Gemeente Hof van Twente; verkeersbesluit voor het opheffen van de blauwe zone in een deel van de Rozenstraat in Goor

Logo Hof van Twente

 

 

Aanleiding

De gemeente heeft meerdere malen het verzoek ontvangen om de blauwe zone in de Rozenstraat te herzien. Voorheen waren hier en in de directe omgeving veel meer ondernemingen gevestigd, waarbij de blauwe zone noodzakelijk was voor de parkeerregulering van deze straten. Veel van deze ondernemingen zijn niet meer aanwezig en momenteel zijn er voornamelijk bewoners gevestigd. Daarnaast is het van belang de parkeerdruk van de naastgelegen straten te verminderen door het opheffen van de blauwe zone in de Rozenstraat. Het belang van de blauwe zone is hiermee gedaald en daarom is het noodzakelijk de blauwe zone te wijzigen. Vanuit het oogpunt het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; is het gewenst om de huidige blauwe zone aan de Rozenstraat voor een deel op te heffen. De blauwe zone zal voor een aantal vakken binnen de Rozenstraat behouden worden in verband met het haal- en brengverkeer verkeer van de hier gelegen school.

Juridische achtergrond

In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat het plaatsen en/of verwijderen van verkeerstekens en onderborden, waardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, moet worden vastgesteld in een verkeersbesluit. Een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing en/of verwijdering van de verkeerstekens die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). De weg waarover in dit besluit wordt besloten, is in beheer bij de gemeente Hof van Twente.

Overwegingen

Beschrijving van het gebied, weg of straat

De Rozenstraat is gelegen binnen de bebouwde kom van Goor. Deze weg is gecategoriseerd en ingericht als erftoegangsweg. Dit betekent dat hier de woon-/verblijfsfunctie centraal staat.

Beschrijving van de functie of het beoogd functioneren

De Rozenstraat is gecategoriseerd als erftoegangsweg. Dit betekent dat hier de woon- en verblijfsfunctie centraal staat. Het snelheidsregime van 30 km/uur komt overeen met de wegcategorie. 

Bestaande verkeersmaatregelen

De Rozenstraat is gelegen tussen de Wijnkamp en de Iependijk en is ingericht als een 30km/h woonstraat.

Algemene overweging

Dit verkeersbesluit wordt genomen vanuit het oogpunt het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 lid 1, onderdeel c), alsmede het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 lid 1, onderdeel d). Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede onderborden, voor zover daarvoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd; dat gelet op artikel 12 van het BABW voor het verwijderen van de blauwe streep een verkeersbesluit is vereist.

Adviezen

Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Door de verkeersadviseur is een positief advies gegeven over het verkeersbesluit.

Publicatie

Dit besluit wordt op de gebruikelijke wijze gepubliceerd in het huis-aan-huisblad het Hofweekblad en op de website https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant.

Bezwaar

Binnen zes weken nadat dit besluit bekend is gemaakt, kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht schriftelijk bezwaar maken bij de het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB te Goor.

BESLUIT

  • 1.

    Het opheffen van de blauwe zone in de Rozenstraat voor de 14 haaksparkeervakken, uitgezonderd de parkeervakken aan de noordelijke zijde. De huidige borden E10 en E11 als bedoeld in Bijlage I van het RVV1990 blijven van toepassing.

  • 2.

    Het verwijderen van de blauwe strepen, als bedoeld in art. 25 tweede lid van het RVV 1990.

  • 3.

    Het plaatsen van de P-tegels in de 14 haaksparkeervakken.

Goor, 2 februari 2021

namens burgemeester en wethouders van Hof van Twente,

A.M. von Heijden

Medewerker Verkeer en Vervoer

 

 

 

]

Naar boven