Kennisgeving kavelbesluit I windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Vaststelling van de benodigde onderzoeken voor het milieueffectrapport (MER).

Het voornemen van kavelbesluit windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden

Met een kennisgeving op 28 januari 2021 heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat u geïnformeerd over het voornemen tot het project kavelbesluit windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden. Voor dit project op grond van de Wet windenergie op zee wordt een MER opgesteld.

Wat gaat er gebeuren?

In het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden is zo’n 60-70 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, even ten westen van het bestaande Gemini-windpark, een nieuw windpark beoogd met een vermogen van circa 700 megawatt (MW). Het nieuw te bouwen windpark heeft een oppervlakte van circa 71 km2 en ligt centraal in het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden.

Relatie tussen netaansluiting en windpark Ten noorden van de Waddeneilanden

Het beoogde windpark in windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden zal worden aangesloten op het landelijk hoogspanningsnet. De procedure voor (het tracé van) dit ‘net op zee’ staat los van de procedure voor het windpark. De voorbereiding van het net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden zal worden gecombineerd met de procedure van de aansluiting van het aan te wijzen nieuwe windenergiegebied 5-oost (4 GW) in één ruimtelijk programma onder de Omgevingswet.

De publicatie van de vastgestelde NRD van het kavelbesluit Ten noorden van de Waddeneilanden is onderdeel van de voorbereidingen voor het windpark op grond van de Wet windenergie op zee. Het windpark is niet afhankelijk van de keuze voor een specifieke aanlandingsroute en de voorbereidingen voor het kavelbesluit van het windpark worden voortgezet. Hierbij worden geen onomkeerbare stappen gezet.

Milieueffectrapportage (MER)

Met een MER worden (mogelijke) milieueffecten, bijvoorbeeld op natuur, bodem, water en gebruiksfuncties in beeld gebracht zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de besluitvorming. Het MER zal ook een passende beoordeling bevatten om mogelijke gevolgen voor Natura 2000-gebieden in kaart te brengen.

Welke informatie is nodig voor de milieueffectrapportage

De Minister van Economische Zaken en Klimaat in overeenstemming met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben in een zogenaamde concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) aangeven welk milieuonderzoek zou moeten worden uitgevoerd voor het MER en hoe dit in het MER moet worden opgenomen. Deze concept-NRD heeft ter inzage gelegen van vrijdag 29 januari tot en met donderdag 11 maart 2021. Iedereen heeft in die periode een zienswijze kunnen indienen op de concept-NRD. Er zijn binnen de inspraaktermijn in totaal vier zienswijzen ontvangen. De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft op 30 maart 2021 een advies uitgebracht op de concept-NRD.

Vaststelling van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Mede op basis van de ingediende zienswijzen en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage hebben de ministers op de definitieve NRD vastgesteld. Hiermee geven zij aan welk milieuonderzoek zal worden uitgevoerd voor dit MER.

Waar kunt u de NRD inzien

U kunt de definitieve NRD inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Op basis van de vastgestelde NRD wordt het milieueffectrapport opgesteld. Het milieueffectrapport wordt betrokken in de overwegingen voor het kavelbesluit Ten Noorden van de Waddeneilanden. Het MER zal samen met het ontwerpkavelbesluit ter inzage worden gelegd. Hierop kan iedereen dan reageren. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Naar boven