwerp Beeldkwaliteitsplan Openbare Ruimte 2021-2025

Logo Opsterland

 

Wat ligt er ten inzage en voor wie en wanneer?

Het ontwerp Beeldkwaliteitsplan ligt van 8 februari tot en met 22 maart 2021 voor eenieder ter inzage. Het plan is digitaal in te zien via de gemeentelijke website www.opsterland.nl. Daarnaast is een afdruk van het digitale plan in te zien bij de receptie van het gemeentehuis, Hoofdstraat 82 te Beetsterzwaag. Let op! Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. Voor het inzien van het plan maakt u eerst een afspraak door te bellen met (0512) 386 222.

 

Waarom is het ontwerp Beeldkwaliteitsplan opgesteld?

De gemeente heeft in het afgelopen jaar gewerkt aan een actualisatie van het vorige beleidskader. Onder meer door nieuwe inzichten en veranderende keuzes in beeldkwaliteit hebben er tussentijds wijzigingen in beleid plaatsgevonden. Het beleid is in de geest van de tijd achterhaald. Hierdoor is de behoefte ontstaan de kaders en ambities ten aanzien van de beeldkwaliteit te actualiseren in de vorm van een update van het huidige Beeldkwaliteitsplan.

 

Strekking van het ontwerp Beeldkwaliteitsplan

In het ontwerp Beeldkwaliteitsplan zijn de kaders voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte opgenomen. De openbare ruimte kent veel verschillende onderdelen zoals het openbaar groen, wegen, kunstwerken en verlichting. Om deze onderdelen op het gewenste niveau te brengen en in stand te houden voert de gemeente onderhoudsmaatregelen uit. Die zich richten op het schoon, heel en veilig houden van de dorpen en omgeving daarbuiten. Het ontwerp Beeldkwaliteitsplan geeft op beeldende wijze inzicht in de kwaliteitskeuzes voor de verschillende onderdelen van de openbare ruimte, inclusief de financiële consequenties voor de komende jaren die samenhangen met deze keuze. Bovendien draagt het in belangrijke mate bij aan de doelstellingen op het gebied van biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Het beheer en onderhoud staat zo dicht mogelijk bij de inwoners van Opsterland, waarbij er ruimte is voor participatie, zelfbeheer, burgerinitiatieven en het Right to Challenge.

 

Wilt u reageren?

Gedurende de termijn dat het plan ter inzage ligt kunt u uw zienswijze geven over het ontwerp van het Beeldkwaliteitsplan. Dit betekent dat u uw mening of reactie mag geven over ons voornemen om dit beleid vast te stellen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling.

Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opsterland, Postbus 10.000, 9244 ZP, Beetsterzwaag.

Mondelinge zienswijzen kunt u indienen bij het team Fysiek Beheer (na uitdrukkelijk vermelding). U kunt voor een afspraak bellen naar (0512) 386 222. Daarnaast kan bij het team Fysiek Beheer nadere informatie worden gevraagd.

 

Wat is de verdere procedure?

Na de inzagetermijn worden eventuele zienswijzen beoordeeld. Afhankelijk daarvan is het mogelijk dat het ontwerp Beeldkwaliteitsplan nog wordt aangepast. Het plan wordt daarna voor vaststelling voorgelegd aan onze gemeenteraad. Na vaststelling door de gemeenteraad op 10 mei 2021 is het plan definitief.

 

Beetsterzwaag, 5 februari 2021

Naar boven