Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 8 december 2021, nr. WJZ/ 21287639, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2021 in verband met de ophoging van subsidieplafonds van subsidiemodules IPC en DVA

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De tabel in artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2021 wordt als volgt gewijzigd:

A

In de rij betreffende titel 2.11. Innovatieprestatiecontracten ten behoeve van een duurzame visserij wordt “€ 1.100.000” vervangen door “€ 1.227.000”.

B

In de rij betreffende titel 2.16. Innovatieprojecten ten behoeve van een duurzame visserij en de aquacultuur wordt “€ 4.500.000” vervangen door “€ 4.705.000”.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 8 december 2021

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Met de onderhavige regeling worden de subsidieplafonds opgehoogd van de subsidiemodule Innovatieprestatiecontracten ten behoeve van een duurzame visserij (hierna: subsidiemodule IPC) en de subsidiemodule Innovatieprojecten ten behoeve van een duurzame visserij en de aquacultuur (hierna: subsidiemodule DVA), die zijn opgenomen in respectievelijk titel 2.11 en 2.16 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies.

Deze modules zijn instrumenten waarmee op nationaal niveau wordt bijgedragen aan het stimuleren van innovaties om te komen tot een duurzame en toekomstbestendige visserijsector. Hiertoe is in het regeerakkoord € 15 miljoen ter cofinanciering beschikbaar gesteld.

De subsidiemodules zijn opengesteld tot en met 15 september 2021. De ingediende aanvragen zijn beoordeeld en voldoen aan de criteria die de regelingen stellen. Omdat de vraag bij de gebruikers van de subsidiemodules groter is dan verwacht en in het licht van het belang van de te subsidiëren innovatieprojecten voor de visserijsector is het voorstel de subsidieplafonds van deze subsidiemodules op te hogen. Zo kunnen meer aanvragen worden gehonoreerd.

Het subsidieplafond van de subsidiemodule IPC wordt verhoogd van € 1.100.000 naar € 1.227.000. Het subsidieplafond van de subsidiemodule DVA wordt verhoogd van € 4.500.000 naar € 4.705.000.

2. Staatssteun

2.1. Subsidiemodule IPC

De subsidies die worden verstrekt aan de IPC-penvoerder, bevatten staatssteun en worden gerechtvaardigd door de algemene de-minimisverordening.1 De subsidies aan de IPC-deelnemers vallen binnen het kader van artikel 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening.

2.2 Subsidiemodule DVA

De subsidies die worden verstrekt, bevatten staatssteun en worden gerechtvaardigd door artikel 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening2, en door artikel 30 van de algemene groepsvrijstellingsverordening, voor zover ze worden verleend aan onderzoeksinstellingen.

3. Regeldruk

De wijziging van de subsidieplafonds van de subsidiemodules IPC en DVA leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van de subsidiemodules.

4. Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Verordening (EU) nr. 1407/2013 van de Commissie van 18 december 2013 betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun (PbEU 2013, L 352).

X Noot
2

Verordening (EU) nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2014, L 187).

Naar boven