Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 24 december 2021, nr. WJZ/21323859, houdende wijziging van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten en zoönosen in verband met het vervoer van commercieel gehouden hoenderachtigen, ganzen of eenden en de slacht van eenden en kalkoenen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 5.2 en 5.4 van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Na het opschrift van paragraaf 3.5 van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen worden de volgende artikelen ingevoegd:

Artikel 3.12 Vervoer van commercieel gehouden hoenderachtigen, ganzen of eenden

  • 1. Het is verboden hoenderachtigen, ganzen of eenden, met uitzondering van eendagskuikens van die diersoorten, te vervoeren tussen inrichtingen in Nederland waar deze vogels commercieel worden gehouden.

  • 2. In afwijking van het eerste lid is het vervoer toegestaan indien:

    • a. het vervoer rechtstreeks plaatsvindt;

    • b. het vervoer plaatsvindt overeenkomstig een hygiëneprotocol; en

    • c. de vogels vergezeld gaan van een verklaring die minder dan 24 uur oud is van een dierenarts waaruit blijkt dat deze dieren op basis van een klinische inspectie geen ziekteverschijnselen vertonen.

  • 3. De verklaring, bedoeld in het tweede lid, onderdeel c, bevat in elk geval:

    • a. de datum en het tijdstip van de klinische inspectie;

    • b. de contactgegevens en het subregistratienummer, bedoeld in artikel 5a.1, derde lid, van de Regeling houders van dieren, van de inrichting waarvandaan het vervoer plaatsvindt;

    • c. de bevindingen van de klinische inspectie; en

    • d. de naam en de handtekening van de dierenarts.

  • 4. De exploitant van de inrichting waar de vogels, bedoeld in het eerste lid, onder toepassing van het tweede lid worden afgeleverd, bewaart de in het tweede lid, onderdeel c, bedoelde verklaring gedurende zes maanden.

Artikel 3.13 Vervoer van eenden en kalkoenen naar een slachthuis

  • 1. Het is verboden eenden of kalkoenen te vervoeren tussen een inrichting waar eenden of kalkoenen commercieel worden gehouden en een slachthuis in Nederland.

  • 2. In afwijking van het eerste lid is het vervoer toegestaan indien:

    • a. het vervoer rechtstreeks plaatsvindt;

    • b. het vervoer plaatsvindt overeenkomstig een hygiëneprotocol; en

    • c. de eenden of kalkoenen vergezeld gaan van een verklaring die minder dan 24 uur oud is van een dierenarts waaruit blijkt dat deze dieren op basis van een klinische inspectie geen ziekteverschijnselen vertonen.

  • 3. De verklaring, bedoeld in het tweede lid, onderdeel c, bevat in elk geval:

    • a. de datum en het tijdstip van de klinische inspectie;

    • b. de contactgegevens en het subregistratienummer, bedoeld in artikel 5a.1, derde lid, van de Regeling houders van dieren van de inrichting waarvandaan het vervoer plaatsvindt;

    • c. de bevindingen van de klinische inspectie; en

    • d. de naam en de handtekening van de dierenarts.

  • 4. De exploitant van de slachthuis waar de eenden of kalkoenen onder toepassing van het tweede lid worden afgeleverd, bewaart de in het tweede lid, onderdeel c, bedoelde verklaring gedurende zes maanden.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl,1 en treedt in werking op 27 december 2021 om 17:00 uur.

Deze regeling wordt tevens met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 december 2021

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Met deze regeling wordt de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten en zoönosen aangepast. Die regeling bevat in hoofdstuk 3 preventieve maatregelen om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen. Aan de bestaande maatregelen worden twee maatregelen toegevoegd over het vervoer van hoenderachtigen, ganzen of eenden tussen inrichtingen in Nederland en het vervoer van eenden of kalkoenen naar een slachthuis in Nederland.

In juni zijn bovengenoemde maatregelen ingetrokken, omdat het infectierisico met H5N8 was verlaagd. De uitbraken sinds oktober zijn veroorzaakt door een nieuwe virusvariant H5N1, die met wilde vogels uit Rusland is binnengekomen. Transport van levende vogels vormt een risico voor verspreiding van het virus. Dat geldt vooral voor het zogeheten ‘vervoer voor het leven’, waarbij vogels worden vervoerd naar een inrichting waar zij nog enige tijd verblijven. De consequenties van vervoer van besmette maar nog niet gedetecteerde vogels is groot, omdat de dieren nog een tijd op een inrichting blijven. De kans op verspreiding kan worden verkleind door de dieren voorafgaand aan vervoer te laten inspecteren door een dierenarts. Deze maatregelen worden daarom opnieuw ingevoerd.

Voor het vervoer van hoenderachtigen, ganzen of eenden, met uitzondering van eendagskuikens, gelden beperkingen (artikel 3.12). Een transport tussen inrichtingen in Nederland waar die vogels worden gehouden is alleen toegestaan indien dit rechtstreeks plaatsvindt, wordt voldaan aan een daartoe opgesteld hygiëneprotocol en indien wordt beschikt over een positieve verklaring van de dierenarts. Deze verklaring heeft betrekking op alle hoenderachtigen, ganzen of eenden die worden gehouden op het bedrijf waarvandaan het transport plaatsvindt, is gebaseerd op een klinische inspectie en is ten tijde van de aankomst van het transport niet ouder dan 24 uur. De vervoerder dient de verklaring bij zich te hebben en bij aflevering van de vogels over te dragen aan de ontvangende partij. Deze dient de verklaring gedurende zes maanden te bewaren met het oog op controle vanuit een oogpunt van bioveiligheid.

Voor het vervoer van eenden of kalkoenen naar de slacht is een klinische inspectie door een dierenarts vereist (artikel 3.13). Afvoer naar de slacht mag alleen plaats vinden met een verklaring dat dit bedrijf klinisch is geïnspecteerd door een dierenarts, binnen 24 uur voor de afvoer. Deze soorten lijken relatief vaker besmet te worden. Vervoer van besmette dieren is een risico en met een inspectie door de dierenarts kan een besmetting mogelijk eerder aan het licht komen en wel voordat de afvoer naar de slacht heeft plaatsgevonden.

Deze regeling wordt op basis van artikel 5.2 van de Wet dieren bekendgemaakt op internet en treedt op korte termijn in werking, op 27 december 2021 om 17:00. Dit met het oog op de uitvoering en handhaving. De media zullen worden geïnformeerd over deze bekendmaking. De regeling wordt ook aan de Staatscourant aangeboden voor publicatie.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

24 december 2021, 11:25 uur.

Naar boven