Verordening van 13 december 2021 houdende regels tot wijziging van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten, de Verordening op de Raad voor Toezicht, de Verordening op de Beroepseed vooraccountants, de Verordening accountantsorganisaties, de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen, de Verordening op de ledengroepen, de Verordening op de kennistoets, de Verordening op de klachtbehandeling, de Verordening op de ledenvergadering, de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen, de Verordening Examen Nederlands recht en examen gedrags- en beroepsregels, de Tijdelijke verordening integratie examentraject opleiding tot Registeraccountant, de Verordening op de geldelijke bijdragen praktijkopleidingen, de Verordening op de praktijkopleidingen, Algemene contributieverordening en de Verordening op de beroepsprofielen (Veegverordening definities 2021)

De ledenvergadering van het Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Overwegende dat het wenselijk is om eenheid in terminologie na te streven in de door de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants vastgestelde regelgeving.

Gelet op artikel 19, van de Wet op het accountantsberoep;

Stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

Artikel 1 van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘Code of Ethics’ komt te luiden: geldende, meest recente versie van de International Code of Ethics for Professional Accountants (including International Independence Standards) van de International Ethics Standards Board for Accountants.

2. De definitie van ‘eindverantwoordelijke accountant’ komt te luiden: accountant die eindverantwoordelijk is voor de uitvoering van een assurance-opdracht en het assurance-rapport ondertekent.

3. De definitie van ‘intern accountant’ komt te luiden: intern accountant als bedoeld in artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen.

4. De definitie van ‘opdrachtteam’ komt te luiden:

alle partners en staf die de assurance-opdracht uitvoeren, alsmede alle door de accountantseenheid of een ander onderdeel van het netwerk ingeschakelde personen die werkzaamheden voor de assurance-opdracht uitvoeren. Hieronder worden niet verstaan:

  • a. een door de accountantseenheid of een ander onderdeel van het netwerk ingeschakelde externe deskundige;

  • b. individuele personen binnen de interne audit functie van de verantwoordelijke entiteit die directe ondersteuning verlenen bij een controle-opdracht.

Onder staf wordt verstaan andere professionals dan partners, met inbegrip van eventuele deskundigen die in dienst van de accountantseenheid of een ander onderdeel van het netwerk zijn.

5. De definitie van ‘organisatie van openbaar belang (oob)’ komt te luiden: organisatie van openbaar belang als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel l, van de Wta.

6. De definitie van ‘overheidsaccountant’ komt te luiden: overheidsaccountant als bedoeld in artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen.

7. De definitie van ‘partner’ komt te luiden: iedere persoon met bevoegdheid om namens de accountantseenheid of een ander onderdeel van het netwerk verbintenissen aan te gaan betreffende de uitvoering van een opdracht op het gebied van professionele dienstverlening.

8. De definitie van ‘wettelijke controle’ komt te luiden: wettelijke controle als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel p, van de Wta.

9. De definitie van ‘nauwe financiële relatie’ komt te luiden:

nauwe persoonlijke relatie:
  • a. die financieel afhankelijk is van de accountant of met wie de accountant samen een huishouding voert;

  • b. waarmee de financiële positie van de accountant direct of indirect verbonden is;

  • c. voor wie de accountant het financiële beheer voert of die de accountant financieel adviseert.

ARTIKEL II

Artikel 1 van de Verordening op de Raad voor Toezicht wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

2. De definitie van ‘beroepsorganisatie’ vervalt.

3. De definitie van ‘lid of leden’ komt te luiden: lid of leden van de Raad voor Toezicht.

4. De definitie van ‘Accountantskamer’ komt te luiden: accountantskamer als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Wet tuchtrechtspraak accountants.

ARTIKEL III

Artikel 1 van de Verordening op de beroepseed voor accountants wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

2. De definitie van ‘praktijkopleiding’ komt te luiden: praktijkopleiding als bedoeld in artikel 47 van de wet.

3. De definitie van ‘accountantsregister’ komt te luiden: accountantsregister als bedoeld in artikel 36, eerste lid, van de wet.

4. De definitie van ‘wet’ komt te luiden: Wet op het accountantsberoep.

5. De definitie van ‘beroepseed’ komt te luiden: eed of belofte als bedoeld in artikel 2, eerste, lid

6. De definitie van ‘diploma-uitreiking’ komt te luiden: door de NBA georganiseerde gelegenheid tijdens welke aan een groep van aspirant-ingeschrevenen de getuigschriften, bedoeld in artikel 47 van de wet, worden uitgereikt.

ARTIKEL IV

Artikel 1 van de Verordening accountantsorganisaties wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

2. De definitie van ‘beroepsorganisatie’ vervalt.

3. De definitie van ‘stelsel van kwaliteitsbeheersing’ komt te luiden: stelsel van kwaliteitsbeheersing als bedoeld in artikel 8a van het besluit.

ARTIKEL V

Artikel 1 van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘AFM’ komt te luiden: autoriteit als bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Wet toezicht accountantsorganisaties.

2. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

3. De definitie van ‘kwaliteitsbeleid’ komt te luiden: beleid waarin de kwaliteitsambitie van de accountantseenheid wordt vertaald in meetbare doelstellingen. Onder kwaliteitsambitie wordt verstaan de kwaliteit die de accountantseenheid nastreeft.

4. De definitie van ‘accountantseenheid’ komt te luiden: accountantseenheid als bedoeld in artikel 1 van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten.

5. De definitie van ‘beroepsorganisatie’ vervalt.

ARTIKEL VI

Artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

2. De definitie van ‘overheidsaccountant’ komt te luiden:

  • a. accountant die werkzaam is bij of verbonden is aan een accountantsafdeling behorende tot de overheid of daarmee gelijk te stellen dienst;

  • b. accountant die werkzaam is bij de belastingdienst en belast is met de controle van door belastingplichtigen ingeleverde aangiften en de accountant die aan deze controle direct leiding geeft.

3. De definitie van ‘beroepsorganisatie’ vervalt.

4. De definitie van ‘ledengroepvergadering’ komt te luiden: vergadering van leden van een ledengroep.

5. De definitie van ‘accountant in business’ komt te luiden: accountant die werkzaamheden verricht, maar niet als openbaar accountant, intern accountant of overheidsaccountant.

6. De definitie van ‘afgevaardigde’ komt te luiden: afgevaardigde als bedoeld in artikel 17, derde lid, van de wet.

7. De definitie van ‘intern accountant’ komt te luiden: accountant, niet zijnde een overheidsaccountant, die werkzaam is bij of verbonden is aan een accountantsafdeling.

8. De definitie van ‘ledengroepbestuur’ komt te luiden: bestuur van een ledengroep als bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de wet.

9. De definitie van ‘ledenvergadering’ komt te luiden: ledenvergadering als bedoeld in artikel 4 van de wet.

10. De definitie van ‘ontwerpbegroting’ komt te luiden: ontwerpbegroting als bedoeld in artikel 28 van de wet.

11. De definitie van ‘openbaar accountant’ komt te luiden: accountant die werkzaam is bij of verbonden is aan een accountantspraktijk.

12. De definitie van ‘overheid’ komt te luiden: entiteit waarvan de accountantsafdeling waarbij de overheidsaccountant werkzaam is of waaraan de overheidsaccountant is verbonden deel uitmaakt en die behoort tot een van de volgende categorieën: Rijk, gemeente, provincie, waterschap, gemeenschappelijke regeling, universiteit, academisch ziekenhuis, zelfstandig bestuursorgaan dat valt onder de werking van de Kaderwet ZBO’s en nader door het bestuur van de NBA aangewezen entiteiten.

13. De definitie van ‘wet’ komt te luiden: Wet op het accountantsberoep.

ARTIKEL VII

Artikel 1 van de Verordening op de kennistoets wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

2. De definitie van ‘kennistoets’ komt te luiden: onderzoek waarbij het bestuur in het kader van de beoordeling van de kwaliteit van de beroepsuitoefening van een accountant, zijn kennis over een bepaald kennisgebied of onderwerp toetst.

3. De definitie van ‘organisatie’ komt te luiden: onderneming of een instelling, een accountantspraktijk en een accountantsafdeling daaronder begrepen.

ARTIKEL VIII

Artikel 1 van de Verordening op de klachtbehandeling wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘NBA’ vervalt.

2. De definitie van ‘accountantskantoor’ komt te luiden: accountantskantoor als bedoeld in artikel 1, van de Verordening op de ledengroepen.

ARTIKEL IX

Artikel 1 van de Verordening op de ledenvergadering wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘NBA’ vervalt.

2. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

3. De definitie van ‘voorzitter’ komt te luiden: voorzitter als bedoeld in artikel 4 van de wet.

4. De definitie van ‘wet’ komt te luiden: Wet op het accountantsberoep.

ARTIKEL X

Artikel 1 van de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘accountantseenheid’ komt te luiden: accountantseenheid als bedoeld in artikel 1 van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten.

2. De definitie van ‘beroepsorganisatie’ vervalt.

3. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

ARTIKEL XI

Artikel 1 van de Verordening examen Nederlands recht en examen gedrags- en beroepsregels wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘accountantspraktijk’ komt te luiden: accountantspraktijk als bedoeld in artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen.

2. De definitie van ‘beroepsorganisatie’ vervalt.

3. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

4. De definitie van ‘CEA’ komt te luiden: Commissie eindtermen accountantsopleiding, bedoeld in artikel 49, eerste lid, van de wet.

5. De definitie van ‘examen gedrags- en beroepsregels’ komt te luiden: examen als bedoeld in artikel 54, eerste lid, onderdeel d, van de wet.

6. De definitie van ‘examen Nederlands recht’ komt te luiden: examen als bedoeld in artikel 54, eerste lid, onderdeel c, van de wet.

7. De definitie van ‘examens’ komt te luiden: examen gedrags- en beroepsregels en examen Nederlands recht.

8. De definitie van ‘wet’ komt te luiden: Wet op het accountantsberoep.

ARTIKEL XII

Artikel 1 van de Tijdelijke verordening integratie examentraject opleiding tot Registeraccountant wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘praktijkopleiding’ komt te luiden: praktijkopleiding als bedoeld in artikel 47 van de wet.

2. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

3. De definitie van ‘accountantsregister’ komt te luiden: accountantsregister als bedoeld in artikel 36, eerste lid, van de wet.

4. De definitie van ‘examen praktijkopleiding RA’ komt te luiden: examen als bedoeld in artikel 47 van de wet, ter afronding van de praktijkopleiding passend bij een inschrijving in het accountantsregister met de vermelding van de beroepstitel van Registeraccountant.

5. De definitie van ‘verordening’ komt te luiden: Verordening op de praktijkopleidingen.

6. De definitie van ‘wet’ komt te luiden: Wet op het accountantsberoep.

ARTIKEL XIII

Artikel 1 van de Verordening op de geldelijke bijdragen praktijkopleidingen wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘praktijkopleiding’ komt te luiden: praktijkopleiding als bedoeld in artikel 47 van de wet.

2. De definitie van ‘praktijkopleiding AA’ komt te luiden: praktijkopleiding AA als bedoeld in de Verordening op de praktijkopleidingen.

3. De definitie van ‘praktijkopleiding RA’ komt te luiden: praktijkopleiding RA als bedoeld in de Verordening op de praktijkopleidingen.

4. De definitie van ‘beroepsorganisatie’ vervalt.

5. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

6. De definitie van ‘NBA stagebureau’ komt te luiden: stagebureau, bedoeld in artikel 5, tweede lid, van de Verordening op de praktijkopleidingen.

7. De definitie van ‘rapportage’ komt te luiden: rapportage als bedoeld in artikel 12, tweede lid van de Verordening op de praktijkopleidingen.

8. De definitie van ‘referaat’ komt te luiden: door de trainee in het derde praktijkopleidingsjaar te houden mondelinge presentatie over een daaraan door de trainee ten grondslag gelegde casusbeschrijving.

9. De definitie van ‘trainee’ komt te luiden: natuurlijk persoon die de praktijkopleiding volgt.

ARTIKEL XIV

Artikel 1 van de Verordening op de beroepsprofielen wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘assurance-opdracht’ komt te luiden: assurance-opdracht als bedoeld in artikel 1 van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten.

2. De definitie van ‘overige opdrachten’ vervalt.

3. De definitie van ‘aantekening’ komt te luiden: aantekening, bedoeld in artikel 36, tweede lid, onderdeel i, van de wet.

4. De definitie van ‘accountant in business’ komt te luiden: accountant in business als bedoeld in artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen.

5. De definitie van ‘accountantsregister’ komt te luiden: accountantsregister als bedoeld in artikel 36, eerste lid, van de wet.

6. De definitie van ‘CEA’ komt te luiden: Commissie eindtermen accountantsopleiding, bedoeld in artikel 49, eerste lid, van de wet.

7. De definitie van ‘eindtermen’ komt te luiden: eindtermen, bedoeld in artikel 49, tweede lid, onderdeel a, van de wet.

8. De definitie van ‘intern accountant’ komt te luiden: intern accountant als bedoeld in artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen.

9. De definitie van ‘openbaar accountant’ komt te luiden: openbaar accountant als bedoeld in artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen.

10. De definitie van ‘overheidsaccountant’ komt te luiden: overheidsaccountant als bedoeld in artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen.

11. De definitie van ‘wet’ komt te luiden: Wet op het accountantsberoep.

ARTIKEL XV

Artikel 1 van de Verordening op de praktijkopleidingen wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘aantekening’ komt te luiden: aantekening als bedoeld in artikel 36, tweede lid, onderdeel i, van de wet.

2. De definitie van ‘accountantsregister’ komt te luiden: accountantsregister als bedoeld in artikel 36, eerste lid, van de wet.

3. De definitie van ‘beroepsorganisatie’ vervalt.

4. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

5. De definitie van ‘fraude’ komt te luiden: opzettelijk handelen of nalaten van een trainee, waardoor het vormen van een juist oordeel over zijn kennis, inzicht en vaardigheden geheel of gedeeltelijk onmogelijk wordt gemaakt.

6. De definitie van ‘kernvakgebieden’ komt te luiden: kernvakgebieden als genoemd in paragraaf 3.3 van het Besluit tot vaststellen van de (gewijzigde) Eindtermen accountantsopleiding 2016.

7. De definitie van ‘praktijkopleiding AA’ komt te luiden: praktijkopleiding passend bij een inschrijving in het accountantsregister met vermelding van de titel Accountant-Administratieconsulent.

8. De definitie van ‘praktijkopleiding RA’ komt te luiden: praktijkopleiding passend bij een inschrijving in het accountantsregister met vermelding van de titel Registeraccountant.

9. De definitie van ‘wet’ komt te luiden: Wet op het accountantsberoep.

ARTIKEL XVI

Artikel 1 van de Algemene contributieverordening wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘accountant in business’ komt te luiden: accountant in business als bedoeld in artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen.

2. De definitie van ‘accountantsregister’ komt te luiden: accountantsregister als bedoeld in artikel 36, eerste lid, van de wet.

3. De definitie van ‘arbeidsinkomen’ komt te luiden: som van het arbeidsinkomen, bedoeld in artikel 8.1, eerste lid, onderdeel e, van de Wet inkomstenbelasting 2001 en het aandeel in het resultaat voor belastingen van een rechtspersoon waarin het lid een aanmerkelijk belang heeft als bedoeld in artikel 4.6 van de Wet inkomstenbelasting 2001, genoten in het kalenderjaar waarvoor de contributie geldt.

4. De definitie van ‘bestuur’ vervalt.

5. De definitie van ‘intern accountant’ komt te luiden: intern accountant als bedoeld in artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen.

6. De definitie van ‘overheidsaccountant’ komt te luiden: overheidsaccountant als bedoeld in artikel 1 van de Verordening op de ledengroepen.

ARTIKEL XVII

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na publicatie in de Staatscourant.

ARTIKEL XVIII

Deze verordening wordt aangehaald als: Veegverordening definities 2021.

TOELICHTING

Begripsbepalingen maken onderdeel uit van diverse wetten, verordeningen en nadere voorschriften. De daarin gedefinieerde begrippen zijn daardoor verspreid over de regelgeving voor accountants en niet op één gezamenlijke plaats weergegeven. Het komt voor dat eenzelfde begrip op meerdere plaatsen is gedefinieerd en dat definities soms onderling verschillen. Dit heeft geleid tot een project ‘Definities’ met de volgende doelstellingen:

  • het makkelijker te maken voor accountants en andere belanghebbenden om kennis te nemen van in regelgeving gebruikte begrippen;

  • het beter onderhoudbaar te maken van begrippen en om eventuele inconsistenties in de regelgeving op te heffen.

Om een overzicht te verkrijgen van de definities uit de diverse regels wordt een overkoepelende begrippenlijst bij de Handleiding regelgeving Accountancy (HRA) 2022 gemaakt. De wijzigingen in de begripsbepalingen betreffen verduidelijkingen en wetgevingstechnische verbeteringen zoals:

  • het op de juiste wijze gebruik maken van verwijzingen;

  • het verwijderen van lidwoorden aan het begin van een definitie.

Er zijn geen inhoudelijke wijzigingen beoogd.

Artikelsgewijze toelichting op enkele bepalingen

Artikel I, vierde lid

Bij controle-opdrachten anders dan een wettelijke controle is directe ondersteuning door een interne auditfunctie mogelijk, als voldaan wordt aan Standaard 610 van de NV COS. Maar bij een wettelijke controle is directe ondersteuning door een interne auditfunctie niet toegestaan (artikel 24a van de VAO). Voor de begrippen ‘interne auditfunctie’ en ‘directe ondersteuning’ wordt verwezen naar Paragraaf 14 van Standaard 610 van de NV COS.

Artikel VI, tweede lid

Bij de voorgaande aanpassing van de Verordening op de ledengroepen is abusievelijk een tussenzin toegevoegd aan de definitie ‘overheidsaccountant’. Er was geen inhoudelijke wijziging beoogd. Om de suggestie van een inhoudelijke wijziging te voorkomen is de definitie van het begrip gecorrigeerd.

Naar boven