Bestemmingsplan Operaplein

Logo Amersfoort

Burgemeester en wethouders van Amersfoort maken bekend dat, overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, het bestemmingsplan Operaplein voor iedereen ter inzage ligt vrijdag 5 februari tot en met donderdag 18 maart 2021. Tegelijk met het bestemmingsplan ligt ook ter inzage het besluit hogere grenswaarden, overeenkomstig artikel 110a Wet geluidhinder in verband met het vaststellen van zogenaamde Hogere grenswaarden Wet geluidhinder (Wgh).

Inhoud van het bestemmingsplan

Het Operaplein ligt in Schuilenburg Noord, aan de oostzijde van Amersfoort. Het plangebied wordt grofweg begrensd door:

 

  • 1.

    aan de noordzijde de achtertuinen/bergingen van de woningen aan de Tenorplaats;

  • 2.

    aan de oostzijde de Ariaweg;

  • 3.

    aan de zuidzijde door de parkeerplaats, bebouwing en groen van Ariaweg 13 – 107 (oneven);

  • 4.

    aan de westzijde door de Operaweg..

Het winkelcentrum en met name een supermarkt heeft een belangrijke functie voor de wijk. Het winkelcentrum Operaplein is echter verouderd. Bij handhaving van de huidige situatie heeft de supermarkt geen perspectief op de (broodnodige) uitbreiding. Vooruitlopend op de herontwikkeling is de bestaande supermarkt in 2019 gesloten.

In de nieuwe situatie worden 60 woningen (appartementen), circa 1300 m² bvo winkel (supermarkt) en een maatschappelijk voorziening gerealiseerd. De appartementen worden gebouwd in de sociale huur (20) en middeldure huur (40). Het gebouw wordt op het hoogste deel 11 bouwlagen hoog (ongeveer 37 meter).

Vaststelling

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 1 oktober tot en met 11 november 2020 ter inzage gelegen. In deze periode zijn 7 zienswijzen ontvangen. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan op 26 januari 2021 gewijzigd vastgesteld, waarbij de ingediende zienswijzen zijn meegenomen in de besluitvorming. De zienswijzen geven aanleiding tot het toevoegen van 1 bijlage aan het ontwerpbestemmingsplan, de bijlage ‘Parkeerbalans en verkeersaantrekkende werking Operaplein te Amersfoort’.

Procedure bestemmingsplan

Van vrijdag 5 februari tot en met donderdag 18 maart 2021 liggen het bestemmingsplan en de daarbij behorende stukken ter inzage in de publiekshal van het stadhuis, Stadhuisplein 1. Het bestemmingsplan kan worden geraadpleegd via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl (planidentificatie NL.IMRO.0307.BP00188-0301) en via de gemeentelijke website www.amersfoort.nl/betsemmingsplannen.

Binnen de periode van terinzagelegging kunnen degene die een zienswijze hebben ingediend, belanghebbenden, die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijze geen zienswijze kenbaar hebben kunnen maken over het ontwerpbestemmingsplan en belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de in het bestemmingsplan aangebrachte wijziging een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voor de behandeling van uw beroepschrift moet u griffierecht betalen. Ga voor meer informatie over het instellen van beroep en het griffierecht naar www.raadvanstate.nl, of neem telefonisch contact op via telefoonnummer 070- 426 4426.

Het besluit van de gemeenteraad van Amersfoort treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Een eventueel beroep schorst de werking van het plan niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, op bovenstaand adres.

Procedure besluit hogere grenswaarden wegverkeerslawaai

Op grond van artikel 145 Wet geluidhinder begint de termijn voor het indienen van een beroepschrift tegen het besluit tot vaststelling van een hogere waarde met ingang van de dag waarop beroep kan worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Operaplein (zie hierboven).

Omdat over het ontwerpbesluit tot vaststelling van een hogere grenswaarde geen zienswijzen zijn kenbaar gemaakt, kunnen op grond van artikel 6.13 van de Algemene wet bestuursrecht alleen belanghebbenden in beroep gaan, die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijze geen zienswijze kenbaar hebben kunnen maken over het ontwerpbesluit.

Naar boven