Kennisgeving instemmingsbesluit op het winningsplan Tietjerk, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft gedeeltelijk ingestemd met het winningsplan Tietjerk. Van 30 december 2021 tot en met 10 februari 2022 ligt het instemmingsbesluit op het gewijzigde winningsplan Tietjerk voor gaswinning ter inzage.

Instemmingsbesluit Tietjerk

Vermilion Energy Netherlands B.V. heeft het gewijzigde winningsplan Tietjerk ingediend. Alle aangeschreven adviseurs hebben hierop hun advies uitgebracht. Op basis hiervan heeft de Minister het winningsplan beoordeelt en heeft als volgt besloten:

  • De Minister stemt in met een voortzetting van de bestaande gaswinning uit de huidige gasvelden tot en met 2030, zodanig de bodembeweging niet toeneemt ten opzichte van de huidige verwachting.

  • De Minister weigert instemming met de uitbreiding van de gaswinning zoals die nu is beschreven in het gewijzigde winningsplan Tietjerk.

Het winningsplan Tietjerk

Sinds 1974 wordt er aardgas gewonnen uit de Tietjerksteradeel-gasvelden en sinds 1984 uit het gasveld Suawoude. De wijze waarop het aardgas wordt gewonnen uit deze gasvelden is beschreven in het winningsplan Tietjerk. Het winningsplan geeft een beschrijving van de hoeveelheden gas die gewonnen worden en de verwachte effecten daarvan.

Geografisch gezien liggen de huidige gasvelden in de provincie Fryslân, in de gemeenten Achtkarspelen, Leeuwarden, Smallingerland, en Tytsjerksteradiel, en in het verzorgingsgebied van het Wetterskip Fryslân.

Aanpassingen aan ontwerpinstemmingsbesluit

Het ontwerpinstemmingsbesluit met betrekking tot dit winningsplan heeft reeds ter inzage gelegen van vrijdag 22 oktober 2021 tot en met donderdag 2 december 2021. Alle ingediende zienswijzen en reacties op het ontwerpinstemmingsbesluit zijn betrokken bij opstellen van het definitieve besluit. In de Nota van Antwoord zijn alle zienswijzepunten beantwoord en is opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen in het definitieve instemmingsbesluit zijn verwerkt. De ingediende zienswijzen gaven géén aanleiding om de voorschriften in het definitieve instemmingsbesluit aan te passen ten opzichte van het ontwerpinstemmingsbesluit.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 30 december 2021 tot en met 10 februari 2022 het instemmingsbesluit, de onderliggende stukken en de uitgebrachte adviezen inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/tietjerk en op www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage.

Het dossier is tevens fysiek in te zien tijdens reguliere openingstijden op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Om hiervoor een afspraak te maken kunt u contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De contactgegevens vindt u onderaan deze kennisgeving.

Wat zijn de vervolgstappen?

Indien u belanghebbende bent, en het niet eens bent met het instemmingsbesluit, dan kunt u van 30 december 2021 tot en met 10 februari 2022 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de dagtekening bevatten en de naam en het adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, en de gronden van het beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Raad van State u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vind u op www.rechtspraak.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de gaswinning nabij Drachten is te vinden op de website www.mijnbouwvergunningen.nl/tietjerk, www.vermilionenergy.com, en www.nlog.nl.

Voor meer algemene informatie over gaswinning kunt u terecht op de website www.hoewerktgaswinnen.nl.

Voor nadere informatie over het ontwerpbesluit, het winningsplan, de procedure of het mondeling inspreken kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (telefoon: 070 - 378 6814; e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl).

Naar boven