Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 9 december 2021, nr. WJZ/ 21296878, tot wijziging van de Subsidieregeling instituten voor toegepast onderzoek in verband met het toevoegen van subsidieplafonds voor programmasubsidies voor de boekjaren 2021 en 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 3 van de Subsidieregeling instituten voor toegepast onderzoek wordt als volgt gewijzigd:

A

In onderdeel 1.1 wordt een rij toegevoegd, luidende:

   

Luchtverkeersleiding

Onderzoek naar verbetering in de burgerluchtvaart

B

In onderdeel 1.3 wordt onder de rij betreffende Mijnbouwactiviteiten en Energietransitie een rij ingevoegd, luidende:

   

Bodem, ondergrond en nutsvoorzieningen

Onderzoek naar effecten op degeneratie van de bodem bij aanleg of onderhoud van kabels en leidingen

C

Onderdeel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder de rijen betreffende NLR wordt een rij ingevoegd, luidende:

   

Luchtverkeersleiding

135.000

2. Onder de rij betreffende Deltares, Mijnbouwactiviteiten en Energietransitie wordt een rij ingevoegd, luidende:

   

Bodem, ondergrond en nutsvoorzieningen

52.000

D

In onderdeel 3, onder de rij betreffende NLR, wordt een rij ingevoegd, luidende:

 

Beveiliging burgerluchtvaart

Luchtverkeersleiding

40.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 9 december 2021

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, S.A. Blok

TOELICHTING

1. Aanleiding en inhoud van de regeling

Deze wijzigingsregeling voorziet in het toevoegen van nieuwe onderzoekthema’s en subsidieplafonds voor programmasubsidies voor NLR en Deltares die verstrekt worden op grond van de Subsidieregeling instituten voor toegepast onderzoek (hierna: Subsidieregeling TO2).

Voor NLR wordt luchtverkeersleiding toegevoegd aan het onderzoeksthema burgerluchtvaart. Het budget is afkomstig van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor aanvullend onderzoek op terrein van de burgerluchtvaart en luchtverkeersleiding. Het subsidieplafond voor 2021 wordt vastgesteld op € 135.000 en voor 2022 op € 40.000.

Voor Deltares wordt bodem, ondergrond en nutsvoorzieningen toegevoegd aan het onderzoeksthema mijnbouwactiviteiten en energietransitie. Het budget is bestemd voor aanvullend onderzoek op het terrein van bodemgesteldheid bij aanleg of onderhoud van kabels en leidingen. Het subsidieplafond voor 2021 wordt vastgesteld op € 52.000.

2. Staatssteun

De wijziging brengt geen verandering in de staatssteunaspecten, verbonden aan de Subsidieregeling TO2. De wijziging heeft slechts betrekking op de publicatie van voormelde subsidieplafonds die binnen de eerdere staatssteunbeoordeling passen. Voor een nadere toelichting op de staatssteunaspecten wordt verwezen naar paragraaf I, onderdeel 6, van de toelichting van de Subsidieregeling TO2 (Stcrt. 2018, 5475).

3. Regeldruk

De vaststelling van het subsidieplafond leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen, en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van de Subsidieregeling TO2.

4. Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van de regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, S.A. Blok

Naar boven