Ontwerp-Omgevingsplan Presikhaaf 1 en 2

Logo Arnhem

Burgemeester en wethouders maken bekend dat ter inzage ligt het

Ontwerp-omgevingsplanplan Presikhaaf 1 en 2

landelijk bekend onder het plan-identificatienummer NL.IMRO.0202.969-0201.

Plangebied

Dit omgevingsplan richt zich op de wijken 'Presikhaaf 1' en 'Presikhaaf 2' en wordt globaal begrensd door de spoorlijn Arnhem - Dieren aan de noordzijde, door de Laan van Presikhaaf aan de oostzijde, door de Slaakweg aan de zuidzijde en door de spoorlijn Arnhem-Zevenaar aan de westzijde.

Aanleiding en doel

De Omgevingswet (die naar verwachting op 1 januari 2022 in werking treedt) vraagt om meer samenhang en transparantie in onze regels voor de fysieke leefomgeving. Dit willen we bereiken door de komende jaren toe te werken naar één omgevingsplan voor de hele gemeente. De transitie naar één omgevingsplan verloopt stapsgewijs. Voor een vloeiende overgang is het van groot belang dat het huidige kader goed in beeld is gebracht en actueel is. Voor meerdere wijken geldt nog een, zowel digitaal als inhoudelijk, verouderd bestemmingsplan. De eerste stap is daarom het actualiseren en technisch op orde brengen van deze plannen waarvan bestemmingsplannen 'Presikhaaf 1' en 'Presikhaaf 2' er twee van zijn. Met deze stap zorgen we ervoor dat deze gebieden beschikken over een actueel planologisch kader dat digitaal toegankelijk is. Hiermee leggen we een basis voor de verdere verrijking van het plan met aanvullende regels en dragen we bij aan het verbeteren van onze digitale dienstverlening. Op die manier geven we inwoners, ondernemers en eigenaren meer duidelijkheid over de ontwikkelmogelijkheden van particuliere en publieke gronden.

Het Omgevingsplan Presikhaaf 1 en 2 is beheersmatig van aard. Dit betekent dat we de huidige situatie vastleggen, waarbij zo veel mogelijk wordt vastgehouden aan de bestaande rechten en plichten. Nieuwe ontwikkelingen vallen daarom buiten de reikwijdte van dit omgevingsplan. Echter, er zijn wel een aantal aanpassingen van bestaande regels. Voor nieuwe horecazaken (cafetaria's, cafés en vergelijkbare horeca) dient een omgevingsvergunning te worden aangevraagd. Voor de bestaande horecazaken verandert er niets, deze zijn opgenomen in het omgevingsplan. Daarnaast heeft de detailhandel een splitsing gekregen tussen detailhandel inclusief supermarkten en detailhandel supermarkt uitgesloten. De Deka supermarkt in Presikhaaf 1 aan de Vrij Nederlandstraat is hierin positief bestemd.

Inzien

De interactieve digitale verbeelding van het ontwerp-omgevingsplan Presikhaaf 1 en 2is met ingang van dinsdag 9 februari 2021 tot en met maandag 22 maart 2021 gedurende een termijn van zes weken voor een ieder in te zien in te zien op het webadres:https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0202.969-0201

De digitale bestanden die gezamenlijk het juridisch geldend bestemmingsplan vormen zijn te vinden op het webadres:

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0202.969-0201/

Daarnaast ligt het plan vanaf 9 februari 2021 ook in papieren vormvoor een ieder ter inzage bij de receptie van het Stadskantoor van de gemeente Arnhem aan de Eusebiusbuitensingel 53.

Zienswijze

Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze betreffende het ontwerpbestemmingsplan indienen bij de gemeenteraad (adres: Postbus 9029, 6800 EL Arnhem).

Informatie

Voor informatie over het ontwerp-omgevingsplan of het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de heer Lagerberg, telefoonnummer: 026-3773391 of per mail bart.lagerberg@arnhem.nl.

 

Naar boven