Kennisgeving Windplan Blauw, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 5 februari 2021 tot en met donderdag 18 maart 2021 ligt het ontwerpbesluit fase 5 ter inzage voor Windplan Blauw. Dit betreft een omgevingsvergunning voor wijziging van het kabeltracé. Iedereen kan op het ontwerpbesluit reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

Vattenfall en windvereniging SwifterwinT werken samen onder de naam Windplan Blauw aan de ontwikkeling van een windpark in de noordwesthoek van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. Met de komst van het windpark worden de 74 huidige windmolens in de polder vervangen door 61 (grotere) windmolens met meer vermogen. Deze wekken genoeg stroom op voor het totale elektriciteitsverbruik van ca. 125.000 Nederlanders. Met deze strategie van ‘opschalen en saneren’ worden verschillende doel­stellingen bereikt: een duurzamere energiehuishouding, een mooier landschap en een sterkere economie. Inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad hebben de mogelijkheid tot financiële participatie in het windpark, zodat zij mee kunnen profiteren van hernieuwbare energie.

Waarom is dit project nodig?

Hoe we energie gebruiken, verandert. We stappen over van fossiele bronnen naar duurzame energie uit wind, zon en aardwarmte. Dat is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De doelstelling van het Kabinet is 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023. Windenergie is een belangrijke vorm van energie om die doelstellingen te bereiken. Rijk, provincies, de windenergiesector en natuur- en milieuorganisaties hebben met elkaar afgesproken om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De afspraak is een onderdeel van het Energieakkoord. De provincies hebben in overleg met het Rijk 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW. Het plangebied van Windplan Blauw maakt daar deel van uit.

Welke procedure wordt gevolgd?

In 2018, 2019 en 2020 zijn de eerste vier fasen voor de besluitvorming over Windplan Blauw doorlopen. In oktober 2018 zijn de besluiten genomen over het inpassingsplan, de omgevingsvergunning, de natuurvergunning (onderdeel gebiedsbescherming) en de watervergunning. In mei 2019 zijn de besluiten genomen voor de natuurvergunning (onderdeel soortenbescherming), de monumentenvergunning, de watervergunning (kabelkruising IJsselmeerdijk), de omgevingsvergunning (bouw onderstation) en de vergunning op grond van de wet beheer rijkswaterstaatswerken (kabelkruising A6). In 2020 is het besluit genomen voor een aanvulling op de eerder afgegeven monumentenvergunning in verband met kraanopstelplaatsen en het leggen van kabels en een werkweg. Tevens zijn wijzigingsbesluiten genomen betreffende het inpassingsplan en de omgevingsvergunning. Al deze besluiten zijn inmiddels onherroepelijk.

Fase 5 heeft betrekking op een wijziging van het kabeltracé. De wijziging heeft betrekking op het laatste stuk van het tracé, gericht op de aansluiting op het onderstation. Uit recente gesprekken met TenneT is het advies naar voren gekomen om deze wijziging aan te brengen. De reden hiervoor is de toekomstbestendigheid van het ontwerp en de toekomstige plannen van Tennet met betrekking tot het onderstation.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpbesluit en de onderliggende stukken van 5 februari 2021 tot en met 18 maart 2021 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden inzien op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Voor het inzien van de papieren stukken kunt u telefonisch een afspraak maken door te bellen naar telefoonnummer 070 379 89 79 of het sturen van een e-mailbericht naar bureauenergieprojecten@minezk.nl (dan bellen we u terug).

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerpbesluit. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpbesluit of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 5 februari 2021 tot en met 18 maart 2021. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Windplan Blauw’.

    U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten Inspraakpunt Windplan Blauw fase 5,

    Postbus 142, 2270 AC Voorburg.

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen kunt u op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 379 89 79

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Windplan Blauw en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven