Besluit van de Minister voor Rechtsbescherming van 13 december 2021, nr. 3668776 houdende aanwijzing van het bestuursdepartement van het Ministerie van Justitie en Veiligheid als algemene bewaarplaats van protocollen in verband met de verplichting protocollen die ouder zijn dan vijfenzeventig jaar, met uitzondering van de akten betreffende uiterste willen, en die in een algemene bewaarplaats berusten en de akten betreffende uiterste willen die ouder zijn dan honderd jaar over te brengen naar een rijksarchiefbewaarplaats

De Minister voor Rechtsbescherming,

Gelet op artikel 57, eerste lid, van de Wet op het Notarisambt;

Besluit:

Artikel 1

Het Bestuursdepartement van het Ministerie van Justitie en Veiligheid te Den Haag wordt aangewezen als algemene bewaarplaats van protocollen als bedoeld in artikel 57, eerste lid, van de Wet op het Notarisambt.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie daarvan in de Staatscourant en werkt terug tot en met 1 december 2021.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 13 december 2021

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

TOELICHTING

In artikel 59, eerste lid, van de Wet op het Notarisambt (hierna: Wna) is bepaald dat protocollen die ouder zijn dan vijfenzeventig jaar, met uitzondering van de akten betreffende uiterste willen, en die in een algemene bewaarplaats berusten en de akten betreffende uiterste willen die ouder zijn dan honderd jaar (hierna: de protocollen) worden overgebracht naar een rijksarchiefbewaarplaats.

Ten einde deze wettelijke verplichting uit te voeren dienen de protocollen eerst te worden bewerkt waarna overbrenging naar een rijksarchiefbewaarplaats volgt. De vernieuwing van de Wna in 1999, in combinatie met de Reparatiewet Wna van 13 mei 2004, hebben met zich meegebracht, dat de Minister voor Rechtsbescherming zorgdrager is voor de notariële archieven. Dit zorgdragerschap betekent dat de Minister tevens verantwoordelijk is voor de uit de wet voortvloeiende verplichting tot beheer, splitsing en overbrenging van deze archieven.

Tot eind 2009 waren er negentien bewaarplaatsen voor de notariële protocollen; deze waren gehuisvest in de rechtbanken. Uit overwegingen van praktische aard en vanwege grotere efficiëntie is in 2009 besloten om de bewaring van de protocollen te centraliseren. De wijziging van artikel 57 lid 1 Wna geeft de Minister voor Rechtsbescherming de bevoegdheid één of meerdere algemene bewaarplaatsen van protocollen aan te wijzen die worden belast met het beheer van de protocollen.

Met dit besluit wordt het Bestuursdepartement van het Ministerie voor Rechtsbescherming te Den Haag aangewezen als algemene bewaarplaats van de protocollen, zoals bedoeld in artikel 57 lid 1 Wna. Met het aanwijzen van het Bestuursdepartement als algemene bewaarplaats kan de uit de wet voortvloeiende verplichting tot splitsing en overbrenging van de protocollen binnen een redelijke termijn worden gerealiseerd. Deze bewaarplaats draagt zorg voor het overbrengen van de protocollen in goede, geordende en toegankelijke staat naar een rijksarchiefbewaarplaats.

’s-Gravenhage, 13 december 2021

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven