Verordening tot wijziging van de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants en Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten (Wijzigingsverordening VGBA en ViO 2021)

De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Gelet op artikel 19, tweede lid, aanhef en onderdeel a, van de Wet op het accountantsberoep;

Overwegende dat een onderzoekende geest een grondhouding is van iedere accountant en dat het wenselijk is om dit in de VGBA en de ViO vast te leggen;

Overwegende dat het wenselijk is het fundamentele beginsel objectiviteit te verduidelijken;

Overwegende dat bij het opnemen van deze aanvullingen de uitgangspunten worden toegepast die voor het opstellen van de VGBA en de ViO zijn gekozen;

Overwegende dat dit ook een mogelijkheid is om tekstuele aanpassingen door te voeren die er met name op gericht zijn de VGBA en de ViO genderneutraal te maken;

Stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

De Verordening gedrags- en beroepsregels accountants wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘Teneinde invulling te geven aan zijn verantwoordelijkheid als accountant om te handelen in het algemeen belang’ vervangen door ‘Om invulling te geven aan de verantwoordelijkheid van een accountant te handelen in het algemeen belang’.

B

In artikel 3, tweede lid, wordt ‘bij de uitoefening van zijn beroep’ vervangen door ‘bij de beroepsuitoefening’.

C

In artikel 4 wordt ‘waarvan hij weet of behoort te weten’ vervangen door ‘waarvan de accountant weet of behoort te weten’.

D

In artikel 5 wordt ‘waarbij hij werkzaam is dan wel waaraan hij is verbonden’ vervangen door ‘waarbij deze werkzaam is dan wel waaraan deze is verbonden’.

E

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘Indien’ vervangen door ‘Als’ en wordt ‘neemt hij’ vervangen door ‘neemt deze’.

2. In het tweede lid wordt ‘Indien’ vervangen door ‘Als’.

F

In artikel 8 wordt ‘waarbij hij werkzaam is dan wel waaraan hij is verbonden’ vervangen door ‘waarbij deze werkzaam is dan wel waaraan deze is verbonden’.

G

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, aanhef, wordt ‘Indien’ vervangen door ‘Als’.

2. In het eerste lid, onderdeel a, wordt ‘neemt hij’ vervangen door ‘neemt de accountant’.

3. In het eerste lid, onderdeel b, wordt ‘waarin hij’ vervangen door ‘waarin deze’.

4. In het tweede lid wordt ‘Indien’ vervangen door ‘Als’.

H

In artikel 10 wordt ‘Indien’ vervangen door ‘Als’ en wordt ‘om zijn werkelijke betrokkenheid aan de beoogde gebruikers van de informatie kenbaar te maken’ vervangen door ‘om aan de beoogde gebruikers van de informatie kenbaar te maken waaruit de betrokkenheid bij die informatie werkelijk bestaat’.

I

In artikel 10a, tweede lid, wordt ‘terwijl hij weet of behoort te weten’ vervangen door ‘terwijl de accountant weet of behoort te weten’.

J

In artikel 11 vervalt ‘bij de afwegingen’ en wordt toegevoegd ‘en vertrouwt niet ongepast op derden, technologie of andere factoren’.

K

In artikel 11a wordt ‘waarvan hij weet of behoort te weten’ vervangen door ‘waarvan de accountant weet of behoort te weten’.

L

In artikel 12 wordt ‘zijn vakbekwaamheid’ vervangen door ‘de eigen vakbekwaamheid’.

M

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1’ geplaatst.

2. In het eerste lid (nieuw) wordt ‘onder zijn verantwoordelijkheid’ vervangen door ‘onder de verantwoordelijkheid van deze accountant’ en vervalt ‘en dat er toereikende begeleiding van, toezicht op en beoordeling van deze werkzaamheden plaatsvindt’.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De accountant zorgt ervoor dat er toereikende begeleiding van, toezicht op en beoordeling van deze werkzaamheden plaatsvindt.

N

In artikel 15 wordt ‘indien’ vervangen door ‘als’, wordt ‘van zijn professionele diensten’ vervangen door ‘van de professionele diensten van deze accountant’ en wordt ‘die inherent aan zijn diensten zijn’ vervangen door ‘die inherent aan die diensten zijn’.

O

Artikel 15a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘Voordat een accountant’ vervangen door ‘Voordat de accountant’.

2. In het tweede lid, aanhef, wordt ‘indien’ vervangen door ‘als’.

3. In het derde lid wordt ‘Een accountant’ vervangen door ‘De accountant’.

P

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt ‘waarvan hij het vertrouwelijke karakter kent of redelijkerwijs moet vermoeden’ vervangen door ‘waarvan deze het vertrouwelijke karakter kent of redelijkerwijs moet vermoeden’ en wordt ‘behoudens voor zover hij’ vervangen door ‘behoudens voor zover de accountant’.

2. In onderdeel c wordt ‘die jegens hem is aangespannen’ vervangen door ‘die jegens de accountant is aangespannen’ en wordt ‘waarbij hij werkzaam is of waaraan hij verbonden is’ vervangen door ‘waarbij deze werkzaam is of waaraan deze verbonden is’.

3. In onderdeel d wordt ‘waarvoor hij een professionele dienst uitvoert of heeft uitgevoerd’ vervangen door ‘waarvoor de accountant een professionele dienst uitvoert of heeft uitgevoerd’.

4. In onderdeel e wordt ‘waarvoor hij een professionele dienst uitvoert of heeft uitgevoerd’ vervangen door ‘waarvoor de accountant een professionele dienst uitvoert of heeft uitgevoerd’.

Q

In artikel 17, eerste lid, aanhef, wordt ‘zijn besluitvorming’ vervangen door ‘de besluitvorming’.

R

In artikel 19 wordt ‘onder zijn verantwoordelijkheid’ vervangen door ‘onder de verantwoordelijkheid van deze accountant’ en wordt ‘aan wie hij advies of ondersteuning vraagt’ vervangen door ‘aan wie de accountant advies of ondersteuning vraagt’.

S

Artikel 20 komt te luiden:

Artikel 20

Bij het naleven van deze verordening:

  • a. heeft de accountant een onderzoekende geest;

  • b. past de accountant professionele oordeelsvorming toe; en

  • c. baseert de accountant zich op hetgeen een objectieve, redelijke en geïnformeerde derde aanvaardbaar en toereikend acht.

T

Artikel 21 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘dat hij zich houdt’ vervangen door ‘dat de accountant zich houdt’.

2. In het tweede lid wordt ‘Indien’ vervangen door ‘Als’ en wordt ‘hij’ telkens vervangen door ‘de accountant’.

3. In het derde lid wordt ‘Indien’ vervangen door ‘Als’, wordt ‘zijn beoordeling’ vervangen door ‘de beoordeling’ en ‘zijn conclusie’ vervangen door ‘de conclusie’.

U

In artikel 22 wordt ‘Indien’ vervangen door ‘Als’, wordt ‘dat hij in strijd handelt of heeft gehandeld’ vervangen door ‘dat deze in strijd handelt of heeft gehandeld’ en wordt ‘treft hij’ vervangen door ‘treft de accountant’.

ARTIKEL II

Artikel 5 van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten komt te luiden:

Artikel 5

Bij het naleven van deze verordening:

  • a heeft de accountant een onderzoekende geest;

  • b past de accountant professionele oordeelsvorming toe; en

  • c baseert de accountant zich op hetgeen een objectieve, redelijke en geïnformeerde derde aanvaardbaar en toereikend acht.

ARTIKEL III

Deze verordening treedt in werking op:

  • a. 1 januari 2022, als deze verordening voor 1 januari 2022 wordt gepubliceerd in de Staatscourant;

  • b. de eerste dag na publicatie in de Staatscourant, als deze publicatie plaatsvindt op of na 1 januari 2022.

ARTIKEL IV

Deze verordening wordt aangehaald als: Wijzigingsverordening VGBA en ViO 2021.

Naar boven