Kennisgeving ontwerp-instemmingsbesluit op het opslagplan Andijk, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft een ontwerp-instemmingsbesluit opgesteld voor de instemming met het opslagplan Andijk voor de ondergrondse opslag van een zoute reststroom die ontstaat bij de productie van drinkwater uit IJsselmeerwater.

Van 17 december 2021 tot en met 27 januari 2022 ligt het ontwerp-instemmingsbesluit ter inzage. Iedereen kan reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit met een zienswijze. In deze kennisgeving staat hoe dat gaat.

Het ondergrondse opslagproject in Andijk

N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland (hierna: PWN) produceert in Andijk drinkwater uit IJsselmeerwater. beschrijft de opslag van de zoute reststroom door PWN. Het opslagplan Andijk geeft onder meer een beschrijving van de verwachte totale hoeveelheid zoute reststroom die wordt opgeslagen, de hoeveelheden jaarlijks te injecteren water, de maximale injectiedruk, de samenstelling van de zoute reststroom en de verwachte gevolgen van de opslag.

Het opslagplan Andijk betreft de injectie in de ondergrond van een zoute reststroom (alleen het regeneraat) die ontstaat bij het zuiveren van IJsselmeerwater door middel van het SIX-proces (een anionenwisselingsproces). Het SIX-proces maakt deel uit van de nieuwe voorzuivering die PWN in 2014 in Andijk geopend heeft voor de drinkwatervoorziening van Noord-Holland. Regeneraat ontstaat als onderdeel van de totale reststroom die het SIX-proces produceert.

Het regeneraat wordt opgeslagen in de ondergrond van de drinkwaterproductielocatie Andijk. De injectie zal plaatsvinden in een bodemlaag op een diepte tussen 200 en 250 m beneden maaiveld. In mei 2018 is met een waarnemingsboring aangetoond dat deze laag geschikt is voor deze injectie. De laag heeft voldoende dikte en doorlatendheid. Na injectie verspreidt het water zich met name horizontaal in de injectie aquifer.

Geografisch gezien zal de opslag plaatsvinden in de provincie Noord-Holland, in de gemeente Medemblik en in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waarbij de ondergrondse opslag zal plaatsvinden vanaf de injectielocatie op het PWN-terrein aan de Dijkweg in Andijk binnen het gebied van de opslagvergunning Andijk (zie rood kader op afbeelding).

Het opslagplan Andijk is voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden. Daarnaast zijn TNO, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in het ontwerp-instemmingsbesluit en zitten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 17 december 2021 tot en met 27 januari 2022 het ontwerp-instemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/pwn en www.nlog.nl.

Het dossier is tevens fysiek in te zien tijdens reguliere openingstijden op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Om hiervoor een afspraak te maken kunt u contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De contactgegevens vindt u onderaan deze kennisgeving.

Uw zienswijze indienen

Vindt u dat er onjuistheden in het ontwerp-instemmingsbesluit staan of dat uw belangen onvoldoende zijn meegewogen? Dan kunt u van 17 december 2021 tot en met 27 januari 2022 een zienswijze indienen op het ontwerp-instemmingsbesluit Andijk. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerp-instemmingsbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van het ontwerp-instemmingsbesluit u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten. U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt opslagplan Andijk

Postbus 111

9200 AC Drachten

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve besluit. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve besluit zijn verwerkt. Hierop staat beroep open. De publicatie van het definitieve besluit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Tevens krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het ministerie ter kennisgeving van de publicatie van het definitieve besluit.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.mijnbouwvergunningen.nl/pwn voor meer informatie over de ondergrondse opslag bij Andijk.

Voor nadere informatie over het project in Andijk, het ontwerp-instemmingsbesluit, de procedure of het mondeling inspreken kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (telefoon: 070 378 68 14; e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl).

Naar boven