Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2 februari 2021, kenmerk 1801862-216235-LZ, houdende wijziging van de Regeling subsidies aardbevingsbestendige zorg in verband met de jaarlijkse indexatie van bedragen en enkele technische wijzigingen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling subsidies aardbevingsbestendige zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.1. wordt als volgt gewijzigd:

In de alfabetische volgorde wordt een begripsbepaling ingevoegd, luidende:

Nationaal Coördinator Groningen:

de Dienst Nationaal Coördinator Groningen. genoemd in artikel 2 van het Instellingsbesluit Nationaal Coördinator Groningen;

B

In artikel 3.7. wordt na het tweede lid, onder vernummering van het derde lid tot het vierde lid en het vierde lid tot het vijfde lid, een lid ingevoegd luidende:

  • 3. In afwijking van het tweede lid, kan de aanvraag tot vaststelling vergezeld gaan van een positief advies van de Nationaal Coördinator Groningen in plaats van een positief advies van de toetsgroep over het Definitief ontwerp van de te realiseren nieuwbouw.

C

Artikel 4.3. wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid wordt ‘€ 96.765’ vervangen door ‘€ 101.664’;

2. In het vierde lid wordt ‘€ 70.270’ vervangen door ‘€ 73.827’;

3. In het vijfde lid wordt ‘€ 28.799’ vervangen door ‘€ 30.257’.

4. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. De hoogte van het geïndexeerde normbedrag, bedoeld in het derde tot en met het vijfde lid, in het jaar van de aanvraag tot verlening, is bepalend voor de vaststelling van de subsidie.

D

Bijlage I komt te luiden:

BIJLAGE I: WAARDE ZORGLOCATIES

De waarde van de af te stoten zorglocaties is vastgesteld op de volgende bedragen.

Deze waarde is door onafhankelijke taxateurs vastgesteld waarbij is uitgegaan van een systematiek gebaseerd op de zogenoemde Discounted Cash Flow methode. Bij woningcorporaties is uitgegaan van de meest recente versie van het Handboek modelmatig waarderen marktwaarde.

Niet alle af te stoten locaties hebben een naam. Als er geen complexnaam is wordt dit met een streepje weergegeven.

Complexnaam

Adres

Plaats

Waarde

Hogewerf

Hogewerflaan 6

Appingedam

€ 2.017.000

Woonvorm De Zijlen

Solwerderweg 3 + 5

Appingedam

€ 7.825.000

Berjarijke

Georg Van Saksenlaan 2A

Appingedam

€ 2.204.000

Pieter Bieremastraat nr. 35-97

Appingedam

€ 2.783.511

Pieter Bieremastraat 5

Appingedam

€ 495.000

Damsterheerd

Heerdlaan 2 : deel Wlz

Appingedam

€ 4.409.761

Damsterheerd

Heerdlaan 4: Onderdeel inleunwoningen

Appingedam

€ 4.312.958

BetingeStaete/Ede Staal Staete

Ede Staalstraat 1-175, 5, 7 en 177-229

Delfzijl

€ 12.996.950

Vliethoven

Zwet 9

Delfzijl

€ 14.990.000

De Brug Wonen

Zwet 11

Delfzijl

€ 2.977.000

Volwassenenpsychiatrie

Jachtlaan 52

Delfzijl

€ 2.174.000

Wiemersheerd

De Schepperij 2 c.a.

Loppersum

€ 4.891.227

Wiemersheerd

Hoge Heem, 1-39, 2-32

Loppersum

€ 1.975.300

Wiemersheerd

Leeuwenhof 1-32

Loppersum

€ 1.941.500

Fraamborg (2)

Esdoornlaan 2-8

Middelstum

€ 495.000

Industrieweg

Industrieweg 18

Uithuizen

€ 1.086.000

De Tille

Oude Tilsterweg 23

Uithuizen

€ 3.166.000

Engersma

Engersmastraat 2

Uithuizen

€ 863.000

Molenerf

Molenerf 15-51

Uithuizen

€ 1.161.148

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Regeling subsidies aardbevingsbestendige zorg.

De wijzigingen zijn ingegeven door de jaarlijkse indexatie van de normbedragen in de Regeling. Daarnaast is gebleken dat Bijlage I van de Regeling onjuistheden bevatte. Tot slot is geconstateerd dat op één van de voorwaarden voor de aanvraag tot vaststelling van de subsidie voor het afstoten van bestaande panden, een uitzondering noodzakelijk is.

Hiertoe zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel B

Op grond van artikel 3.7. bevat de aanvraag tot vaststelling van de subsidie voor het afstoten van bestaande panden binnen het aardbevingsgebied onder andere een positief advies van de toetsgroep over het Definitief onderwerp van de bijbehorende nieuwbouw. Dit advies is wenselijk omdat het erop duidt dat er concrete en haalbare plannen zijn voor nieuwbouw.

De wijziging van dit artikel maakt het mogelijk dat er in bepaalde gevallen in plaats van een positief advies van de toetsgroep, een positief advies van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) bij de aanvraag tot vaststelling wordt overgelegd.

Het gaat hier om bijzondere situaties, waarbij er geen evidente relatie bestaat tussen het afstoten van het bestaande pand en de nieuwbouw. Dit is bijvoorbeeld het geval vanwege de kleine schaal van het gebouw of de noodzaak dit voortijdig te verlaten vanwege de bouwkundige staat. Indien de toetsgroep schriftelijk verklaart geen advies over het Definitief ontwerp te kunnen verstrekken, kan de NCG een verklaring afgeven dat met het afstoten van het bestaande pand de voortgang van de nieuwbouw niet in het geding komt. De subsidieontvanger kan de verklaring van de NCG vervolgens overleggen bij de aanvraag tot vaststelling van de subsidie.

Onderdeel C

In het Groninger Zorgakkoord (Stcrt. 2019, 30316) is afgesproken dat er een jaarlijkse indexatie van de normbedragen plaatsvindt, conform de systematiek van de Normatieve Huisvestingscomponent. Dit heeft tot gevolg dat de normbedragen voor het realiseren van nieuwbouw, genoemd in artikel 4.3. van de regeling, voor zowel het jaar 2020 als het jaar 2021 zijn geïndexeerd met 2,5%. Tevens is een bepaling toegevoegd waaruit duidelijk wordt dat het geïndexeerde normbedrag dat geldt in het jaar van de aanvraag tot verlening van de subsidie, bepalend is voor de vaststelling van de subsidie.

Onderdeel D

Bijlage I van de Regeling bevat de waardes van af te stoten zorglocaties. Deze waardes zijn deels gebaseerd op onafhankelijke taxaties en deels op de boekwaarden van de woningcorporaties. Geconstateerd is dat de waarde van een drietal zorglocaties onjuist was, omdat de methode waarmee de boekwaarde wordt bepaald onjuist was toegepast. De waarden worden aangepast na correcte toepassing van de methode en vergoedt op de wijze zoals afgesproken in het Groninger Zorgakkoord.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiermee wordt afgewezen van de vaste verandermomenten. Dit is wenselijk om zo spoedig mogelijk aanvragen te kunnen afhandelen op grond van de hernieuwde procedures en geïndexeerde vragen. Omdat indexatie en de nieuwe procedure louter begunstigend zijn voor aanvragers is ook voor hen spoedige inwerkingtreding wenselijk.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven