Beleidsregel van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 29 januari 2021, nr. WJZ/ 21024938, houdende de intrekking van de Beleidsregel clementie

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 21, eerste lid, van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel clementie wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

Deze beleidsregel treedt in werking op het tijdstip waarop het Besluit clementie in werking treedt.

Deze beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 29 januari 2021

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

Met ingang van 4 februari 2021 moet uitvoering worden gegeven aan richtlijn (EU) 2019/1 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot toekenning van bevoegdheden aan nationale mededingingsautoriteiten van de lidstaten voor een doeltreffendere handhaving en ter waarborging van de goede werking van de interne markt (PbEU 2019, L 11) (hierna: de richtlijn). Met de richtlijn wordt beoogd een doeltreffendere handhaving van het mededingingsrecht en daarmee een goede werking van de interne markt, te verzekeren. De richtlijn bevat tevens geharmoniseerde bepalingen met betrekking tot clementie.

Het doel van deze geharmoniseerde clementiebepalingen is het bieden van meer rechtszekerheid voor ondernemingen ten aanzien van clementieregelingen en het vergroten van de aantrekkelijkheid van het gebruik van de clementieregelingen binnen de Unie. Doordat de Europese clementieregels worden gelijkgetrokken, wordt verwacht dat deelnemers aan een kartel eerder geneigd zullen zijn om het kartel te melden.

De bepalingen met betrekking tot clementie worden geïmplementeerd in het Besluit clementie. Het Besluit clementie vormt grotendeels een voortzetting van de clementieregels zoals deze tot op heden zijn opgenomen in de Beleidsregel clementie. Voor een specifieke toelichting op de verhouding tussen de Beleidsregel clementie en het Besluit clementie, wordt verwezen naar de toelichting bij het Besluit clementie. Op het moment dat het Besluit clementie in werking treedt, kan de Beleidsregel clementie worden ingetrokken. Deze beleidsregel voorziet in deze intrekking.

Deze beleidsregel treedt derhalve in werking op het tijdstip waarop het Besluit clementie in werking treedt. Met deze inwerkingtreding wordt een uitzondering gemaakt op het beleid inzake de vaste verandermomenten voor regelgeving dat is vastgelegd in Aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Deze uitzondering wordt gerechtvaardigd doordat het de implementatie van een Europese richtlijn betreft.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven