Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 20 december 2021, kenmerk 3301027-1022329-PDC19 tot wijziging van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden en het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Bonaire

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7.2 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 en artikel 1.3 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING HOOGRISICOGEBIEDEN EN ZEER HOOGRISICOGEBIEDEN

In bijlage II bij het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden vervalt het volgende onderdeel:

  • Servië;

ARTIKEL II WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING GEBIEDEN NEGATIEVE TESTVERPLICHTINGEN BONAIRE

Het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Bonaire wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1. Hoogrisicogebieden A

Als hoogrisicogebieden A, waarvoor de artikelen 6.11, 6.12 en 6.12a, van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire gelden, worden aangewezen alle gebieden buiten Bonaire.

B

Artikel 1a wordt als volgt gewijzigd:

1. In de alfabetische volgorde wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • China;

2. De volgende onderdelen vervallen:

  • Peru;

  • Spanje;

  • Uruguay;

  • Zweden;

3. De puntkomma na ‘Zuid-Korea’ wordt vervangen door een punt.

ARTIKEL III INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van 23 december 2021.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn

Als u het niet eens bent met deze beslissing

Bent u het niet eens met deze beslissing? Belanghebbenden kunnen bezwaar maken binnen zes weken na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt geplaatst. Het bezwaarschrift e-mailt u naar: WJZ.bezwaarenberoep@minvws.nl. Uw bezwaarschrift kunt u ook per post versturen naar de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag. Vermeld altijd de reden van uw bezwaar en het kenmerk van dit besluit.

Het indienen van bezwaar schort de werking van dit besluit niet op. Dit betekent dat de verplichting om een negatief testbewijs te tonen als u vanuit een hoogrisicogebied reist, ook tijdens de behandeling van uw bezwaarschrift van kracht blijft.

TOELICHTING

Dit besluit wijzigt het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden en het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Bonaire.

Het RIVM rapporteerde in zijn ‘Wekelijkse inventarisatie landen binnen en buiten de EU voor risico op import COVID-19 in Nederland, Wekelijkse inventarisatie landen binnen en buiten de EU voor risico op import COVID-19 in Nederland’ van 20 december 2021 dat Servië twee weken lang een incidentie van minder dan 500 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners heeft. Daarom wordt Servië uit de lijst met zeer hoogrisicogebieden gehaald. Dit betekent dat de inreizigers uit Servië vanaf 23 december geen quarantaineplicht meer hebben. Servië blijft evenwel een hoogrisicogebied, waardoor reizigers uit dat gebied nog wel aan de verplichting moeten voldoen om in bezit te zijn van een testbewijs.

In Bonaire worden de volgende gebieden wegens de oplopende incidentie niet langer aangewezen als hoogrisicogebied B, maar als hoogrisicogebied A, waardoor ook voor gevaccineerde reizigers een testverplichting komt te gelden:

  • Peru;

  • Spanje;

  • Uruguay;

  • Zweden.

China wordt wegens de oplopende incidentie niet langer als zeer laagrisico beschouwd, maar als laagrisico. Dit betekent dat niet (volledig) gevaccineerde reizigers zich moeten laten testen. Voor volledig gevaccineerde reizigers blijft dit niet nodig.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn

Naar boven