Verkeersbesluit

Logo Borne

21int00327

Burgemeester en wethouders van de gemeente Borne;

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op de rotonde voor het Witte Huis in Borne komen 4 wegen samen. De Prins Bernhardlaan en de Azelosestraat, waarop beide wegen een maximum toegelaten snelheid geldt van 50 km/uur, de Grotestraat waar een maximum toegelaten snelheid geldt van 30 km/uur en de Bornerbroeksestraat, een shared space.

Van de rotonde wordt door verschillende weggebruikers gebruik gemaakt. Door de huisvesting van bewoners van Aveleijn in het Witte Huis, de leerlingen van de nabijgelegen Jan Ligthartschool gaan en veel senioren steken veel voetgangers gedurende de hele dag de straten over. Vanuit deze verschillende groepen is het verzoek gekomen om van de oversteken een voetgangersoversteekplaats te maken.

Om voetgangers, en in het bijzonder de eerder genoemde kwetsbare groepen, altijd veilig te kunnen laten oversteken, willen wij de oversteken op de Prins Bernhardlaan, Grotestraat, Azelosestraat en Bornerbroeksestraat vervangen door een voetgangersoversteekplaats, bestaande uit de zogenoemde zebra-markering. Bestuurders moeten namelijk voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan dat te doen, voor laten gaan.

Deze maatregel, gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, strekt tot het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. De Prins Bernhardlaan, Grotestraat, Azelosestraat en Bornerbroeksestraat zijn bij de gemeente Borne in beheer. Het verkeer op andere openbare wegen dan die waarop dit besluit betrekking heeft, wordt niet rechtstreeks en ingrijpend beïnvloed als gevolg van deze maatregel. Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politieeenheid Oost Nederland, district Twente.

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer,

BESLUIT

- tot het aanleggen van een voetgangersoversteekplaats (zebra-markering) aan de Prins Bernhardlaan, Grotestraat, Azelosestraat en Bornerbroeksestraat, op alle vier de wegen ter hoogte van de rotonde bij het Witte Huis, conform bijgaande situatietekening die onderdeel uitmaakt van dit besluit;

- deze voetgangersoversteekplaatsen aan te duiden door het plaatsen van verkeersborden L02 als bedoeld in bijlage I RVV 1990.

Borne, 25 januari 2021

Namens burgemeester en wethouders van Borne,

P.A.J. Geerdink

de teamcoördinator Fysieke leefomgeving,

Mededelingen

Bezwaarclausule

Inzage

Het verkeersbesluit en de stukken liggen gedurende de bezwaartermijn ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

In verband met de verscherpte maatregelen rondom het coronavirus kunnen er voorlopig geen afspraken worden gemaakt om ter inzage gelegde stukken in te zien. In plaats daarvan kunt u een mail sturen naar info@borne.nl met de naam van het document dat u wilt inzien. U ontvangt dan van ons een pdf versie van het door u opgevraagde document.

Bezwaar

Als belanghebbende kunt u bezwaar indienen tegen dit verkeersbesluit.

U kunt tot uiterlijk zes weken na de dag van bekendmaking een bezwaarschrift indienen door een brief te sturen naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 200, 7620 AE Borne.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, en de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Als u een bezwaarschrift indient blijft het verkeersbesluit geldig. Wilt u dat het verkeersbesluit wordt geschorst? Dan kunt u bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel vragen om een voorlopige voorziening. U kunt uw verzoek sturen naar de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

Let er op dat u een kopie van het bezwaarschrift meestuurt. Voor dit verzoek moet u griffierecht betalen. U krijgt hierover een brief van de rechtbank. U kunt ook digitaal om een voorlopige voorziening vragen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven